Γενικά Αρχεία του Κράτους - Τμήμα Ύδρας

Identity area

Identifier

GRGSA-YDR

Authorized form of name

Γενικά Αρχεία του Κράτους - Τμήμα Ύδρας

Parallel form(s) of name

Other form(s) of name

  • Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας (Ι.Α.Μ.Υ.)

Type

  • Κρατικός αρχειακός φορέας

Contact area

Type

Address

Street address

Λιμάνι Ύδρας

Locality

Region

Ύδρα

Country name

Postal code

18040

Telephone

22980.52355 / 22980.54142

Fax

22980.52355

Email

Note

Description area

History

Τα Γ.Α.Κ. - Τμήμα Ύδρας ή Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας (Ι.Α.Μ.Υ.) ιδρύθηκαν το 1918 (Φ.Ε.Κ. Απριλίου 1918, Ν. 1289) και στεγάστηκαν σε κτίριο που οικοδομήθηκε με δαπάνη του Υδραίου εφοπλιστή και ευεργέτη Γκίκα Ν. Κουλούρα. Ο Αντώνιος Δ. Λιγνός, γιατρός και Δήμαρχος Ύδρας, ανέλαβε με ακαταπόνητο ζήλο το έργο της ταξινόμησης και μεταγραφής των τεκμηρίων του Αρχείου της Κοινότητας Ύδρας (1798 – 1865), που είχε ο ίδιος ανακαλύψει σε κελί του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, θέτοντας συγχρόνως και τις βάσεις για τη δημιουργία Μουσείου και Βιβλιοθήκης στο νησί. Το 1952 ο Γκίκας Κουλούρας δώρισε το κτίριο στο Κράτος. Έκτοτε το Ι.Α.Μ.Υ. λειτουργεί ως Δημόσια Υπηρεσία που υπάγεται διοικητικά στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και εποπτεύεται επιστημονικά από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.
Στα 1972, για κατασκευαστικούς λόγους, κατεδαφίστηκε το αρχικό κτίριο του Ι.Α.Μ.Υ. και στη θέση του οικοδομήθηκε το σημερινό, με την άοκνη φροντίδα του Σεβ. Μητροπολίτου τ. Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Ιεροθέου. Στους επιβλητικούς του χώρους στεγάζει την πλήρως αναδιοργανωμένη Αρχειακή – Μουσειακή Υπηρεσία και τη Βιβλιοθήκη. Το νέο κτίριο εγκαινιάστηκε επίσημα τον Ιούλιο του 1996 και από τότε λειτουργεί σε καθημερινή βάση για τους ιστορικούς ερευνητές και το κοινό των πολυπληθών επισκεπτών του νησιού.

Geographical and cultural context

Mandates/Sources of authority

Administrative structure

Το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας αποτελείται από το Αρχειακό Τμήμα, τη Βιβλιοθήκη και το Μουσειακό Τμήμα.

Records management and collecting policies

Buildings

Holdings

Σκοπός των Γ.Α.Κ. - Τμήμα Ύδρας (Ν. 4610/2019) είναι ο εντοπισμός, η συγκέντρωση, ταξινόμηση, ευρετηρίαση και τέλος η δημοσίευση παντός είδους αρχειακού υλικού που έχει σχέση με την Ύδρα, την τοπική της ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό της. Στο υδραϊκό αυτό κέντρο ιστορικής τεκμηρίωσης εισάγεται κατόπιν επιλογής, αρχειακό υλικό από Δημόσιες Υπηρεσίες του νησιού καθώς και αρχεία φορέων και ιδιωτών τα οποία αποτελούν σημαντικές πηγές ιστορικής έρευνας για τον τόπο και προβάλλουν ιστορικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ύδρας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του 18ου-19ου και του 20ου αιώνα. Μια μεγάλη ενότητα αρχειακού υλικού αφορά το Αρχείο της Κοινότητας Ύδρας (1708-1865). Στην ενότητα αυτή συγκαταλέγονται 18.000 περίπου πρωτογενή έγγραφα, χειρόγραφα, κώδικες και κατάστιχα που σκιαγραφούν διεξοδικά τους προεπαναστατικούς, επαναστατικούς και μετεπαναστατικούς χρόνους της Ελληνικής ιστορίας. Ακολουθούν αρχεία εκπαιδευτικά, διοικητικά, εκκλησιαστικά, συλλογικά κ.λ.π. που ξεκινούν χρονολογικά από τα μέσα του 19ου αιώνα, φθάνοντας συχνά μέχρι και τις μέρες μας.

Finding aids, guides and publications

Access area

Opening times

Το Αρχειακό Τμήμα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 - 15:00.

Access conditions and requirements

Accessibility

Services area

Research services

Reproduction services

Public areas

Control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Status

Level of detail

Dates of creation, revision and deletion

Language(s)

Script(s)

Sources

Maintenance notes

Access points

Access Points

  • Clipboard

Primary contact

Λιμάνι Ύδρας
, Ύδρα 18040