Fonds GR GL TS 104 - Αρχείο Τάκη Σινόπουλου

Identity area

Reference code

GR-ASCSA GR GL TS 104

Title

Αρχείο Τάκη Σινόπουλου

Date(s)

Level of description

Fonds

Extent and medium

4.55 γραμμικά μέτρα

Context area

Name of creator

(1917-1981)

Biographical history

Ο Τάκης Σινόπουλος γεννήθηκε στην Αγουλινίτσα Ηλείας το 1917 και μεγάλωσε στον Πύργο Ηλείας όπου και περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές. Ακολούθως σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έγραψε τις πρώτες του ποιητικές συνθέσεις τα έτη 1939-40 ενώ από το 1943 άρχισε να δημοσιεύει ποιήματα και μεταφράσεις Γάλλων ποιητών σε διάφορα περιοδικά. Συμμετείχε τόσο στον ελληνο-ιταλικό όσο και στον εμφύλιο πόλεμο. Από το 1949 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα ασκώντας το επάγγελμα του ιατρού παθολόγου στην περιοχή της Νέας Ιωνίας. Οι ποιητικές του συλλογές περιλαμβάνουν τα έργα: Μεταίχμιο (1951), Άσματα (1953), Η γνωριμία με το Μαξ (1956), Ελένη (1957), Η Νύχτα και η Αντίστιξη (1959), Το Άσμα της Ιωάννας και του Κωνσταντίνου (1961), Η ποίηση της ποίησης (1964), Πέτρες (1972), Νεκρόδειπνος (1972), Χρονικό (1975), Χάρτης (1977), Νυχτολόγιο (1978). Ο ίδιος χαρακτήριζε την ποίησή του ως εξής: «μοντέρνα ποίηση, μοντέρνα εκφραστική, στο χώρο της αγωνίας, του παραλόγου, της αλλοτρίωσης. Τα τελευταία χρόνια περισσότερο, αποφασιστικότερα πολιτική».

Δημοσίευσε ακόμα άρθρα και δοκίμια σχετικά με την πνευματική ζωή στην Ελλάδα καθώς και μια μελέτη για τον Σεφέρη, ενώ διατηρούσε τη στήλη της κριτικής για την ποίηση στα περιοδικά Σημερινά Γράμματα, Κριτική Θεσσαλονίκης, Εποχές, Η Συνέχεια. Ποιήματά του μεταφράστηκαν σε ποικίλα ξένα περιοδικά και ανθολογίες. Ασχολήθηκε αρκετά χρόνια και με την τέχνη της ζωγραφικής και συμμετείχε σε πανελλήνιες εκθέσεις αλλά και με ατομική έκθεση στη γκαλερί Ζυγός. Παντρεύτηκε τη Μαρία Ντότα το 1972. Απεβίωσε το Πάσχα του 1981 στον Πύργο Ηλείας.

Archival history

Immediate source of acquisition or transfer

Παραχωρήθηκε από την Μαρία Σινοπούλου, 1991 [κατατέθηκε στα αρχεία της Βιβλιοθήκης το 2001]

Content and structure area

Scope and content

Το αρχείο περιλαμβάνει χειρόγραφα, μεταφράσεις των έργων του, αλληλογραφία, προσωπικά έγγραφα και αντικείμενα, έργα άλλων, σημειώσεις, αποκόμματα εφημερίδων. Το υλικό για τον Νίκο Καχτίτση περιλαμβάνει χειρόγραφα, αλληλογραφία, αποκόμματα εφημερίδων και διάφορα έγγραφα.

Appraisal, destruction and scheduling

Accruals

System of arrangement

Το αρχείο περιλαμβάνει 12 ενότητες. Σημαντικό τμήμα του αρχειακού υλικού καλύπτει η αλληλογραφία του ποιητή (Ενότητα I) με πρόσωπα του ευρύτερου λογοτεχνικού χώρου. Πρόκειται κυρίως για επιστολές που λάμβανε ο ποιητής και ελάχιστες δικές του προς άλλους, κυρίως σε φωτοαντίγραφα (στην ταύτιση μεγάλου αριθμού των επιστολογράφων συνέβαλε η φιλόλογος Γιώτα Κριτσέλη με τη συνεργασία της συναδέλφου αρχειονόμου Λἠδα Κωστάκη). Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η Ενότητα II (Εργογραφία) όπου περιέχονται χειρόγραφα του ποιητή καθώς και η Ενότητα III (Μεταφράσεις) όπου πλείστες μεταφράσεις στην ελληνική γλώσσα ξενόγλωσσων ποιητικών έργων από τον ίδιο. Στην Ενότητα VII περιέχονται σχέδια ζωγραφικής του Τ.Σινόπουλου καθώς και πορτραίτα του ιδίου από τρίτους και τέλος στην Ενότητα X φυλάσσεται σημαντικός αριθμός ελληνικών και ξένων εφημερίδων καθώς και αποκομμάτων τύπου αναφορικά με τον ίδιο, την ποίηση και τη λογοτεχνία καθώς και την ελληνική πολιτική ζωή. Τέλος, ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει για δύο υποενότητες του Αρχείου Τάκη Σινόπουλου στην ακροτελεύτια Ενότητα XII: α. πρόκειται ένα φάκελο με ποικίλης φύσεως αρχειακό υλικό συγκεντρωμένο από τη σύζυγό του Μαρία Ντότα – Σινοπούλου (1944-1991) με αναφορές και επικέντρωση στο πρόσωπο του ποιητή καθώς και προσωπικά έγγραφα της ιδίας και β. για δύο φακέλους με αλληλογραφία και εργογραφία του λογοτέχνη Νίκου Καχτίτση (1926-1971) καθώς και αποκόμματα τύπου αναφορικά με τον ίδιο, το έργο και την περιπετειώδη ζωή του.

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Conditions governing reproduction

Language of material

Script of material

Language and script notes

Physical characteristics and technical requirements

Finding aids

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Related descriptions

Notes area

Alternative identifier(s)

Access points

Place access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Dates of creation revision deletion

Script(s)

Archivist's note

Το αρχείο επεξεργάστηκε και καταλογογράφησε ο Αλέξης Μάλλιαρης με τη συνδρομή της Λήδας Κωστάκη.

Accession area