Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος

Identity area

Identifier

Authorized form of name

Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος

Parallel form(s) of name

Other form(s) of name

  • ΙΕΕΕ

Type

  • Επιστημονική εταιρεία

Contact area

Type

Address

Street address

Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13

Locality

Αθήνα

Region

Αττική

Country name

Postal code

105 61

Telephone

210-3237617

Fax

Email

Note

Description area

History

Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος ιδρύθηκε το 1882, σε μία εποχή οικονομικής και κοινωνικής ανέλιξης του ελληνικού κράτους, περίπου πενήντα χρόνια μετά την κατάκτηση της ανεξαρτησίας του.

Ιδρυτικά μέλη της ήταν επιφανείς εκπρόσωποι των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών της εποχής, όπως ο λόγιος και δημοσιογράφος Τιμολέων Φιλήμων, o θεμελιωτής της ελληνικής λαογραφίας Νικόλαος Πολίτης, ο ιστορικός Σπυρίδων Λάμπρος, ο αθηναιογράφος Δημήτριος Καμπούρογλου, ο δημοσιογράφος Μπάμπης 'Aννινος, ο ιστορικός και γεωγράφος Αντώνιος Μηλιαράκης, ο ποιητής Γεώργιος Δροσίνης κ.ά.

Σκοπός της, η συλλογή, διαφύλαξη και προβολή κειμηλίων και μαρτυριών που φωτίζουν την ιστορία του νεότερου Ελληνισμού. Για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού η Εταιρεία προέβη άμεσα στη σύσταση Μουσείου, Αρχείου και Βιβλιοθήκης. Παράλληλα, από το 1883 εξέδιδε περιοδικό επιστημονικό σύγγραμμα, το Δελτίον της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος με μελέτες ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου.

Σήμερα η δράση της Εταιρείας προβάλλεται κυρίως μέσα από το έργο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και του παραρτήματός της στην Ύδρα.

Geographical and cultural context

Mandates/Sources of authority

Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1882. Σκοπός της, η συλλογή, διατήρηση και προβολή αντικειμένων και μαρτυριών που φωτίζουν την ιστορία του νεότερου Ελληνισμού. Είναι η ψυχή πίσω από τη λειτουργία του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Administrative structure

Records management and collecting policies

Buildings

Holdings

Σήμερα,τα ιστορικά έγγραφα του Αρχείου απαρτίζουν περίπου 350 αρχειακές μονάδες. Το αρχειακό υλικό προέρχεται κυρίως από δωρεές προσώπων ή φορέων αλλά και από αγορές και καλύπτει την περίοδο από το 16ο μέχρι και το β΄ μισό του 20ού αιώνα. Ο ερευνητής της ιστορίας του νεότερου ελληνισμού μπορεί μέσα από τα πολυάριθμα δημόσια και ιδιωτικά αρχεία τα οποία αποτελούν αδιάψευστες ιστορικές πηγές, να προσεγγίσει τα γεγονότα και να ερευνήσει τις αιτίες που τα προκάλεσαν.

Finding aids, guides and publications

Access area

Opening times

Access conditions and requirements

Accessibility

Services area

Research services

Reproduction services

Public areas

Control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Status

Level of detail

Dates of creation, revision and deletion

Language(s)

Script(s)

Maintenance notes

Access points

Access Points

  • Clipboard

Primary contact

Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13
Αθήνα, Αττική 105 61