Αρχείο MAN082.01 - Μελέτες Πάνου Κορωναίου (Χφ30)

Περιοχή αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης της ενότητας περιγραφής

GRGSA-CSA- MAN082.01

Τίτλος

Μελέτες Πάνου Κορωναίου (Χφ30)

Χρονολογία(ες)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής (ποσότητα, όγκος ή διαστάσεις)

7 φάκελοι με χειρόγραφα

Περιοχή πλαισίου παραγωγής

Όνομα του παραγωγού

(1808-1899)

Βιογραφικό σημείωμα

Στρατιωτικός και πολιτικός. Γεννήθηκε το 1808 στην Κωνσταντινούπολη από γονείς κυθηραϊκής καταγωγής. Σπούδασε στην Ιόνιο Ακαδημία και σε ηλικία 17 περίπου χρονών κατατάχθηκε εθε­λοντικά στον τακτικό στρατό υπό τον Φαβιέρο στο Ναύπλιο και πήρε μέρος σε διάφορες μάχες και στην άτυχη απόπειρα του τελευταίου να καταλάβει τη Χίο (1827). To επόμενο έτος τέθηκε υπό τις διαταγές του στρατηγού Μαιζόν και έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις κατά του Ιμπραήμ.
Ο Κορωναίος, έχοντας αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία καθώς και πολλά τραύματα από τις μάχες, εισήλθε ως υπότροφος στη νεοϊδρυθείσα Σχολή Ευελπίδων με εισήγηση του Ιωάννη Καποδίστρια. Το 1831 ήταν μόλις 23 ετών όταν αποφοίτησε ανάμεσα στους οκτώ πρώτους της σχολής, με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού του Πυροβολικού. Την 1η Δεκεμβρίου 1833 προήχθη σε υπολοχαγό και τοποθετήθηκε Υπασπιστής του Πυροβολικού Σώματος. Το 1837 έγινε λοχαγός και τοποθετήθηκε στο Ναύπλιο. Στην επανάσταση του 1843 τάχθηκε υπέρ των συνταγματικών ελευθεριών της Ελλάδας. Σύντομα εναντιώθηκε στο καθεστώς του Όθωνα και ετέθη από το Βασιλιά σε αργία δια απολύσεως από το 1853 έως το 1859. Έφυγε στο Παρίσι και ασχολήθηκε με στρατιωτικές μελέτες.
Το 1854 κατατάχθηκε στα ρωσικά στρατεύματα και ορίστηκε αρχηγός του εθελοντικού σώματος Επτανησίων Ελλήνων. Συμμετείχε στον πόλεμο της Κριμαίας 1853 – 1856 με τους Ρώσους ενάντια στους Τούρκους. Με τη μαχητικότητά του και τις επιδόσεις του στην ιστορική διάβαση του Δουνάβεως και άλλες νικηφόρες μάχες του απονεμήθηκε παράσημο από τη Ρωσία.
Το 1860 πολέμησε με το γαλλικό στρατό στην εκστρατεία της Συρίας. Παρασημοφορήθηκε επίσης από τη γαλλική κυβέρνηση με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.
Υπήρξε οργανωτής της Ναυπλιακής Επανάστασης το Φεβρουάριου του 1862 και ένας από τους ηγέτες της επανάστασης που κατέληξε στην εκθρόνισή του Όθωνα (Ο­κτώβριος του ίδιου χρόνου). Στους μήνες της Μεσοβασιλείας (1862–63) αναδείχτηκε ηγετικό στέλεχος της παράταξης των Ορεινών (του Κωνσταντίνου Κανάρη) και – ως υπουργός Στρατιωτικών – αντιμετώπισε τις εμ­φύλιες συγκρούσεις του Ιουνίου 1863 («Ιουνιανά»).
Μετά την άνοδο του Γεωργίου Α’ στο θρόνο (Οκτώβριος 1863), ο Κορω­ναίος ανέλαβε διάφορα ανώτερα στρατιωτικά αξιώματα και το 1866 συμμετείχε στην εξέγερση της Κρήτης. Κατά την περίοδο που ακολούθησε αναδείχτηκε σε σημαίνου­σα πολιτική φυσιογνωμία της χώρας (το 1868 εξελέγη βουλευτής Αττικής, το 1875, 1879 και 1885 βουλευτής Κυθήρων), ασκώντας παράλληλα και τα στρα­τιωτικά του καθήκοντα. Αποστρα­τεύτηκε το 1880 με το βαθμό του αντιστράτηγου του πυροβολικού και κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του πρωταγωνίστησε στην ίδρυση και δραστηριοποίηση πατριωτικών σωματείων και οργανώσεων.
Είχε συγγράψει στρατιωτικές με­λέτες, καθώς και το "Έλεγχος των δημοσιευθέντων εντός και εκτός της Ελλάδος εγγράφων περί των συμβάντων του Ιουνίου" (1863).
Πέθανε στις 17 Νοεμβρίου του 1899 στην Αθήνα.

[Πηγή: argolikivivliothiki.gr]

Φορέας διατήρησης του αρχείου

Ιστορικό της ενότητας περιγραφής

Διαδικασία πρόσκτησης

Αγορά από τον Παναγιώτη Χάγιο, 23/02/1917
ΑΒΕ 34

Περιοχή περιεχομένου και διάρθρωσης

Παρουσίαση περιεχομένου

Ποικίλες χειρόγραφες μελέτες του στρατηγού Πάνου Κορωναίου σχετικά με τη διοργάνωση των στρατιωτικών σωμάτων και την τέχνη της διεξαγωγής του πολέμου. Αναλυτικά:
Φάκελος α΄: Χειρόγραφο με τίτλο "Τετράδια των Μαχών" και άλλα στρατιωτικά συγγράμματα.
Φάκελος β΄: Διάφορα στρατιωτικά συγγράμματα. Επισυνάπτονται φύλλα εφημερίδων του τέλους του 19ου αιώνα με αρθρογραφία σχετική με τη διοργάνωση του στρατού.
Φάκελος γ΄: Ποικίλα στρατιωτικά συγγράμματα.
Φάκελος δ΄: Χειρόγραφο με τίτλο "Επίτομος Ιστορία της Στρατιωτικής Τέχνης" και άλλα συγγράμματα. Περιλαμβάνονται καταστάσεις εξόδων συντήρησης διαφόρων Ταγμάτων (Ευζώνων, Πυροβολικού, Μηχανικού κ.ά.)
Φάκελος ε΄: Ποικίλα χειρόγραφα με συνημμένο το έντυπο "Etudes de Tactique et examen des conséquences de l'adoption des armes de petit calibre à tir rapide et de la poudre sans fumée, par le Général Luzeux", Παρίσι 1890. Επίσης, φύλλα εφημερίδων του τέλους του 19ου αιώνα με σχετική αρθρογραφία.
Φάκελος στ΄: Χειρόγραφα με σημειώσεις και πρόχειρη πρώτη γραφή στρατιωτική μελετών.
Φάκελος ζ΄: χειρόγραφο με τίτλο "Mémoire de la Défense de la Grèce par le Général Brialmont και έκθεσις της υπό Γάλλων αξιωματικών Επιτροπής δια την ίδρυσιν Ναυστάθμου εν Σαλαμίνι το 1880 - και έκθεσις ιδική μου". Περιλαμβάνονται και φύλλα εφημερίδων με σχετική αρθρογραφία στα ελληνικά και τα γαλλικά. Επίσης, χάρτης με επιγραφή "Ο Κορινθιακός κόλπος οχυρούμενος [...] υπό του Ταγματάρχου Οσμάν Βέη Κιμπριζλί Ζαδέ, νικητού του Καρς" χ.χ. και δύο αντίτυπα, ένα γαλλικό και ένα ελληνικό, του φυλλαδίου "Le Canal Maritime de Corinthe à l'occasion de son inauguration par le Major Osman-Bey", Αθήνα 1893. Τέλος, σειρά υπηρεσιακών αναφορών και εκθέσεων εναντίον του Αντισυνταγματάρχου Χοτζ.

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Προσθήκες υλικού

Σύστημα ταξινόμησης

Περιοχή όρων πρόσβασης και χρήσης

Όροι πρόσβασης

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα(ες) των τεκμηρίων

Αλφάβητο(α) των τεκμηρίων

Σημειώσεις για τη γλώσσα και γραφή των τεκμηρίων

Ελληνικά, γαλλικά

Φυσικά χαρακτηριστικά και τεχνικές προϋποθέσεις

Εργαλεία έρευνας

Περιοχή συμπληρωματικών πηγών

Εντοπισμός πρωτοτύπων

Εντοπισμός αντιγράφων

Συμπληρωματικές πηγές / σχετικές ενότητες περιγραφής

Σχετικά με τον Πάνο Κορωναίο, βλ. επίσης τα Κ 3 και Κ 123β των Συλλογών των Γ.Α.Κ.

Σχετιζόμενες περιγραφές

Σημείωση δημοσίευσης

Βιβλιοθήκη ΓΑΚ 11, σ. 494

Περιοχή παρατηρήσεων

Εναλλακτικός(οί) κωδικός(οί) αναγνώρισης

Σημεία πρόσβασης

Ονόματα

Είδη

Περιοχή ελέγχου της περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

Αλφάβητο(α)

Πηγές

Περιοχή εισαγωγών

Σχετιζόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα

Σχετιζόμενα είδη

Σχετιζόμενοι τόποι