Αρχείο GR GL TS 104 - Αρχείο Τάκη Σινόπουλου

Πεδίο Αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης

GR-ASCSA GR GL TS 104

Τίτλος

Αρχείο Τάκη Σινόπουλου

Ημερομηνία(ες)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και Υπόστρωμα

4.55 γραμμικά μέτρα

Πεδίο Πλαισίου Παραγωγής

Όνομα παραγωγού

(1917-1981)

Βιογραφικό/Διοικητική Ιστορία

Ο Τάκης Σινόπουλος γεννήθηκε στην Αγουλινίτσα Ηλείας το 1917 και μεγάλωσε στον Πύργο Ηλείας όπου και περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές. Ακολούθως σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έγραψε τις πρώτες του ποιητικές συνθέσεις τα έτη 1939-40 ενώ από το 1943 άρχισε να δημοσιεύει ποιήματα και μεταφράσεις Γάλλων ποιητών σε διάφορα περιοδικά. Συμμετείχε τόσο στον ελληνο-ιταλικό όσο και στον εμφύλιο πόλεμο. Από το 1949 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα ασκώντας το επάγγελμα του ιατρού παθολόγου στην περιοχή της Νέας Ιωνίας. Οι ποιητικές του συλλογές περιλαμβάνουν τα έργα: Μεταίχμιο (1951), Άσματα (1953), Η γνωριμία με το Μαξ (1956), Ελένη (1957), Η Νύχτα και η Αντίστιξη (1959), Το Άσμα της Ιωάννας και του Κωνσταντίνου (1961), Η ποίηση της ποίησης (1964), Πέτρες (1972), Νεκρόδειπνος (1972), Χρονικό (1975), Χάρτης (1977), Νυχτολόγιο (1978). Ο ίδιος χαρακτήριζε την ποίησή του ως εξής: «μοντέρνα ποίηση, μοντέρνα εκφραστική, στο χώρο της αγωνίας, του παραλόγου, της αλλοτρίωσης. Τα τελευταία χρόνια περισσότερο, αποφασιστικότερα πολιτική».

Δημοσίευσε ακόμα άρθρα και δοκίμια σχετικά με την πνευματική ζωή στην Ελλάδα καθώς και μια μελέτη για τον Σεφέρη, ενώ διατηρούσε τη στήλη της κριτικής για την ποίηση στα περιοδικά Σημερινά Γράμματα, Κριτική Θεσσαλονίκης, Εποχές, Η Συνέχεια. Ποιήματά του μεταφράστηκαν σε ποικίλα ξένα περιοδικά και ανθολογίες. Ασχολήθηκε αρκετά χρόνια και με την τέχνη της ζωγραφικής και συμμετείχε σε πανελλήνιες εκθέσεις αλλά και με ατομική έκθεση στη γκαλερί Ζυγός. Παντρεύτηκε τη Μαρία Ντότα το 1972. Απεβίωσε το Πάσχα του 1981 στον Πύργο Ηλείας.

Ιστορικό ενότητας περιγραφής

Διαδικασία Πρόσκτησης

Παραχωρήθηκε από την Μαρία Σινοπούλου, 1991 [κατατέθηκε στα αρχεία της Βιβλιοθήκης το 2001]

Πεδίο Περιεχομένου και Διάρθρωσης

Παρουσίαση Περιεχόμενου

Το αρχείο περιλαμβάνει χειρόγραφα, μεταφράσεις των έργων του, αλληλογραφία, προσωπικά έγγραφα και αντικείμενα, έργα άλλων, σημειώσεις, αποκόμματα εφημερίδων. Το υλικό για τον Νίκο Καχτίτση περιλαμβάνει χειρόγραφα, αλληλογραφία, αποκόμματα εφημερίδων και διάφορα έγγραφα.

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Προσθήκες Υλικού

Σύστημα Ταξινόμησης

Το αρχείο περιλαμβάνει 12 ενότητες. Σημαντικό τμήμα του αρχειακού υλικού καλύπτει η αλληλογραφία του ποιητή (Ενότητα I) με πρόσωπα του ευρύτερου λογοτεχνικού χώρου. Πρόκειται κυρίως για επιστολές που λάμβανε ο ποιητής και ελάχιστες δικές του προς άλλους, κυρίως σε φωτοαντίγραφα (στην ταύτιση μεγάλου αριθμού των επιστολογράφων συνέβαλε η φιλόλογος Γιώτα Κριτσέλη με τη συνεργασία της συναδέλφου αρχειονόμου Λἠδα Κωστάκη). Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η Ενότητα II (Εργογραφία) όπου περιέχονται χειρόγραφα του ποιητή καθώς και η Ενότητα III (Μεταφράσεις) όπου πλείστες μεταφράσεις στην ελληνική γλώσσα ξενόγλωσσων ποιητικών έργων από τον ίδιο. Στην Ενότητα VII περιέχονται σχέδια ζωγραφικής του Τ.Σινόπουλου καθώς και πορτραίτα του ιδίου από τρίτους και τέλος στην Ενότητα X φυλάσσεται σημαντικός αριθμός ελληνικών και ξένων εφημερίδων καθώς και αποκομμάτων τύπου αναφορικά με τον ίδιο, την ποίηση και τη λογοτεχνία καθώς και την ελληνική πολιτική ζωή. Τέλος, ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει για δύο υποενότητες του Αρχείου Τάκη Σινόπουλου στην ακροτελεύτια Ενότητα XII: α. πρόκειται ένα φάκελο με ποικίλης φύσεως αρχειακό υλικό συγκεντρωμένο από τη σύζυγό του Μαρία Ντότα – Σινοπούλου (1944-1991) με αναφορές και επικέντρωση στο πρόσωπο του ποιητή καθώς και προσωπικά έγγραφα της ιδίας και β. για δύο φακέλους με αλληλογραφία και εργογραφία του λογοτέχνη Νίκου Καχτίτση (1926-1971) καθώς και αποκόμματα τύπου αναφορικά με τον ίδιο, το έργο και την περιπετειώδη ζωή του.

Πεδίο Όρων Πρόσβασης και Χρήσης

Όροι πρόσβασης

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα των Τεκμηρίων

Γραφή του υλικού

Σημειώσεις γλώσσας και γραφής

Φυσικά Χαρακτηριστικά και Τεχνικές απαιτήσεις

Εργαλείο έρευνας

Συμπληρωματικές πηγές:

Εντοπισμός των πρωτότυπων

Εντοπισμός των αντιγράφων

Συνδεόμενες Ενότητες Περιγραφής

Σχετικές αρχειακές περιγραφές

Πεδίο Παρατηρήσεων

Εναλλακτικοί Κωδικοί

Σημεία πρόσβασης

Τοποθεσίες ως Σημεία πρόσβασης

Όνοματα ως Σημεία πρόσβασης

Είδος υλικού ως Σημεία πρόσβασης

Πεδίο ελέγχου εργασιών της περιγραφής

Αναγνωριστικό περιγραφής

Αναγνωριστικό φορέα τεκμηρίωσης

Χρησιμοποιούμενοι Κανόνες ή Πρότυπα Περιγραφής

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης και διαγραφής

Γραφή(ες)

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Το αρχείο επεξεργάστηκε και καταλογογράφησε ο Αλέξης Μάλλιαρης με τη συνδρομή της Λήδας Κωστάκη.

Πεδίο Πρόσκτησης