Λογοτεχνία - Διαγωνισμοί

Ταξονομία

Κώδικας

Σημείωση περιεχομένου

Σημείωση(εις) πηγής

Display note(s)

Ιεραρχημένοι όροι

Λογοτεχνία - Διαγωνισμοί

Equivalent terms

Λογοτεχνία - Διαγωνισμοί

Σχετικοί όροι

Λογοτεχνία - Διαγωνισμοί

3 Αρχειακή περιγραφή results for Λογοτεχνία - Διαγωνισμοί

3 results directly related Exclude narrower terms

Αμπελά-Τερέντσιο, οικογένεια

  • GR ELIA-MIET Α.Ε. 23/07
  • Αρχείο
  • 1836-2000

Θεατρικά έργα του Τιμ. Αμπελά (χειρόγραφα, δακτυλόγραφα), τεκμήρια σχετικά με την υποβολή των έργων σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και σχετικά με παραστάσεις τους, ποιήματα, πεζά, άρθρα, χρονογραφήματα, μελέτες και διαλέξεις του ίδιου (χειρόγραφα, δακτυλόγραφα, δημοσιεύματα). Τεκμήρια που αφορούν την σταδιοδρομία του Αμπελά ως δημοσιογράφου (εφημερίδες Εθνοφύλαξ, Ατλαντίς) και ως δικαστικού (δίκη Α. Δελμούζου κ.ά. για τα λεγόμενα «αθεϊκά»), καθώς και από την κοινωνική δράση του σε διάφορους συλλόγους και εταιρείες. Αλληλογραφία με ανθρώπους των γραμμάτων και του θεάτρου, οικογενειακή αλληλογραφία, προσωπικά-οικογενειακά, οικονομικά, δημοσιεύματα για τον Τ. Αμπελά. Τεκμήρια που αφορούν τις νεανικές θεατρικές εμφανίσεις της Ι. Αμπελά και κυρίως τη δράση της ως δασκάλας απαγγελίας στο Ελληνικόν Ωδείον και στον Φιλολογικό σύλλογο «Ασκραίος» που ίδρυσε η ίδια, τεκμήρια από τη λειτουργία του συλλόγου «Ασκραίος», σχετικά δημοσιεύματα, αλληλογραφία, κείμενα και ημερολόγια της Ι. Αμπελά-Τερέντσιο, προσωπικά-οικογενειακά.

Στο αρχείο περιλαμβάνεται επίσης το ογκώδες τμήμα της Γιολάντας Τερέντσιο, κόρης της Ιουλίας Αμπελά-Τερέντσιο, το οποίο θα περιγραφεί εν καιρώ.

Το φωτογραφικό υλικό φυλάσσεται στο Φωτογραφικό Αρχείου του Ε.Λ.Ι.Α.

Στη δωρεά περιλαμβάνονται επίσης προτομές του Τ. Αμπελά (η ίδια βρίσκεται στον τάφο Αμπελά-Τερέντσιο στο Α΄ νεκροταφείο και στο θέατρο της Σύρου), της Ιουλίας Αμπελά-Τερέντσιο (2) και της Βιργινίας Αμπελά. Επίσης ζωγραφικά πορτρέτα του Τ. Αμπελά (2), της Ιουλίας και του Τόνι Τερέντσιο, καθώς και ένα κάδρο προς τιμήν του Αμπελά.

Αμπελά-Τερέντσιο, οικογένεια

Αρχείο Τάκη Σινόπουλου

  • GR-ASCSA GR GL TS 104
  • Αρχείο

Το αρχείο περιλαμβάνει χειρόγραφα, μεταφράσεις των έργων του, αλληλογραφία, προσωπικά έγγραφα και αντικείμενα, έργα άλλων, σημειώσεις, αποκόμματα εφημερίδων. Το υλικό για τον Νίκο Καχτίτση περιλαμβάνει χειρόγραφα, αλληλογραφία, αποκόμματα εφημερίδων και διάφορα έγγραφα.

Σινόπουλος,Τάκης

Εκδόσεις Κάλβος

  • GR-ASKI- 1440
  • Αρχείο
  • 1969-2004

"Το μεγαλύτερο τμήμα του κατατεθειμένου αρχείου αφορά την περίοδο της επτάχρονης δικτατορίας των συνταγματαρχών: καταστατικά της εταιρείας, κατάλογοι και διαφημιστικά των εκδόσεων, πληροφορίες για τη διακίνηση, οικονομικά στοιχεία, αλληλογραφία με τους αναγνώστες, φάκελοι και πρακτικά από διαγωνισμούς για νέους συγγραφείς, αποκόμματα τύπου. Τεκμήρια της πλουσιότατης δράσης ενός εκδοτικού οίκου, ο οποίος στα πρώτα του βήματα συνδέθηκε άρρηκτα με την πνευματική και ιδεολογική συγκρότηση της γενιάς που ταυτίστηκε με το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973."
(Β. Καραμανωλάκης. "Κάλβος 1968 - 1974: Ένας εκδοτικός οίκος στα χρόνια της δικτατορίας". Αρχειοτάξιο, τομ. 14, Οκτώβριος 2012, σελ: 104-121.)

Κατάλογος
Εκδοτικός Οίκος «Κάλβος» (ίδρυση, διακίνηση, αλληλογραφία):
• Φωτοτυπίες καταστατικών του «Κάλβου», «Απελευθερωτικά κινήματα (Αφανείς εντός του Κάλβου)», ιδιωτικό συμφωνητικό και χφ. προσχέδιο ιδιωτικού συμφωνητικού με λατινικό αλφάβητο, Φοίβου Αρβανίτη, Έφης Αλεξιάδου και Γιώργου Χατζόπουλου σχετικά με τη σύσταση εκδοτικής εταιρίας για την έκδοση κειμένων απελευθερωτικών κινημάτων Τιμοκατάλογοι , στοιχεία για τη διακίνηση και την κυκλοφορία των τίτλων των εκδόσεων του «Κάλβου» ανά τίτλο
• Δημοσιεύματα, επιστολές, ανακοινώσεις, συμφωνητικά, δικόγραφα (εξώδικος δήλωση, αγωγή και πρακτικά αποφάσεων δικαστηρίων) σχετικά με τη διαμάχη του «Κάλβου» με το συγγραφέα Β. Ραπτόπουλο, κατάσταση με αριθμούς δικαστικών αποφάσεων υπέρ του «Κάλβου»
• Εκδοτική δραστηριότητα διαφόρων εκδοτικών οίκων της περιόδου 1961-1966
• Εισερχόμενη-εξερχόμενη αλληλογραφία με τα συνεργαζόμενα βιβλιοπωλεία, επιστολές, ανακοινώσεις, δελτία τύπου και ενημερωτικά φυλλάδια προς αναγνώστες, αλληλογραφία με πελάτες (ιδιώτες), φορείς, συλλόγους, σχολεία, κοινότητες, κόμματα, βιβλιοθήκες και εκδοτικούς οίκους από την Ελλάδα και το εξωτερικό
• Επιστολές αναγνωστών. Συγχαρητήριες και ευχαριστήριες επιστολές, επιστολές για αποστολή βιβλίων και καταλόγων, για πρόταση συνεργασίας, επιστολές με σχόλια και προτάσεις αναγνωστών.

Αποκόμματα τύπου (1972 – 1992): Δημοσιεύματα αθηναϊκού και τοπικού τύπου σχετικά με τις εκδόσεις των εκδόσεων Κάλβος, τους διαγωνισμούς διηγημάτων, δοκιμίων και μονόπρακτων των εκδόσεων «Κάλβος» και την εκδοτική και αναγνωστική κίνηση.

Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου, Πλωτή έκθεση βιβλίου, 07-08/1994: Προσχέδια για τη διοργάνωση, οικονομικά στοιχεία της διοργάνωσης, αποκόμματα του τύπου, επιστολές, φωτογραφίες κ.ά.

Εκδοτική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας
• Λογοκρισία: «Λογοκρισία Τα Τραίνα 1968»: Δακτυλόγραφο κείμενο του μυθιστορήματος εγκεκριμένο και με τις σημειώσεις της λογοκρισίας και η τελική έκδοση του μυθιστορήματος Τα Τραίνα, του Μ. Χράμπαλ, καταστάσεις απαγορευμένων βιβλίων την περίοδο της Δικτατορίας, αποφάσεις της άρσης της κυκλοφορίας, απόκομμα τύπου σχετικά με την κατάργηση πολιτικού ελέγχου, ερωτηματολόγιο προς την Γ. Χατζόπουλο για τον εκδοτικό οίκο, κυρίως κατά την περίοδο της Δικτατορίας
• «Σύγχρονοι Έλληνες Πεζογράφοι» (1970-1978): Επιστολές σχετικά με τη σειρά «Σύγχρονοι Έλληνες πεζογράφοι», αντίγραφα πρακτικών και σημειώσεις της Επιτροπής για τη σειρά
• «Η Ποίηση σήμερα» (1972): Επιστολές σχετικά με τη σειρά «Η Ποίηση σήμερα», βιογραφικά σημειώματα, χειρόγραφες σημειώσεις της Επιτροπής Επιλογής, μητρώα συγγραφέων
• Γλωσσάρι Ελληνικής Νομαρχίας
• Τυπογραφικά δοκίμια διαφόρων βιβλίων των εκδόσεων «Κάλβος» με χειρόγραφες διορθώσεις και με σφραγίδα λογοκρισίας της Γενικής Διεύθυνσης Τύπου, (1969)
• Ελισαίος Γιαννίδης, Γλώσσα και ζωή. Αναλυτική μελέτη του γλωσσικού ζητήματος, εκδ. 4η, εκδ. Αθηνά Α. Ι. Ράλλης και ΣΙΑ, Αθήνα 1927 (Με σφραγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Τύπου της Δικτατορίας της 21ης Απριλίου για λογοκρισία, 21/04/1969)
• CD με τίτλο: «Το σκοινί της διανόησης και η θηλιά της Φορντ. Η δραστηριότητα του ιδρύματος Φορντ την περίοδο 1968-1974 ως ευεργέτου των αντιστασιακών Ελλήνων διανοουμένων και οι συνέπειές της», Αρχείο Κάλβου
• Περιοδικό «Σύγχρονος Κινηματογράφος» (1969-1970): Προσχέδια συμφωνητικού, σημειώματα, επιστολές κ.ά. τεκμήρια σχετικά με την έκδοση και κυκλοφορία του περιοδικού, τεύχη, οικονομικά στοιχεία βιβλία εσόδων-εξόδων, τετράδιο σχετικά με τα έξοδα της έκδοσης, αποδείξεις, τιμολόγια, συναλλαγματικές
• Διήγημα 1969-1973: εκδόσεις επιλεγμένων διηγημάτων, μητρώα συγγραφέων, αλληλογραφία, επιστολές και βιογραφικά σημειώματα συμμετεχόντων στους διαγωνισμούς διηγημάτων
• Δοκίμιο 70(1-5)
• Μονόπρακτο 1970, 1971-1972: Μητρώα συγγραφέων, αλληλογραφία με συγγραφείς σχετικά με το Διαγωνισμό Μονόπρακτου

Εκδοτική δραστηριότητα στη Μεταπολίτευση
• «Έλληνες Συγγραφείς» (1979-1991): Χειρόγραφο τετράδιο με το κόστος έκδοσης της σειράς, στοιχεία κίνησης της Επιτροπής Επιλογής επιστολές σχετικά με τη σειρά «Έλληνες συγγραφείς»
• Σημειώσεις, λήμματα, προσχέδια για έκδοση Λεξικού Τέχνης
• Γιώργης Ζάρκος: Φωτοτυπίες δημοσιευμάτων, μελετών και εκδόσεων του Γιώργη Ζάρκου, νεκρολογία και δημοσιεύματα για τον Γιώργη Ζάρκο, περιοδικά International Anthology, vol.1-3, 1957, 1960, 1965, 1966 και [Δελτίο] School for English Study ''Roof' s Letters and Art, n. 6, 7, 9, 11-14, 7/1956-5/1957, σημειώσεις, κατάλογοι δημοσιεύσεων και άλλα τεκμήρια για την έκδοση των έργων του Γ. Ζάρκου από τις εκδόσεις «Κάλβος»

Εκδόσεις Κάλβος