Λογοτεχνία, Νεοελληνική

Ταξονομία

Κώδικας

Σημείωση περιεχομένου

Σημείωση(εις) πηγής

Display note(s)

Ιεραρχημένοι όροι

Λογοτεχνία, Νεοελληνική

Equivalent terms

Λογοτεχνία, Νεοελληνική

Σχετικοί όροι

Λογοτεχνία, Νεοελληνική

17 Αρχειακή περιγραφή results for Λογοτεχνία, Νεοελληνική

17 results directly related Exclude narrower terms

Αρχείο Xavier Bordes

  • GR-ASCSA GR GL XB 093
  • Αρχείο
  • 1981-1995

Το αρχείο περιλαμβάνει επιστολές του Ελύτη προς τον Bordes (1981-1995) κυρίως στα γαλλικά, φωτογραφίες του Ελύτη που ο ίδιος είχε αποστείλει στον Bordes για μια γαλλική έκδοση που δεν πραγματοποιήθηκε, κασέτες με τη φωνή του Ελύτη και λίγα αποκόμματα τύπου.

Bordes, Xavier

Αρχείο Βαϊάνου, Μάριου

  • GR-IAL GR-IAL MVA
  • Αρχείο
  • 1898-2009

Το υλικό που απόκειται πλέον στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη δεν παρουσιάζει την αναμενόμενη πληρότητα, καθώς φαίνεται, σε κάποιον τουλάχιστον βαθμό, διασπασμένο και με ελλείψεις (έχει παρατηρηθεί, εξάλλου, ότι μέρος τουλάχιστον του αρχείου έχει ουσιαστικά διασπαρεί, καθώς έγγραφα τα οποία θα αναμενόταν να αποτελούν τμήμα του έχουν κατά καιρούς διατεθεί ακόμα και προς πώληση). Σημειώνεται, ως προς τα προηγούμενα, η απουσία προσωπικών εγγράφων και τεκμηρίων (με μόνη εξαίρεση το προσωπικό του ημερολόγιο), καθώς και η απουσία του συνόλου της αλληλογραφίας του με τον Κ. Π. Καβάφη (με την εξαίρεση μίας και μόνης επιστολής).
Το μεγαλύτερο μέρος του αρχείου αποτελεί η (εισερχόμενη, κυρίως) αλληλογραφία του Μάριου Βαϊάνου (1 φάκελος με 4 υποφακέλους και συνολικά 930 τεκμήρια). Στους αποστολείς συγκαταλέγονται γνωστά ονόματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας και τέχνης (Βάρναλης, Βενέζης, Σικελιανός, Λαπαθιώτης, Άγρας, Χριστιανόπουλος, Ουράνης, Μπουζιάνης κ.ά), άνθρωποι με τους οποίους ο Βαϊάνος είχε επαγγελματικές, προσωπικές και κάποτε έντονες σχέσεις. Το συγκεκριμένο τμήμα του υλικού αποδίδει ικανοποιητική εικόνα της επαγγελματικής δραστηριότητας του Βαϊάνου, σχεδόν σε ολόκληρη τη χρονική της έκταση. Το αρχείο περιλαμβάνει επίσης (συνήθως σύντομα ή αποσπασματικά) κείμενα τρίτων (φάκελος 2, με συνολικά 55 τεκμήρια, κάποια από τα οποία ο Βαϊάνος φαίνεται ότι δημοσίευσε στα περιοδικά που εξέδιδε), ποικίλο έντυπο υλικό, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και αποκόμματα Τύπου σχετικά με την επαγγελματική του δραστηριότητα (φάκελος 3, με συνολικά 56 τεκμήρια), καθώς και το προσωπικό ημερολόγιο του Βαϊάνου που καλύπτει την περίοδο 1941-1945 (φάκελος 4). Μέρος του αρχείου αποτελούν επίσης πέντε μεγάλων διαστάσεων λευκώματα με φωτογραφίες και σκαριφήματα ή σκίτσα που εικονίζουν λογοτέχνες, καλλιτέχνες, πολιτικούς κ.ά. (φάκελος 5). Τα χρονολογημένα τεκμήρια του τελευταίου αυτού φακέλου καλύπτουν την περίοδο 1906-1963, περιλαμβάνουν, ωστόσο, και μικρό αριθμό φωτογραφιών του 19ου αιώνα. Πρόκειται για υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την εικονογράφηση των περιοδικών που κατά καιρούς εξέδιδε ο Βαϊάνος, αλλά, πιθανότατα, και για τους σκοπούς του «Πρακτορείου» του.

Βαϊάνος, Μάριος

Αρχείο Δημητρίου Καπετανάκη

  • GR-ASCSA GR GL DAC 040
  • Αρχείο
  • 1920-1944

Το αρχείο περιλαμβάνει χειρόγραφα (δοκίμια, ποιήματα), προσωπικά έγγραφα (διαβατήριο, σημειώσεις), αλληλογραφία, ιδιαίτερα με τον John Lehmann (1940-1944), δημοσιεύσεις σχετικά με τον Καπετανάκη και αποκόμματα εφημερίδων.

Καπετανάκης, Δημήτριος

Αρχείο Ηλία Παπαδημητρακόπουλου

  • GR-ASCSA GR GL EP 071
  • Αρχείο
  • 1967-2002

Το υλικό έχει οργανωθεί σε τρεις ενότητες (Ενότητα Ι: Επιστολές Η. Πετρόπουλου και υλικό σχετικό με τον Η. Πετρόπουλο, Ενότητα ΙΙ: Φωτογραφίες Η. Πετρόπουλου και Ενότητα ΙΙΙ: Υλικό σχετικά με τον Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλο). Η Ενότητα Ι αποτελείται κατά κύριο λόγο από επιστολές του Η. Πετρόπουλου προς τον Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλο. Στην Υποενότητα ΙΑ ταξινομήθηκαν επιστολές του Η. Πετρόπουλου προς τον Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλο και προς το ζωγράφο Παύλο Μοσχίδη από τη φυλακή που είχαν κρατηθεί χωριστά από το δωρητή. Στην Υποενότητα ΙΒ υπάρχουν κείμενα του ή για τον Η. Πετρόπουλο και διάφορα έγγραφα. Η Ενότητα ΙΙ περιλαμβάνει φωτογραφίες του Η. Πετρόπουλου από τον Πύργο του 1974 και η Ενότητα ΙΙΙ άρθρα για τον Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλο καθώς και έργα του μαζί με τυπογραφικές οδηγίες.

Παπαδημητρακόπουλος, Ηλίας Χ.

Αρχείο Ιωάννας Γκουτζιαμάνη

  • GR KDBK AGOU
  • Αρχείο
  • 1991-2020

Το αρχείο της Ι. Γκουτζιαμάνη αποτελείται από 20 κουτιά και141 φακέλους και 187 τεκμήρια. Στο αρχείο περιέχονται τα εξής:
1) Εισαγωγή - Παραστάσεις 1996-2014 όπου αναφέρονται ο Καββαδίας, το Πολυτεχνείο, ο Παπαδιαμάντης, η Κατερίνα Γώγου, Τάσος Λειβαδίτης.
2) Το απόσταγμα της παράστασης όπου θα συναντήσουμε ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, ο κόσμος με τα μάτια του μικρού πρίγκηπα, ο Καβάφης στην εποχή του και αφιέρωμα σ αυτόν.
3) Κείμενα εκτός παραστάσεων που αναφέρονται: στην Ισμήνη, το θέατρο στην εκπαίδευση, για την νεολαία και τον πολιτισμό καθώς και για παραστάσεις που οργάνωσε.
4) Αναφορά στο δημοτικό τραγούδι.
5) Σεμινάρια.
6) Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων.
7) Πανελλήνιο δίκτυο για το θέατρο στην εκπαίδευση.
8) Φίλοι του θεάτρου.
9) Δρυάδες.
10) Αττικό σχολείο αρχαίου δράματος.
11) Δραματουργική επεξεργασία.
12) Αποκόμματα από τοπικές εφημερίδες.
13) Εργασίες εκτός θεάτρου.
14) Οργάνωση γραπτού και του προφορικού λόγου.
15) Δεμένα αντίγραφα διαφόρων παραστάσεων.
16) Φωτογραφίες.

Γκουτζιαμάνη, Ιωάννα

Αρχείο Νένης Ευθυμιάδη

  • Αρχείο
  • 1973-2015

Μυθιστορήματα, νουβέλες, αφηγήσεις, ταξιδιωτικές περιηγήσεις, αυτοβιογραφικές μαρτυρίες/ενθυμήσεις, μεταφράσεις, ανέκδοτα χειρόγραφα και δακτυλόγραφα άρθρα, δοκίμια, συμμετοχή σε έρευνες, αφιερώματα, συνέδρια, εκθέσεις, λευκώματα, εκπομπές. Υλικό από συνεντεύξεις και διαλόγους, βιβλιοκριτική, κρίσεις για το έργο της, νεκρολογίες

Ευθυμιάδη, Νένη

Αρχείο Πορφύρα (συλλογή Αγνής Πικιώνη)

  • Φ 1890-1896
  • Αρχείο
  • 1872-1975

1 (Φ 1890). Έγγραφα και ενθύμια του Λάμπρου Πορφύρα, 1886-1932: σχολικός έλεγχος, φοιτητική ταυτότητα, εκλογικά βιβλιάρια, τιμητικά διπλώματα, εκδοτικό συμφωνητικό του 1926 και 5 γράμματα του ποιητή προς το δικηγόρο Θ. Σεργάκη.
2 (Φ 1891). Έγγραφα συγγενών του Πορφύρα, 1872-1965: προικοσύμφωνο των γονιών του με σφραγίδα του ελληνικού προξενείου Χίου, γράμμα του πατέρα του από την Καλκούτα και 3 του αδερφού του από το Ντάρμπαν, στρατολογικά έγγραφα του τελευταίου.
3 (Φ 1892). Στίχοι: μονόστιχα Σολωμού και Ουγκώ, σατιρικά στιχάκια για το Χιώτη ποιητή Παντ. Πρώιο, δακτυλόγραφα, φφ.με ποιητικές μεταφράσεις του Πορφύρα και αγγλική μετάφραση στίχων του (1966).
4 (Φ 1893). Διάφορα γράμματα προς το Θόδωρο Σύψωμο με μνείες του ποιητή ή εκδηλώσεων στη μνήμη του, 1938-1975 (κυρίως: 1964-1966, 1971 κ.ε.)· μεταξύ των αποστολέων: Γ. Σταυρόπουλος, Θ. Δρακοπούλου (Μυρτιώτισσα), Ι. Παναγιωτόπουλος.
5 (Φ 1894). Αποκόμματα και φύλλα εφημερίδων της Αθήνας, του Πειραιά και της Χίου με μνείες του ποιητή ή εκδηλώσεων στη μνήμη του, 1964-1973.
6 (Φ 1895). Διάφορα μεταθανάτια σχετικά με τον Πορφύρα: επιστολή σχετική με την έκδοση των Απάντων του (1956), προγράμματα εκδηλώσεων και ιστορικά στοιχεία για την οικογένεια Σύψωμου.
7 (Φ 1896). Φωτογραφίες (περ.1880-1992). Οι πιο παλιές (περίπου 20) είναι του ίδιου του Πορφύρα ή των συγγενών του, οι υπόλοιπες από μεταθανάτιες εκδηλώσεις (και κυρίως από φιλολογική βραδιά που μάλλον έγινε το 1964 στην ταβέρνα του Γουζούαση).

Πορφύρας, Λάμπρος

Ιδιωτική Συλλογή Παύλου και Δημητρίου Πυρινού

  • GR GRGSA-IMA COL044.03
  • Αρχείο
  • 1883-1973

Περιέχει : α. πέντε (5) βιβλία σε πρωτότυπο με τίτλους : 1. Νόμος περί καταγραφής κατοίκων και Ληξιαρχικών βιβλίων (1884), 2. Νεοελληνικά αναγνώσματα προς χρήσιν των μαθητών της Δευτέρας τάξεως των Γυμνασίων (1913), 3. Μορφές του Εικοσιένα : ιστορικές μονογραφίες (1943), 4. Η Απελευθέρωσις της Ελλάδος (1945), 5. Νεοελληνικά αναγνώσματα (1973), β. δύο βιβλία σε φ/α με τίτλους : 1. Αλφαβητάριον κατά την νέαν μέθοδον φιλοπονηθέν υπό Γ. Κωνσταντινίδου (1883) και 2. Συλλογή τραγουδιών, γ. Ένα κάδρο του Αγίου Αντωνίου (1904).

Πυρινός, Παύλος Δ.

Μαθιοπούλου-Τορναρίτου, Έλση

  • GR ELIA-MIET Α.Ε. 5/22
  • Αρχείο
  • Δεκαετία 1940-2022

Υλικό από τις έρευνες και τις μελέτες της αρχαιολόγου και φιλολόγου Έλσης Μαθιοπούλου (φωτοαντίγραφα, σημειώσεις, εκτυπώσεις Η/Υ), από την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία της σε πανεπιστήμια της Γερμανίας και από τη συνεργασία της με άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα. Το αρχαιολογικό μέρος του αρχείου αφορά την τυπολογία αγάλματος της Αθηνάς του 5ου αιώνα π.Χ., μαρμάρινα γλυπτά κλασικής και μεταφειδιακής εποχής καθώς και ρωμαϊκά αντίγραφα. Το μεσαιωνικό-νεοελληνικό μέρος αφορά βυζαντινούς (κυρίως τον Νικήτα Χωνιάτη) και μεταβυζαντινούς λογίους (κυρίως στη Βενετία), την κυπριακή και κρητική λογοτεχνία, την επίδραση του πετραρχισμού και της αναγέννησης σε αυτές, ιδιαίτερα το κυπριακό αναγεννησιακό canzoniere της Μαρκιανής βιβλιοθήκης, ποικίλα θέματα κυπριακού ενδιαφέροντος, τον Διονύσιο Σολωμό, τον Κ.Π. Καβάφη και άλλα θέματα νεοελληνικής λογοτεχνίας και γλώσσας καθώς και της διδακτικής της.
Περιέχει επίσης ανάτυπα, έντυπα και αποκόμματα για τα θέματα αυτά. Βιβλία με σημειώσεις της ή χωρίς εντάχθηκαν στη βιβλιοθήκη του ΕΛΙΑ.

Μαθιοπούλου-Τορναρίτου, Έλση

Μαλάνος, Τίμος

  • GR ELIA-MIET αρ. comp. 225
  • Αρχείο
  • 1915-1988

Το αρχείο περιλαμβάνει αλληλογραφία του Τίμου Μαλάνου με έλληνες λογοτέχνες και ανθρώπους των γραμμάτων, κριτικά του κείμενα κυρίως με θέμα τον Καβάφη και το έργο του, αποκόμματα δημοσιευμάτων, περιοδικά, προσωπικά πιστοποιητικά και άλλα τεκμήρια.

Μαλάνος, Τίμος

Μπεράτης, Γιάννης

  • GR ELIA-MIET αρ. comp. 254
  • Αρχείο
  • 1907-2013

Χειρόγραφα έργων, ημερολογίων και άλλων κειμένων του Μπεράτη, δημοσιεύματα αγγελιών, ειδήσεων, κριτικών κ.λπ. για τα έργα του, φιλική και οικογενειακή αλληλογραφία, επιστολές και σημειώματα μεταξύ του Μπεράτη και των συζύγων του (Νίτσας Καράλη και Άννας Χάνδακα), κείμενα και άλλα τεκμήρια που τις αφορούν, προσωπικά πιστοποιητικά κ.ά., έγγραφα και άλλα τεκμήρια από τη στρατιωτική και επαγγελματική υπηρεσία του Μπεράτη.

Μπεράτης, Γιάννης

Παπαδημητρακόπουλος, Ηλίας Χ.

  • GR ELIA-MIET Α.Ε. 44/99
  • Αρχείο
  • 1986-1999

Χειρόγραφα κείμενα του λογοτέχνη : “Η επαναλειτουργία της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής, 1947» (1986), κείμενο για τις εκδόσεις και τον εκδότη Κώστα Γκοβόστη (1997). Επιστολή προς Μάνο Χαριτάτο 18.11.1999 και απόδειξη ελαιοτριβείου 1991.

Παπαδημητρακόπουλος, Ηλίας Χ.

Πολίτης, Κοσμάς

  • GR ELIA-MIET Α.Ε. 317, 509 (τμήμα της ενότητας)
  • Αρχείο
  • 1945-1974

Χειρόγραφο διηγήματος του Κοσμά Πολίτη και χειρόγραφα μεταφράσεων λογοτεχνικών έργων:

Φάκελος 1. ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΩΝ

  • Χειρόγραφο διήγημα του Κοσμά Πολίτη με τίτλο «Ένα διπλό» (1945)

Χειρόγραφα μεταφράσεων των έργων:

  • Ουίλιαμ Φώκνερ, Άγρια Φοινικόδενδρα. 56 σελ.

  • Φρανσουάζ Σαγκάν, Σας αρέσει ο Μπραμς. 28 σελ. δακτυλόγραφες, 116 σελ. χειρόγραφες, σκίτσα των πρωταγωνιστών και του εξωφύλλου της έκδοσης.

  • [Louis Charles Royer], Το χωριό της αμαρτίας. 214 σελ. Η ταύτιση του συγγραφέα του πρωτοτύπου οφείλεται στον Γιώργο Καλλίνη, μελετητή και βιβλιογράφο του Κ. Πολίτη.

  • Βυζάντιον (μελέτη). 195 σελ. Σύμφωνα με τον Γιώργο Καλλίνη πρόκειται πιθανώς για την μελέτη του Deno John Geanakopoulos, Ο αυτοκράτωρ Μιχαήλ Παλαιολόγος και η Δύση (1258-1282). Μελέτη επί των βυζαντινών-λατινικών σχέσεων.

  • Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, Ποιήματα. 95 σελ.

Φάκελος 2. ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ
Πρόκειται για την αυτοβιογραφία του Σουλτσμπέργκερ, αμερικανού πολεμικού ανταποκριτή κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. 1154 σελίδες. Ένα τμήμα της μετάφρασης αγοράστηκε από τις εκδόσεις Φέξη και άλλο από τις εκδόσεις Καραβία.

Πολίτης, Κοσμάς

Συλλογή Αριστομένη Προβελέγγιου

  • 10
  • Αρχείο
  • 1870-1966

Σημειώσεις, προσχέδια, αυτόγραφα και τυπογραφικά δοκίμια δραμάτων και ποιημάτων Αριστομένη Προβελέγγιου. Επιστολές φίλων και κριτικές του έργου του στον Τύπο.

Προβελέγγιος, Αριστομένης