Αρχείο ADM011 - Αρχείο Χαροκοπείου Σχολής

Περιοχή αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης της ενότητας περιγραφής

GRGSA-CSA- ADM011

Τίτλος

Αρχείο Χαροκοπείου Σχολής

Χρονολογία(ες)

  • 1929-1994 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής (ποσότητα, όγκος ή διαστάσεις)

Το αρχείο αποτελείται από 2 υποαρχεία, 3 ενότητες, 20 σειρές, 215 φακέλους, 200 βιβλία καθώς και 546 τεκμήρια που αφορούν στην ενότητα του φωτογραφικού, οπτικοακουστικού και άλλου υλικού.

Περιοχή πλαισίου παραγωγής

Όνομα του παραγωγού

Διοικητική ιστορία

Η διαδικασία ίδρυσης της Σχολής απέβη χρονοβόρος, λόγω της εμπλοκής της κρατικής γραφειοκρατίας. Η επιμονή τελικά του Π. Χαροκόπου αλλά και η στήριξη της κοινής γνώμης και του τύπου οδήγησαν σε αίσιο αποτέλεσμα.

Το 1908 συντάσσεται το καταστατικό, ο κανονισμός και το πρόγραμμα της σχολής, όπου ρυθμίζονται με κάθε λεπτομέρεια τα θέματα της διοίκησης, της λειτουργίας, του εκπαιδευτικού έργου και των οικονομικών της Σχολής. Ειδικότερα και ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:
Η σχολή τίθεται «υπό την υψηλήν προστασίαν και ανωτάτην εποπτείαν και διοίκησιν της Α.Β.Υ. της Πριγκηπίσσης Σοφίας». Περιλαμβάνει τρία τμήματα: ένα Οικοκυρικό με σκοπό την κατάρτιση της οικοδέσποινας, ένα Επαγγελματικό με σκοπό την κατάρτιση για βιοποριστικό επάγγελμα και ένα τμήμα «προς ειδική μόρφωση υπηρετριών». Επίσης, προβλέπεται η λειτουργία απογευματινών μαθημάτων για τις εργαζόμενες γυναίκες και η ίδρυση διδασκαλείου για τη δημιουργία διδασκαλισσών του κλάδου. Η διοίκηση της σχολής ανατίθεται σε δύο σώματα, ένα πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, αρμόδιο για τα οικονομικά του Ιδρύματος και μία εξαμελή Κοσμητεία, η οποία «επισκοπεί ειδικώς τα της διδασκαλίας, αγωγής και διαίτης εν γένει των εν τη Σχολή διδασκομένων». Η διεύθυνση της Σχολής ανατίθεται σε μια διευθύντρια και μια υποδιευθύντρια. Το υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό διακρίνεται σε «εσωτερικό» (δασκάλες) και «εξωτερικό» (και τα δύο φύλα). Επίσης, ορίζεται η ύπαρξη οικονόμου, ιματιοφύλακα, υπηρετικού προσωπικού, ιατρού και νοσοκόμου. Οι μαθήτριες διακρίνονται σε «εσωτερικές» («συσσίτους»), που διαμένουν στο οικοτροφείο, «ημισυσσίτους» και «εξωτερικές». Παρέχεται δωρεάν φοίτηση στα τμήματα που απευθύνονται στις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις, διευκόλυνση στη φοίτηση μαθητριών που προέρχονται από φτωχές οικογένειες αλλά και χορήγηση υποτροφιών. Αυτό είναι συνδεδεμένο με την εξασφάλιση των οικονομικών πόρων της Σχολής. Ο Π. Χαροκόπος εξασφάλισε οικονομική αυτοδυναμία της Σχολής του, γεγονός που τη διαφοροποιούσε από άλλες Σχολές που είχαν γίνει στην Ελλάδα και συνετέλεσε καθοριστικά στην διατήρηση και εξέλιξή της στο μέλλον. Σύμφωνα με το καταστατικό, ορίζονται 40.000 δρχ. ετησίως (στη διαθήκη αυξήθηκε το ποσό σε 50.000 δρχ.), ως κληροδότημα του ιδρυτή, ο οποίος «διέθετε εσαεί» και άλλες 6.000 δρχ. ετησίως. Ως επιπλέον πόροι της σχολής ορίζονται και «τα εισπραττόμενα τροφεία και δίδακτρα» από τις εσωτερικές και εξωτερικές μαθήτριες, δωρεές και συνδρομές ομογενών, επιχορηγήσεις εκ μέρους του Δημοσίου και των Δήμων και έσοδα από τις πωλήσεις εργόχειρων και εδεσμάτων που θα κατασκευάζονται από τις μαθήτριες της Σχολής.

Η ανέγερση του κτιρίου της «Χαροκοπείου Σχολής» γίνεται υπό την επίβλεψη του αδελφού του Π. Χαροκόπου, Σπυρίδωνα, μετά από σχετικό βασιλικό διάταγμα «περί εγκρίσεως της ανεγέρσεως κλπ της Χαροκοπείου Οικοκυρικής και Επαγγελματικής Σχολής των θηλέων» που εκδίδεται στις 28 Φεβρουαρίου 1914 (ΦΕΚ 53/τ.Α΄/4-3-1914). Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο με υπόγειο, στο οποίο υπήρχαν, κυρίως εργαστήριο χημείας, μαγειρείο, τραπεζαρία, αποθήκες, πλυντήριο και δωμάτιο υπηρεσίας. Στο ισόγειο λάμβανε χώρα η διδασκαλία και ο όροφος χρησίμευε ως οικοτροφείο. Οι διαδικασίες έχουν διάρκεια από το 1915 έως το 1920. Το Μάρτιο του 1926 το προσφυγικό ορφανοτροφείο θηλέων «Εθνική Στέγη», αυτοτελές σωματείο αναγνωρισμένο από το κράτος, το οποίο στεγαζόταν και λειτουργούσε στο Χαροκόπειο ίδρυμα παρέχοντας πλήρη δημοτική μόρφωση, υπέβαλε στον Υπουργό Παιδείας αίτημα συγχώνευσης με το Χαροκόπειο ίδρυμα ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία και του Οικοκυρικού διδασκαλείου και της Οικοκυρικής Σχολής.

Από τα τρία τμήματα που προβλέπονταν στο νέο καταστατικό της Σχολής, Οικοκυρικό, Επαγγελματικό και Διδασκαλείο λειτούργησε για οικονομικούς λόγους μόνο το τελευταίο, ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Η λειτουργία του ξεκίνησε το 1929 σύμφωνα με το νόμο 4360/1929 «περί ιδρύσεως Διδασκαλείου Οικοκυρικής Εκπαιδεύσεως» (ΦΕΚ, 290/τ.Α΄/ 17-8-1929). Η φοίτηση στο Διδασκαλείο ήταν τριετής, βρισκόταν υπό την εποπτεία του υπουργού Παιδείας και ελεγχόταν από διοικητικό συμβούλιο, εκπαιδευτικό συμβούλιο και εκπαιδευτικούς επιθεωρητές σύμφωνα με το διάταγμα «περί καθορισμού των εν τω Χαροκοπείω Διδασκαλείω Οικοκυρικής Εκπαιδεύσεως διδασκομένων μαθημάτων, κατανομής της διδακτέας ύλης κλπ» που εκδόθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1930 και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 394/ τ. Α΄ /17-12-1930. Μπορούσαν να φοιτήσουν μόνο οι απόφοιτες της τετάρτης τάξης του παλαιού Γυμνασίου σύμφωνα με το διάταγμα «περί τρόπου προαγωγής κλπ. των μαθητριών του Διδασκαλείου Οικοκυρικής Εκπαιδεύσεως» που εκδόθηκε στις 22 Ιουλίου 1930 και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 256/ τ. Α΄ /29-7-1930. Το Χαροκόπειο Διδασκαλείο ανέδειξε ηγετικές φυσιογνωμίες του κλάδου, όπως οι εκπαιδευτικοί Μαριάνθη Ματσούκη και Ελένη Σδριν, που υπήρξαν και διευθύντριες της, από το 1933, Ανωτέρας Χαροκοπείου Σχολής. Το 1931 η Σχολή αποκτά δημόσιο χαρακτήρα και αρχίζει να λειτουργεί σύμφωνα με τα αναλυτικά προγράμματα που καθόριζε το Υπουργείο Παιδείας ενώ οι απόφοιτες είχαν δικαίωμα διορισμού στη δημόσια εκπαίδευση. Τότε απεφοίτησαν εκατόν σαράντα δασκάλες της Οικοκυρικής για την Ελλάδα. Όμως λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, το κράτος δεν ήταν δυνατόν να προβεί σε διορισμούς. Συνεπώς, η διεύθυνση της Σχολής με τη συγκατάθεση του Υπουργείου Παιδείας ανέστειλε τη λειτουργία του διδασκαλείου με σκοπό να μη δημιουργηθεί μια νέα τάξη ανέργων.

Το 1933 η σχολή ονομάζεται «Χαροκόπειος Ανωτέρα Οικοκυρική Σχολή» (ΧΑΟΣ), τριετούς φοιτήσεως, σύμφωνα με το νόμο 6205/ 1934 «περί μετατροπής εις Ανωτέραν Οικοκυρική Σχολή του Διδασκαλείου Οικοκυρικής Εκπαιδεύσεως» (ΦΕΚ 242/ τ. Α΄/ 27-7-1934). Το 1937 προστέθηκε σε αυτή και ένα διτάξιο διδασκαλείο οικοκυρικής εκπαιδεύσεως. Προϋπόθεση για τη φοίτηση αποτελεί «το ενδεικτικό προαγωγής εκ της δευτέρας τάξεως του εξαταξίου Γυμνασίου ή πρακτικού λυκείου ή ημιγυμνασίου» σύμφωνα με το διάταγμα «περί εγγραφών και εισιτηρίων εξετάσεων εν τη Χαροκοπείω Ανωτέρα Οικοκυρική Σχολή Καλλιθέας» που εκδόθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1934 και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 407/τ.Α΄/22-11-1934. Τα μαθήματα που διδάσκονται διακρίνονται σε θεωρητικά και πρακτικά αλλά και σε οικοκυρικά και γενικά, όπως Μαγειρική, Διαιτητική, Οικιακή Οικονομία, Διακοσμητική, Ανθοκομία, Χημεία, Φυσική, Υγιεινή, Λογιστική, Νεοελληνική και ξένη λογοτεχνία, ξένες γλώσσες κλπ. Ο στόχος ήταν να εφοδιαστούν οι μαθήτριες της Σχολής όχι μόνο με τα προσόντα της καλής νοικοκυράς αλλά και με την απαραίτητη διοικητική ικανότητα ώστε να μπορούν να στραφούν προς άλλα επαγγέλματα της αγοράς αν χρειαζόταν.

Το 1951 η σχολή ονομάζεται «Χαροκόπειος Ανωτάτη Σχολή Οικιακής Οικονομίας» (ΧΑΣΟΟ), στην ουσία Ανωτέρα Σχολή τριετούς φοιτήσεως, με σκοπό τη μόρφωση καθηγητριών Οικιακής Οικονομίας, σύμφωνα με το νόμο 1785 «περί ιδρύσεως και λειτουργίας Ανωτάτης Σχολής Οικιακής Οικονομίας και τροποποιήσεως του νόμου 6205/1934» (ΦΕΚ 124/τ. Α΄/25-4-1951) Η λειτουργία της ανεστάλη κατά τα ακαδημαϊκά έτη 1978-1980 και επαναλειτούργησε μετά από ενέργειες της οικογένειας Χαροκόπου και του Συνδέσμου των καθηγητριών Οικιακής Οικονομίας, το 1981.

Το 1981 ιδρύεται το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο σύμφωνα με το άρθρο 9 του νόμου 1894/90 και όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 17 του νόμου 1966/91. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή παύση της λειτουργίας της Σχολής, η οποία είχε ολοκληρώσει ένα κύκλο μακρόχρονης και σημαντικής προσφοράς τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην ελληνική οικογένεια, ιδιαίτερα στην αγροτική.

Φορέας διατήρησης του αρχείου

Ιστορικό της ενότητας περιγραφής

Διαδικασία πρόσκτησης

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής του αρχείου, η εισαγωγή του στα ΓΑΚ έγινε στις 22/12/1994 σύμφωνα με το νόμο 1946/1991, με ΑΒΕ 1094.

Περιοχή περιεχομένου και διάρθρωσης

Παρουσίαση περιεχομένου

Το αρχείο αποτελείται από δύο υποαρχεία, της Χαροκοπείου Σχολής και του Οικοτροφείου.
Ι. Το πρώτο υποαρχείο χωρίζεται σε πέντε σειρές:

  1. Νομοθετικό πλαίσιο-ίδρυση (1911-1990),
  2. Διδασκαλείο (1929-1951),
  3. Χαροκόπειος Ανωτέρα Οικοκυρική Σχολή (ΧΑΟΣ) (1934-1951),
  4. Χαροκόπειος Ανωτάτη Σχολή Οικιακής Οικονομίας ( ΧΑΣΟΟ) (1951-1994),
  5. Φωτογραφικό, οπτικοακουστικό και άλλο υλικό.

Η πρώτη σειρά περιλαμβάνει πέντε φακέλους που αναφέρονται στη νομοθεσία ίδρυσης και λειτουργίας της Σχολής.

Η δεύτερη σειρά αποτελείται από τρεις υποσειρές που περιλαμβάνουν τρεις φακέλους με έγγραφα που αφορούν στη γραμματεία (υπηρεσιακές μεταβολές, μισθοδοτικά θέματα), στο σχολικό ταμείο ή σχολική εφορεία (χρηματικά εντάλματα, αποδείξεις πληρωμών) και στη διαχείριση υλικού (καταστάσεις λογαριασμών και προμηθειών για διάφορα είδη, όπως καύσιμη ύλη, σκεύη μαγειρικής, οπωροκηπευτικά και άλλα) καθώς και δώδεκα βιβλία που αφορούν στη γραμματεία και στο σχολικό ταμείο και σχολική εφορεία.

Η τρίτη σειρά αποτελείται από τέσσερεις υποσειρές που περιλαμβάνουν επτά φακέλους με έγγραφα που απευθύνονται στο διοικητικό συμβούλιο της Σχολής (αιτήσεις, αναφορές, πίνακες), στη Γραμματεία της Σχολής (π.χ. αλληλογραφία), έγγραφα που αφορούν στο προσωπικό (δελτία κινήσεως) και στο σχολικό ταμείο ή εφορεία της σχολής (χρηματικά εντάλματα, καταστάσεις εισπράξεων από μαθήτριες, αποφάσεις διορισμού μελών σχολικής εφορείας) καθώς και είκοσι ένα βιβλία που αφορούν στη διοίκηση, στη γραμματεία και στο σχολικό ταμείο και σχολική εφορεία.

Η τέταρτη σειρά αποτελείται από εννέα υποσειρές που περιλαμβάνουν εκατόν ογδόντα φακέλους με έγγραφα που αφορούν στη διοίκηση, τη διεύθυνση, τη γραμματεία, το προσωπικό, την εκπαιδευτική λειτουργία, το παιδαγωγικό και διδακτικό έργο, το σχολικό ταμείο, τη διαχείριση υλικού και τον σπουδαστικό σύλλογο καθώς και ογδόντα ένα βιβλία που αφορούν στις αντίστοιχες υποσειρές.

Η πέμπτη σειρά αποτελείται από τρεις υποσειρές: 1. Φωτογραφικό υλικό (283 τεκμήρια), 2. Οπτικοακουστικό υλικό (225 τεκμήρια) και 3. Άλλο υλικό (38 τεκμήρια).

Η πρώτη υποσειρά αποτελείται από δύο υποσειρές που περιλαμβάνουν διακόσιες εβδομήντα οχτώ (278) φωτογραφίες και πέντε (5) λευκώματα σχετικά με εκδηλώσεις της Σχολής.

Η δεύτερη υποσειρά αποτελείται από δύο υποσειρές που περιλαμβάνουν διακόσιες δέκα τέσσερεις (214) διαφάνειες και έντεκα (11) κασέτες μαγνητοφώνου.

Η τρίτη υποσειρά αποτελείται από πέντε υποσειρές που περιλαμβάνουν δεκαέξι (16) αρχιτεκτονικά σχέδια της σχολής, εννέα (9) σφραγίδες και δύο (2) μετάλλια, επτά (7) αφίσες του σπουδαστικού συλλόγου, παρτιτούρες και στίχους του «ύμνου στον Π. Χαροκόπο», και δύο βιβλία - ένα βιβλίο πράξεων και ένα βιβλίο ταμείου - του Συλλόγου της «Ένωσης Ελληνίδων προς Διάδοσιν της Οικιακής Οικονομίας».

ΙΙ. Το δεύτερο υποαρχείο του Οικοτροφείου που αναφέρεται στη χρονική περίοδο 1932-1982 περιλαμβάνει δύο σειρές: 1. Νομοθετικό Πλαίσιο – Ίδρυση, 2. Λειτουργία Οικοτροφείου

Η πρώτη σειρά περιλαμβάνει ένα φάκελο με έγγραφα που αναφέρονται στο κανονισμό και σε εκθέσεις λειτουργίας του Οικοτροφείου καθώς και το αντίστοιχο ΦΕΚ «περί κυρώσεως» του κανονισμού λειτουργίας αυτού.

Η δεύτερη σειρά, που έχει συνολικά εννέα φακέλους, αναφέρεται στη λειτουργία του Οικοτροφείου περιλαμβάνει τρεις υποσειρές με έγγραφα που αναφέρονται στη διοίκηση, τη γραμματεία και το προσωπικό του Οικοτροφείου καθώς και ογδόντα έξι βιβλία που αφορούν στη διοίκηση και στη γραμματεία.

Όσον αφορά στα βιβλία του Οικοτροφείου, συνολικά ογδόντα επτά (87), ακολουθείται ο ίδιος διαχωρισμός που έγινε και στα βιβλία της Σχολής. Υπάρχουν βιβλία πρωτοκόλλου, πράξεων, μητρώου, ημερολόγια, βιβλία διαιτολογίου, ταμείου, βιβλίο αποθέσεων οικοτροφείου και βιβλίο αποθήκης. Αυτά παρεμβάλλονται στις αντίστοιχες σειρές και υποσειρές των φακέλων ανάλογα με το θεματικό τους περιεχόμενο.

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Προσθήκες υλικού

Σύστημα ταξινόμησης

Η ταξινόμηση του αρχείου βασίστηκε σε ταξινομικές ενδείξεις που είχαν οι φάκελοι και τα βιβλία πριν την πρόσκτησή τους από την Κ.Υ. των ΓΑΚ και βάσει αυτών έγινε ο χωρισμός του υλικού σε σειρές και υποσειρές και στη συνέχεια τηρήθηκε ενιαία αρίθμηση για τα βιβλία.

Η ομαδοποίηση των φακέλων, όπως είχαν δοθεί από τη Χαροκόπειο Σχολή, έγινε σύμφωνα με την ιστορική εξέλιξή της, το θεματικό περιεχόμενό τους και τη λειτουργία της Σχολής σε: 1. ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ, 2. ΧΑΟΣ, 3. ΧΑΣΟΟ. Πραγματοποιήθηκαν μόνο οι αναγκαίες μετακινήσεις για να μην διαταραχθεί ο αρχειακός δεσμός του αρχείου, το οποίο είχε παραδοθεί σε καλή, οργανωμένη κατάσταση (φάκελοι, υποφάκελοι, τίτλοι φακέλων, εξωτερικές ενδείξεις που χαρακτηρίζουν μια ενότητα, π.χ. η ένδειξη «φ.2» παραπέμπει σε Γραμματεία – Αλληλογραφία.

Στην πλειοψηφία των φακέλων διατηρήθηκε ο αρχειακός δεσμός. Έγινε εσωτερική ταξινόμηση σε υποφακέλους, σύμφωνα με το θέμα και τη χρονολογία των εγγράφων. Επίσης, παρέμεινε ο τίτλος («σε εισαγωγικά») που είχε αποδοθεί από τη Σχολή, ως εξωτερική ένδειξη, όπου αυτός υπήρχε. Σε αντίθετη περίπτωση, δόθηκε άλλος τίτλος σχετικός με το περιεχόμενο των εγγράφων του φακέλου.

Ένας αριθμός φακέλων, κυρίως στην πρώτη σειρά που περιλαμβάνει το νομοθετικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας της Σχολής, «έσπασε» και αναταξινομήθηκε. Αυτό έγινε εκεί όπου υπήρχε μεγάλη ανομοιογένεια μεταξύ των εγγράφων του φακέλου καθώς και απουσία εξωτερικής ή άλλης ένδειξης (π.χ. τίτλος, αριθμός πρωτοκόλλου κλπ), που θα καταδείκνυε κάποια ενότητα μεταξύ των εγγράφων.

Όσον αφορά στους φακέλους που έχουν την ένδειξη α, β, γ λόγω μεγάλου όγκου του περιεχομένου πρέπει να σημειωθεί ότι τα περιεχόμενα έγγραφα αναταξινομήθηκαν εσωτερικά και τοποθετήθηκαν σε χρονολογική σειρά.

Το υλικό κατηγοριοποιήθηκε σε: Α. φακέλους, Β. Βιβλία και Γ. Φωτογραφικό, οπτικοακουστικό και άλλο υλικό.

Περιοχή όρων πρόσβασης και χρήσης

Όροι πρόσβασης

Δεν υπάρχουν περιορισμοί.

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα(ες) των τεκμηρίων

  • Αγγλικά
  • Ελληνικά
  • Ρουμανικά

Αλφάβητο(α) των τεκμηρίων

Σημειώσεις για τη γλώσσα και γραφή των τεκμηρίων

Φυσικά χαρακτηριστικά και τεχνικές προϋποθέσεις

Η φυσική κατάσταση των συγγραμμάτων είναι καλή με ελάχιστες φθορές στα εξώφυλλα. Το περιεχόμενο των φακέλων βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ομοίως και τα υπηρεσιακά βιβλία.

Εργαλεία έρευνας

Περιοχή συμπληρωματικών πηγών

Εντοπισμός πρωτοτύπων

Εντοπισμός αντιγράφων

Συμπληρωματικές πηγές / σχετικές ενότητες περιγραφής

ΓΑΚ (ΚΥ) αρχείο Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών ΥΠΕΠΘ: ΑΣ 27-28

Σημείωση δημοσίευσης

Γεωργιτσογιάννη Ευαγγελία, 2000, «Παναγής Χαροκόπος (1835-1911). Η ζωή και το έργο του», εκδ. «Νέα Σύνορα» Α. Λιβάνη, Αθήνα Λαλαγιάννη Βασιλική, 1-4-2001, Με δώδεκα γρόσια, Το Βήμα, [Online] Available at: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=47&artid=13214... ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Από τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922) μέχρι τον Πόλεμο [Online] Available at: http://www.esperos.com/?page_ id=1052 Χαροκόπος Παναγής [Online] Available at: http://www.livepedia.gr/index.php/%CE%B1%CF%81%CE%BF%CE%BA… Συνέντευξη Παναγή Χαροκόπου στην εφημερίδα Εστία (4 Αυγούστου 1908)

Περιοχή παρατηρήσεων

Εναλλακτικός(οί) κωδικός(οί) αναγνώρισης

Σημεία πρόσβασης

Τόποι

Ονόματα

Είδη

Περιοχή ελέγχου της περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

Διεθνές Συμβούλιο Αρχείων, Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής (Γενικό), μτφρ. Χριστίνα Βάρδα – Αμαλία Παππά – Ζήσιμος Χ. Συνοδινός, Αθήνα 2002: «3. Στοιχεία Περιγραφής», 18-44.

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

02/09/2019

Αλφάβητο(α)

Πηγές

Περιοχή εισαγωγών

Σχετιζόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα

Σχετιζόμενα είδη

Σχετιζόμενοι τόποι