Fonds - Αρχείο 3ου Ελληνικού Σχολείου Αθήνας

Identity area

Reference code

Title

Αρχείο 3ου Ελληνικού Σχολείου Αθήνας

Date(s)

  • 1884-1929 (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

9 βιβλία

Context area

Name of creator

Administrative history

Τα ελληνικά σχολεία ιδρύθηκαν στα επαναστατικά χρόνια. Πρόκειται για σχολεία «μέσης εκπαιδεύσεως», στα οποία βασικό μάθημα διδασκαλίας ήταν η αρχαία ελληνική γλώσσα. Σε ορισμένα από αυτά διδάσκονταν και άλλα μαθήματα, όπως γαλλική γλώσσα, ιερά ιστορία και κατήχηση, στοιχεία φυσικομαθηματικών επιστημών και φιλοσοφίας (κυρίως σε «νεωτερικά» σχολεία, όπως των Κυδωνιών, της Σμύρνης, της Χίου). Οι μαθητές χωρίζονταν κατά τάξεις ή περιόδους, με βάση κυρίως το μάθημα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, η διδασκαλία της οποίας προχωρούσε επαγωγικά. Καθώς δεν υπήρχε νομοθετική ρύθμιση σχετική με τη λειτουργία των Ελληνικών σχολείων, τη σχετική πρωτοβουλία είχε ο διδάσκαλος. Οι διδάσκαλοι αυτών των σχολείων ήταν είτε σπουδασμένοι στην Ευρώπη είτε μαθητές παλαιών γραμματικών είτε σπουδαστές σπουδαίων σχολείων της Ανατολής και της Πελοποννήσου. Τον Ιανουάριο του 1833, σύμφωνα με έκθεση του υπουργού Ι. Ρίζου, στην οποία περιλαμβάνεται και κατάλογος των υπαρχόντων σχολείων, καταγράφονται 37 Ελληνικά σχολεία: 20 στην Πελοπόννησο, 1 στη Δυτική Ελλάδα και 16 στις Νήσους.
Η κυβέρνηση του νεαρού βασιλείου θεσμοθέτησε με διάταγμα της 31ης Δεκεμβρίου 1836/12 Ιανουαρίου 1837 «Περί κανονισμού των ελληνικών σχολείων και γυμνασίων» την οργάνωση της Μέσης Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με το διάταγμα αυτό, το τριτάξιο «Ελληνικόν Σχολείον» ήταν ο ένας από τους δύο κύκλους που περιλάμβανε η Μέση Εκπαίδευση. Ο άλλος ήταν το τετρατάξιο «Γυμνάσιον», στο οποίο υπαγόταν το Ελληνικό Σχολείο όπου τα δύο συνυπήρχαν. Σκοπός του Ελληνικού σχολείου ήταν να προετοιμάσει για το γυμνάσιο αλλά και για τον κοινωνικό βίο, εάν ο μαθητής δεν ήθελε να συνεχίσει τις σπουδές του. Στο Ελληνικό σχολείο εγγράφονταν μαθητές του Δημοτικού σχολείου που είχαν τελειώσει την δ’ τάξη, από το 1867 με «δοκιμαστήριες» εξετάσεις. Ο βασικός κορμός των μαθημάτων τους ήταν: Αρχαία Ελληνικά, Θρησκευτικά, Γεωγραφία, Ιστορία, Μαθηματικά, Φυσικά, Γαλλικά, Λατινικά, Τεχνικά.
Τα Ελληνικά σχολεία καταργήθηκαν με τον νόμο 4373/13 Αυγούστου 1929 «Περί διαρρυθμίσεως των σχολείων Μέσης Εκπαιδεύσεως» (ΦΕΚ 297, τ.Α΄).

[Βιβλιογραφία: Δαυίδ Αντωνίου, Περίγραμμα της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης 1821 – 2017, Οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος, Αθήνα 2018]

Name of creator

Archival history

Immediate source of acquisition or transfer

Το αρχείο του 3ου Ελληνικού Σχολείου Αθήνας, καθώς και άλλα αρχεία σχολείων, παραδόθηκε στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους από το 6ο Γενικό Λύκειο Αθήνας στις 17 Ιουλίου 2021 και έλαβε Αριθμό Βιβλίου Εισαγωγής 2280.

Content and structure area

Scope and content

Μαθητολόγια, βιβλία ειδικού ελέγχου, βιβλίο πιστοποιητικών σπουδών, βιβλία ελέγχου αποτελεσμάτων τελικών εξετάσεων.

Appraisal, destruction and scheduling

Το αρχείο δεν έχει υποστεί εκκαθάριση

Accruals

System of arrangement

Το αρχείο ταξινομήθηκε στις παρακάτω αρχειακές σειρές:

  1. Μαθητολόγια
  2. Βιβλία ειδικού ελέγχου
  3. Βιβλίο πιστοποιητικών σπουδών
  4. Βιβλία ελέγχου αποτελεσμάτων τελικών εξετάσεων

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην πρόσβαση

Conditions governing reproduction

Οι όροι αναπαραγωγής ισχύουν βάσει του Κανονισμού Λειτουργίας του Αναγνωστηρίου των ΓΑΚ

Language of material

Script of material

Language and script notes

Ελληνικά

Physical characteristics and technical requirements

Finding aids

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Related descriptions

Notes area

Alternative identifier(s)

Access points

Place access points

Name access points

Genre access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Η περιγραφή βασίστηκε στο Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής (ΔΙ.Π.Α.Π.).

Dates of creation revision deletion

Οκτώβριος 2021

Script(s)

Sources

Archivist's note

Η ταξινόμηση, η περιγραφή και η δημιουργία εργαλείου έρευνας για το αρχείο πραγματοποιήθηκε από την υπάλληλο του Τμήματος Επεξεργασίας Αρχείων, Γεωργία Λέντζου.

Η επιμέλεια του εργαλείου έρευνας πραγματοποιήθηκε από την προϊσταμένη του Τμήματος Επεξεργασίας Αρχείων, Αμαλία Γιαννακά.

Accession area