Έγγραφα Ίου [συλλογή Μητροπούλου]
- Ξ (VΙ)
- Αρχείο
- 1807-1852
Δικαιοπραξίες, διοριστήρια, πιστοποιητικά και άλλα έγγραφα για διάφορες ιδιωτικές υποθέσεις στην Ίο.
Έγγραφα Ίου [συλλογή Μητροπούλου]
Δικαιοπραξίες, διοριστήρια, πιστοποιητικά και άλλα έγγραφα για διάφορες ιδιωτικές υποθέσεις στην Ίο.
Ανυπόγραφα σχέδια πράξεων και άλλων εγγράφων, ανάμεσα στα οποία αρκετά χρεωστικά ομόλογα για προμήθειες και υπηρεσίες· στο τέλος κατάστιχο «χρεών της Επιτροπής»
Προσωρινή Διευθυντική Επιτροπή της Κρήτης
Γράμματα κληρικών προς το Δανιήλ, οικογενειακή αλληλογραφία, δικαιοπραξίες, πιστοποιητικά, λογαριασμοί, αποδείξεις κ.ά.
Πιο αναλυτικά [από τον κατάλογο Λίνου Πολίτη]:
Ι. Σχετικά αρχιεπισκόπου Ακώβων (Λαγκάδια Γορτυνίας) και είτα Τριπόλεως Δανιήλ κατά κόσμον Διαμαντή Παπαπαναγιωτοπούλου, Δημητσανίτου (Μ13 1-36).
ΙΙ. Σχετικά Ανδρέου Σπηλιοπούλου, είτα πρεσβυτέρου και διδασκάλου της μουσικής νέου συστήματος και της οικογενείας της γυναικός του (μεταξύ των άλλων συστατικό πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄, πιστοποιητικόν περί κατηχήσεως Ανδρέου εις την Φιλικήν Εταιρείαν κ.ά.) (Μ13 37-53)
ΙΙΙ. Αλληλογραφία και Διαθήκη Ιωάννου Καρακάλου πλουσίου εμπόρου εν Τεργέστη (Μ13 54-64)
IV. Λογαριασμοί, Καταγραφαί κ.ά. - Σχετικά Σχολής Δημητσάνας κ.ά. (Μ13 65-72)
Παπαπαναγιωτόπουλου, οικογένεια
Έγγραφα Ευγενίδη, Λαλεχού και Καλλέργη
Έγγραφα των Ιωάννη και Αναγν. Ευγενίδη από τη Μονεμβασιά, γράμμα πατριαρχικό του Γρηγορίου Ε΄, έγγραφα του Υδραίου Λάζαρου Λαλεχού, αντίγραφο πιστοποιητικών Εμμ. Καλλέργη.
Πατριαρχικά γράμματα Γρηγορίου Ε΄ προς το Νικόλαο Λεβίδη και αποδεικτικά εκδουλεύσεων Σταμάτη Λεβίδη (Μεσολόγγι 1825 κε.).
Λεβίδης, Σταμάτης
Διάφορες επιστολές και έγγραφα της οικογένειας Δουκάκη, του Εμμ. Γαρουφαλιά κλπ., σημειώσεις Δ. Δουκάκη για την ιστορία της Μεσσηνίας, έγγραφα Ζακύνθου (1785 κε.) και Ικαρίας (1826 κε.).
Δουκάκης, Δημήτριος
Έγγραφα Νάξου [συλλογή Δρύλλη]
Ιδιωτικά έγγραφα από τη Δρυμαλιά της Νάξου (οικογένειας Κεφαλά και άλλων).
Έγγραφα και επιστολές κληρικών κλπ. προς το Νεόφυτο, σχέδια αυτόγραφα κι αποσπάσματα λόγων του, αιτήσεις προς την Ιερά Σύνοδο και μερικά μάλλον άσχετα (Ανθίμου Γαζή κ.ά.).
Μεταξάς, Νεόφυτος
Αποσπάσματα θρησκευτικών κειμένων κλπ. που φαίνεται ότι ανήκαν στον Ι. Ν. Οικονόμο, λίγα δικαιοπρακτικά και επιστολές.
Οικονόμου, οικογένεια
Αυτόγραφα Ευρωπαίων λογίων 17ου αι. κε. (Αλλάτιου, Σαλμάσιου κ.ά.), δικαιοπρακτικά Τουρκοκρατίας, κατάλοιπα γαλλικής κατοχής Επτανήσου, ποικίλα φιλελληνικά και φιλολογικά, αλληλογραφία Ελλήνων με Γάλλους ή Βαυαρούς (κυρίως από 1827 κε.), επιστολές Κοραή, Καποδίστρια, Εϋνάρδου, Πότσο ντι Μπόργκο κ.ά.
Queux de Saint-Hilaire, Auguste Henry Édouard, marquis de
Πρωτότυπα και αντίγραφα επιστολών για θέματα στρατιωτικά, πολιτικά και προσωπικά των Μαυροκορδάτου, Μεταξά, Τρικούπη, Κολοκοτρώνηδων και Ζωγράφου προς τον Χάμιλτον.
Χάμιλτον, Γ. (Άμιλτων)
Έκθεσις Π. Καστριώτου, σχέδια Κάλκου, φωτογραφία Κωστή Παλαμά
Επιστολές και προσωπικά έγγραφα, φωτογραφίες, αντίτυπα βιβλίων, δοκίμια και μακέττες, δελτία τύπου, βιβλιοκριτικές και διάφορα ενθύμια, μαζί με λιγοστά χειρόγραφα κατάλοιπα του Αντωνίου Κεραμόπουλου
Ιωάννου Έρση
Κυρίως ατομικοί φάκελλοι των αγωνιστών με αιτήσεις και ποικίλα πιστοποιητικά για την ταυτότητα, τη δράση ή τις θυσίες τους (σε πολλές περιπτώσεις και πρωτότυπα έγγραφα του Αγώνα)· επίσης αλληλογραφία της Επιτροπής, πρακτικά, μητρώα κι ευρετήρια αξιωματικών, υπαξιωματικών, στρατιωτών, πολιτικών κλπ.
Επιτροπή Θυσιών και Εκδουλεύσεων του Ιερού Αγώνος
Διάφορες επιστολές και έγγραφα κυρίως του Αγώνα, σημειώσεις και υπομνήματα για ποικίλα ιστορικά και άλλα θέματα.
Πιο αναλυτικά (από τον κατάλογο Λίνου Πολίτη):
I. Έγγραφα και επιστολαί Επαναστάσεως κε. (Ι 1-143) (ιδιαίτερος κατάλογος Γ. Μαζαράκη)
II. Τετράδια, Υπομνήματα (Ι 01-021)
III. Σημειώσεις, πρόχειρα συγγραμμάτων κ.ά.: 1. Σχετικά με αρχαίαν ιστορίαν και φιλολογίαν (Ι 144-175) 2. Σχετικά Βυζαντινής Ιστορίας (Ι 176-188) 3. Γεωγραφικά κ.ά. (Ι 189-218)
Οικονόμου, Γεώργιος ή Αινιάν
Το αρχείο περιλαμβάνει κυρίως ζωγραφικά έργα: σχέδια και μπλοκ ζωγραφικής του παραγωγού. Περιλαμβάνει ωστόσο και αλληλογραφία, χειρόγραφα, ποιήματα, κείμενα σχετικά με την τέχνη και άλλα.
Βουρλούμης, Ανδρέας
Ποικίλη αλληλογραφία, σημειώσεις και χειρόγραφα μελετών και μαθημάτων, διπλώματα, διοριστήρια και άλλα προσωπικά χαρτιά του Κ. Ασώπιου, έγγραφα Ιονίου Ακαδημίας, πανεπιστημιακά κλπ. (Από το ίδιο αρχείο προέρχονται «πανεπιστημιακές παραδόσεις» στη συλλογή ΠΠ, χειρόγραφοι κώδικες και άλλο υλικό της ΕΒΕ).
Ασώπιος, Κωνσταντίνος
Πιστοποιητικά, διοριστήρια, σημειώσεις, επιστολές και άλλα ενθύμια του Αρίσταρχου Βαλλιάνου (1839-1908), του πατέρα του Βασιλείου, του γιου του Γεωργίου και του εγγονού του Μάριου. Μερικά αφορούν την ανέγερση της εκκλησίας του αγίου Βασιλείου στη Βαγδάτη (1881)
Βαλλιάνου, οικογένεια
Κατάστιχα διάφορα από το αρχείο των Ανακτόρων, κατάλογοι κλπ. της βασιλικής βιβλιοθήκης, ποικίλα χειρόγραφα αφιερωμένα στους βασιλείς, εκθέσεις, επιστολές, παρτιτούρες, σχεδιάσματα, φωτογραφίες και άλλα ενθύμια της βασιλικής οικογένειας
Βασιλικά Ανάκτορα
Αρχείο Βουλγαρικών Γυμνασίων Θεσσαλονίκης
Μαθητολόγια, πρωτόκολλα, πρακτικά, βιβλία ύλης, λογιστικά και άλλα κατάστιχα, αιτήσεις, σημειώσεις, επιστολές, βεβαιώσεις και διάφορα έντυπα, έγγραφα της Εξαρχίας και βουλγαρικών σχολών ή κοινοτήτων της βορειότερης Μακεδονίας, υλικό για τη διαχείριση του μαθητικού οικοτροφείου, αρχείο μετεωρολογικών παρατηρήσεων κλπ. Τα περισσότερα είναι από το Γυμνάσιο Θηλέων και κυρίως μετά το 1900
Βουλγαρικό Γυμνάσιο Θηλέων «Άγιος Ευαγγελισμός»
Χειρόγραφα, δακτυλόγραφα και έντυπα κείμενα και άρθρα του Γεωργιάδη, τμήμα της αλληλογραφίας του, «πρόχειρα πρακτικά» του Διαγόρα, «ακτινωτοί πίνακες» (εποπτικά σχεδιαγράμματα για διάφορες γνώσεις και θέματα), αποκόμματα διάφορα κι άλλα προσωπικά κατάλοιπα. Πάρα πολλά αφορούν τα συμβάντα της Ιταλοκρατίας στη Ρόδο ή τη δράση των δωδεκανησιακών σωματείων στην Αθήνα. Άλλα σχετίζονται με τη δουλειά του στο Ταμείο Συντάξεων Νομικών και τα ποικίλα κοινωνικά, πολιτικά, ιστορικά και παραεπιστημονικά του ενδιαφέροντα (μελέτη για τα προνόμια της Εκκλησίας, «πραγματεία» για το αλφάβητο, βιογραφία του Γ. Μερκούρη κλπ.)
Γεωργιάδης, Γεώργιος Θ.
Το αρχείο περιλαμβάνει υλικό που αφορά στο πολύπλευρο θεατρικό, πεζογραφικό, ποιητικό και μεταφραστικό του έργο όπως: χειρόγραφα και δακτυλογραφημένα σχεδιάσματα γνωστών και άγνωστων έργων, σενάρια, ιδέες και περιλήψεις σεναρίων, έντυπο υλικό παραστάσεων (θεατρικά προγράμματα, αφίσες, προσκλήσεις κ.ά.), αποκόμματα εφημερίδων με συνεντεύξεις, κριτικές, βιβλιοπαρουσιάσεις, αποκόμματα της αρθρογραφίας του, φωτογραφίες παραστάσεων και προσωπικές φωτογραφίες. Περιλαμβάνεται ακόμα προσωπική και επαγγελματική αλληλογραφία, ιδιωτικά έγγραφα, συμβόλαια, συμφωνητικά, δικαιώματα, συμβάσεις, υλικό σχετικά με τις τηλεοπτικές και κινηματογραφικές δραστηριότητες του συγγραφέα και τη στιχουργική του, τα εκδοθέντα βιβλία του, οπτικοακουστικό υλικό με λίγες ηχητικές καταγραφές και ψηφιακά αρχεία (κασέτες, δισκέτες, cd/dvd), μελέτες και προσχέδια ομιλιών, κάποια προσωπικά αντικείμενα. Περιλαμβάνονται επίσης δύο ημερολόγια συγγενών του συγγραφέα: του στρατιώτη Χρίστου Σκούρτη (1919) και του Παναγιώτη Ελευθερίου, αδερφού της μητέρας του (1944).
Σκούρτης, Γιώργος
Έγγραφα για τη δράση διάφορων Γούλενων στα Ορλωφικά και στην Επανάσταση, συμβόλαια, ταπιά, μουρασελέδες κ.ά. για κτήματα στον Πραστό, διάφορες αποδείξεις, ομόλογα κλπ.
Γούλενου, οικογένεια
Κυρίως επιστολές κλπ. στρατιωτικών και πολιτικών προς το Γρίβα ως φρούραρχο του Ναυπλίου (1826-8), σχέδια διαταγών και αλληλογραφία απ’ το κίνημα του 1862, και 3 επιτάφιοι λόγοι
Γρίβας, Θεοδωράκης
Έγγραφα από διάφορες αρχές για τη στρατιωτική δράση του Δυοβουνιώτη (1823 κε.), φορολογικά Λειβαδιάς, αποδείξεις και λογαριασμοί, κατάλογος στρατιωτών (1824) κλπ.
Δυοβουνιώτης, Γεώργιος
Το αρχείο απαρτίζεται από ποικίλα τεκμήρια που αφορούν τη δημιουργία και την πρόσληψη του συγγραφικού έργου του Σταύρου Ζουμπουλάκη από το 1992 μέχρι το 2023, όπως πρωτότυπα κείμενα, άρθρα δημοσιευμένα στον Τύπο, βιβλιοκρισίες και αλληλογραφία με φίλους και αναγνώστες. Το πεδίο ενδιαφερόντων του συγγραφέα συνοψίζεται εύστοχα στον τίτλο του πρόσφατου βιβλίου του «Ηθική της αγάπης και πολιτική πράξη» και εκτείνεται θεματικά από το φιλοσοφικό στοχασμό, τη χριστιανική θεολογία, την ανθρωπιστική παιδεία και τη λογοτεχνική κριτική ως την αυτοβιογραφική κατάθεση.
Περιλαμβάνει επίσης το προσωπικό αρχείο του, όταν ήταν διευθυντής της Νέας Εστίας (1998-2012). Μέσα από την αλληλογραφία με συνεργάτες, συνδρομητές και φίλους του περιοδικού, καθώς και τα δημοσιευμένα και αδημοσίευτα χειρόγραφα τακτικών συνεργατών - σημαντικών μορφών της σύγχρονης νεοελληνικής λογοτεχνίας και κριτικής, όπως ο Ηλίας Λάγιος, ο Γιώργης Παυλόπουλος, ο Γιάννης Βαρβέρης, ο Νάσος Βαγενάς, ο Κώστας Μόντης και πολλοί άλλοι - καταγράφεται η προσπάθεια ανανέωσης
του ιστορικού περιοδικού και αποτυπώνεται η εικόνα των διανοητικών διαδρομών της εποχής.
Σε χωριστό τμήμα του αρχείου έχει συμπεριλάβει ο δωρητής την προσωπική του και σταθερή αλληλογραφία με τρεις εμβληματικούς λόγιους των ελληνικών γραμμάτων: τον Ζήσιμο Λορεντζάτο (1915-2004), τον Στυλιανό Αλεξίου (1921-2013) και τον Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλο. Διαφορετικής χρονικής έκτασης και πυκνότητας η κάθε μία, ξεδιπλώνει το εύρος της σκέψης και τις καίριες παρατηρήσεις του καθενός για τα φιλολογικά τεκταινόμενα.
Ζουμπουλάκης, Σταύρος
Το πρώτο άλμπουμ περιέχει κάπου 100 φωτογραφίες από την καρριέρα του Ζυγούρη και το δεύτερο 77 φωτογραφίες (ανατυπώσεις;) από τη δράση της V Μεραρχίας στη Μικρασιατική Εκστρατεία (1921-22).
Ζυγούρης, Χρήστος
Διπλώματα, διοριστήρια και άλλα προσωπικά έγγραφα, ποικίλη αλληλογραφία, έντυπα και αντίγραφα προκηρύξεων, ποιήματα και άλλα φιλολογικά, ιατρικές πραγματείες, αυτοβιογραφίες.
Ηπίτης, Πέτρος, Κ.
Χειρόγραφα θεατρικά έργα που υποβλήθηκαν στο Λασσάνειο και στον Παντελίδειο διαγωνισμό, μερικά αταύτιστα αποσπάσματα, σημειώσεις των κριτικών επιτροπών κλπ.
Πανεπιστήμιο Αθηνών
Χειρόγραφοι κατάλογοι (1892) των 95 περγαμηνών και χαρτώων κωδίκων της μονής της Χοζοβιώτισσας (183 αριθμημένα φύλλα), αντίγραφα του κτητορικού της κώδικα και άλλων αποσπασμάτων, «βιβλιακά» σημειώματα και άλλα σκόρπια (όχι μόνο για την Αμοργό), κατάλογοι ξωκκλησιών, αντίγραφο «ρίμας της Αμοργού» (1797), φυλλάδιο με λαϊκά ποιήματα της Καλής Πρασίνου, μεταγενέστερο υλικό για την κλοπή κειμηλίων του μοναστηριού (1933) κλπ.
Ιωαννίδης, Εμμανουήλ
Διάφορες εκδοχές σε λυτά χειρόγραφα φύλλα των απομνημονευμάτων του για τη στρατιωτική θητεία και τον πόλεμο της Αλβανίας, σκέψεις, προσχέδια, αντίγραφα και «σημειώματα» από την Κατοχή κλπ., δύο ανυπόγραφα θεατρικά έργα {«Σαβοναρόλα» και
«Καίσαρ Βοργίας»), γράμματα Σωτήρη Σκίπη στον Καούρη (1946-1952) με φωτογραφίες, ποιήματα και δακτυλογραφημένη του διάλεξη στο Παρίσι (1951), δύο ομιλίες του Καούρη για το Σκίπη (1946,1953).
Καούρης, Επαμεινώνδας
Αλληλογραφία, εκθέσεις, υπομνήματα, αγορεύσεις, σημειώματα, εφημερίδες ή αποκόμματα, διάφορα έντυπα κλπ. για την πολιτική δράση του Καφαντάρη και γενικά τα πολιτικά, οικονομικά και διπλωματικά ζητήματα της Ελλάδας, κυρίως στο Μεσοπόλεμο: Εκλογικές αναμετρήσεις, κινήματα και δικτατορίες, δημόσια έργα, σταφιδικό και καπνικό, αγροτικό και τραπεζικό ζήτημα, κρατικοί προϋπολογισμοί, χρέη και γερμανικές επανορθώσεις, σχέσεις με κράτη των Βαλκανίων, τοπικά ζητήματα Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας, οργανωτικά των Προοδευτικών, επαφές με το ΕΑΜ, και άλλα. Τέλος υπάρχουν σφραγίδες, επιγραφή από το γραφείο του Καφαντάρη και λίγα μεταγενέστερα άσχετα («Ασκήσεις Υδραυλικής»).
Καφαντάρης, Γεώργιος
Περιέχει τεκμήρια της αλληλογραφίας από την περίοδο 1952-1969 του συγγραφέα Νίκου Καχτίτση με τον αδελφικό του φίλο, ποιητή Γιώργη Παυλόπουλο. Σε αυτά περιλαμβάνονται ανέκδοτα έργα του Νίκου Καχτίτση, σατιρικά κείμενα, χειρόγραφα περιοδικά, αποσπάσματα ημερολογίου και επιστολές του Στοπάκιου Παπένγκους (ετερώνυμο του Νίκου Καχτίτση) προς τον Διαλεμόν Ξεντάδιν (ετερώνυμο του Γιώργη Παυλόπουλου) από τη φανταστική πόλη Γάνδη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου∙ επίσης, πολλές προσωπικές φωτογραφίες καθώς και μέρος της λογοτεχνικής παραγωγής των εκδόσεων Anthelion Press, τις οποίες είχε ιδρύσει ο Νίκος Καχτίτσης το 1968, στο Μόντρεαλ.
Καχτίτσης, Νίκος
Συλλογή αποκομμάτων με άρθρα του Κορδάτου, χειρόγραφα 7 μεταπολεμικών διαλέξεων και τριών άρθρων του, 56 επιστολές στον ίδιο (1926-1961) και λίγα προσωπικά έγγραφα, σημειώσεις, φωτογραφίες, αποκόμματα βιβλιοκρισιών κλπ. Ακόμα μια ανώνυμη χειρόγραφη «Πολιτική Οικονομία» κατά τις αρχές του Μαρξισμού-Λενινισμού και φάκελλος με νεκρολογίες, συλλυπητήρια τηλεγραφήματα κλπ. Λιγοστά από τα πιο παλιά τεκμήρια απηχούν τη σχέση του Κορδάτου με το ΣΕΚΕ/ΚΚΕ (κομματικό βιβλιάριο του 1921 και αυτόγραφα των Α. Μπεναρόγια και Ι. Ιορδανίδη).
Κορδάτος, Γιάννης
Κατάλοιπα διάφορων εργασιών δημοσιευμένων ή όχι (σημειώσεις, σχεδιάσματα, κείμενα, μεταγραφές χειρογράφων, ευρετήριο των επιστολών του Κοραή κλπ.). Αλληλογραφία (πάνω από 700 γράμματα) με φίλους και συγγενείς στην Ηλεία, με υπαλλήλους, δασκάλους και κομματάρχες για ποικίλα ρουσφέτια, με ερευνητές και λόγιους (Ν. Μαυρή, Λ. Πολίτη, Δ. Νιάνια, Π. Τόππινγκ, Β. Λαούρδα κ.ά.· περιλαμβάνει επίσης ανεπίσημα γράμματα για ζητήματα των χφ. της ΕΒΕ, όπως του Βέρνερ Γαίγκερ για τα έργα του Γρηγορίου Νύσσης). Έγγραφα, έντυπα, κείμενα και σημειώσεις για άλλα πολυποίκιλα θέματα, ιδίως τη δράση και την ιδεολογία του Ενωτικού Κόμματος, τις ενημερωτικές αποστολές του ΟΕΟΣ στις ΗΠΑ και αλλού για θέματα διαχείρισης πληροφοριών και τεκμηρίωσης (1950-51), την επιθεώρηση των βιβλιοθηκών του Αγίου Όρους (1954) κλπ.
Κουρνούτος, Γεώργιος Π.
Πλήθος χειρόγραφα, αντίγραφα και σημειώσεις γεωγραφικές, ιστορικές, βιογραφικές, βιβλιογραφικές, έγγραφα για τον Όσιο Λουκά Βοιωτίας, εκθέσεις, κανονισμοί, αλληλογραφία κ.ά.
Κρέμος, Γεώργιος
Μικρή συλλογή με δακτυλογραφημένες επιστολές προς το Λεοντιάδη, κυρίως από τον πρόεδρο του Ρόμπερτ Κόλλετζ της Κων/πολης C. F. Gates (1922-1926) και από διάφορα πρόσωπα στο Βερολίνο και τη Γενεύη (1929-1932)· επιπλέον ένας υποφάκελος με κατάλοιπα της διατριβής του
Λεοντιάδης, Λεωνίδας
Επιστολές και εκθέσεις προς τους επιτρόπους της εκκλησίας, συμφωνητικά, λογαριασμοί, διαθήκες κλπ. Στο τελευταίο κουτί αντίγραφα διάφορα, έντυπα και άλλα «παραλειπόμενα».
Εκκλησία των Ορθοδόξων Ανατολικών Γραικών (Λιβόρνο)
Αλληλογραφία του Παρασκευά Λυρίτη (1928-1940), δέκα γράμματα του Κ. Παπαρίδη από τις ΗΠΑ (1924-1932) και άλλα του Γιάννη Λυρίτη από στρατιωτική μονάδα της Θεσ/νίκης (1960-1961), 10 χειρόγραφα δράματα ή αφηγήματα πρωτότυπα ή διασκευασμένα (μερικά ελλιπή), 3 μεταφράσεις αποσπασμάτων για θέματα του θεάτρου και λίγες σημειώσεις. (Ορισμένα από τα κείμενα φαίνεται ότι δεν είναι του Λυρίτη).
Λυρίτης, Γιάννης
Επιστολές διαφόρων οπλαρχηγών, κατάλογοι, λογαριασμοί και άλλα έγγραφα (εν μέρει για την πολιορκία του Μεσολογγίου)
Δημήτριος Μακρής
Έγγραφα κυρίως πριν το 1832: Αλληλογραφία (Παλαιών Πατρών Γερμανού, Ι. Κωλέττη, Θ. Φαρμακίδη κ.ά.), αναφορές, διαταγές, πιστοποιητικά, τετράδιο με συνθηματικό λεξιλόγιο κ.ά.
Μανσόλας, Δρόσος
Διάφορα κατάστιχα λογαριασμών (1820 κε.), έγγραφα διαταγών κλπ. (1822 κε.), επιστολές των Κολοκοτρώνη, Κωλέττη, Νοταρά κ.ά. (1822 κε.), βιβλία αντιγράφων επιστολών και εγγράφων (1827 κε.), δικαιοπραξίες κι άλλα έγγραφα για οικονομικά ζητήματα.
Πιο αναλυτικά (από τον κατάλογο Λίνου Πολίτη):
Αρχείον του κατά τον Αγώνα στρατηγού Δημητρίου Μελετοπούλου, εξ Αιγίου.
Ι. Κατάστιχα (Μλ 01-025):
α) Αλληλογραφίας: (Μλ 01) Αντίγραφα επιστολών και εγγράφων Δ. Μελετοπούλου,
αναφερομένων εις την στρατιωτικήν του δράσιν, (Μλ 02-08) Αντίγραφα 1831-
1865 (από το 1858 του υιού του Λεωνίδα Δ. Μελετοπούλου).
β) Λογαριασμών: (Μλ 09,010) σχετικά με στρατιωτικούς μισθούς, 1824-1825 και 1826, (Μλ 011-023)άλλα οικονομικά κατάστιχα, 1820-1856, (Μλ 024,025)
αλληλογραφία 1847-1863
ΙΙ. (Μλ 1-182) Έγγραφα επισήμων ελληνικών αρχών – διαταγαί, 1822-1850
ΙΙΙ. (Μλ 183-282) Επιστολαί ιδιωτικαί (Θ. Κολοκοτρώνη, Ι. Κωλέττη, Δ.
Νικολοπούλου, Π. Νοταρά, Γ. Νοταρά κ.ά.)
IV. (Μλ 283-351) Διάφορα
Μελετόπουλος, Δημήτριος
Πρακτικά και έγγραφα της επιτροπής εορτασμού της 100ετηρίδας της Εξόδου (1926), μελέτες, κατάλογοι, ποιήματα και αντίγραφα ιστορικών εγγράφων και βιβλίων, έγγραφα των αγωνιστών Δουζίνα και Στάικου και ορισμένα άσχετα με τον Αγώνα.
Αρχείο Μετοχιού του Παναγίου Τάφου
Αποτελείται κυρίως από χαρτόδετα τεύχη στα οποία διασώζεται η εισερχόμενη αλληλογραφία των πατριαρχών και των επιτρόπων τους με βάση συνήθως τη γεωγραφική της προέλευση (αλληλογραφία Ιερουσαλήμ και Παλαιστίνης, Συρίας και Αιγύπτου, «επαρχιών Τουρκίας», Μολδοβλαχίας και Ρωσίας, ή μερικοί ειδικότεροι φάκελλοι). Με μικρές εξαιρέσεις ανάγεται στις εξής δύο άνισες χρονικές περιόδους: (α) Αλληλογραφία των πατριαρχών Δοσιθέου και Χρυσάνθου (1669-1731)· (β) Αλληλογραφία από την εκλογή του πατριάρχη Αβραμίου (1775) ως το 1900. Οι αποστολείς είναι κυρίως άρχοντες και αξιωματούχοι, αρχιερείς και κοινοτικές αρχές, κληρικοί και λαϊκοί επίτροποι ή έξαρχοι ή πατριαρχικοί απεσταλμένοι στις Ορθόδοξες κοινότητες και τα υπόλοιπα αγιοταφίτικα μετόχια, δανειστές, δωρητές και προμηθευτές του πατριαρχείου, ή άλλοι ιδιώτες που ζητούσαν τη συνδρομή του.
Επιπλέον σώθηκαν: (1) Κώδικες αντιγράφων εξερχόμενης αλληλογραφίας, 1831-1911 (σχεδόν πλήρεις σειρές)· (2) κατάλοιπα των λογιστικών καταστίχων του Μετοχιού και άλλοι σκόρπιοι κώδικες του 18ου και 19ου αι.· (3) κατάλοιπα της ιδιαίτερης αλληλογραφίας του εξάρχου στην Αθήνα και το Ιάσι Αθανασίου Καμπάνη (1841-1861) και άλλων αγιοταφιτών στη Μολδοβλαχία, τη Ρωσία και αλλού· (4) αντίγραφα πρακτικών των συσκέψεων των «κυριαρχών» των Αγίων Τόπων και άλλα επίσημα έγγραφα για το μοναστηριακό ζήτημα της Μολδοβλαχίας· (5) συλλογή από 500 σχεδόν φιρμάνια, σουρέτια και άλλα επίσημα οθωμανικά έγγραφα από τα τέλη του 16ου αι. κ.ε., καθώς και μεταφράσεις τους· (6) διάφορα άλλα μεμονωμένα επίσημα ή ανεπίσημα έγγραφα και αντίγραφα (σιγίλλια, διπλώματα, συμφωνητικά, αποδείξεις, απογραφές, ομολογίες, λογαριασμοί, αφηγήσεις, εγκύκλιοι, σημειώματα, σχέδια, τηλεγραφήματα, συγχωροχάρτια κ.ά.), ενταγμένα ή όχι στην υπόλοιπη αλληλογραφία.
Μετόχι του Παναγίου Τάφου στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης
Το αρχείο Μιχαήλ Γ. Σακελλαρίου αφορά στη ζωή και στη δράση δύο σημαντικών οικογενειών, της οικογένειας Λυκούργου-Λογοθέτη και της οικογένειας Σακελλαρίου, και διαθέτει πλήθος τεκμηρίων για τη θρησκευτική, κοινωνικοπολιτική και πνευματική ζωή στην Ελλάδα των δύο προηγουμένων αιώνων.
Αναλυτικότερα, στο αρχείο του Γεωργίου Λογοθέτη Λυκούργου (1772-1850) εντοπίζονται έγγραφα, τόσο προεπαναστατικά όσο και της περιόδου του Αγώνα, αλλά και μεταγενέστερα έως το 1850 περίπου: επιστολές, διπλώματα, ψηφίσματα, διοικητικά έγγραφα, καθώς και μία απόπειρα ερμηνείας της Αποκάλυψης του Ιωάννη, έργο με το οποίο ασχολήθηκε ο Λογοθέτης Λυκούργος στα τελευταία χρόνια της ζωής του. Περιλαμβάνεται επίσης ο Κώδικας οικονομικών στοιχείων του Αγώνα των ετών 1823-1833, τεκμήριο από το οποίο μπορεί κανείς να αντλήσει πληροφορίες για θέματα όπως οι στρατιωτικές δαπάνες της περιόδου εκείνης.
Η επόμενη αρχειακή ενότητα απαρτίζεται από αυτόγραφα ποιήματα και έγγραφα του ανιψιού του Γεωργίου Λογοθέτη Λυκούργου, Γεωργίου Αναγνώστου Κλεάνθη.
Εκτενές και σημαντικό είναι επίσης το αρχειακό υλικό που αφορά στη δράση του γιου του Γεωργίου Λογοθέτη Λυκούργου, Αλέξανδρου Λυκούργου, αλλά και το προσωπικό αρχείο της Ειρήνης Μαργέλου (ή Μαριέλου), ανιψιάς του Αλέξανδρου Λυκούργου, χάρη στην οποία ουσιαστικά διασώθηκε το αρχείο της οικογένειας. Σε αυτό περιλαμβάνεται το ημερολόγιό της και σχέδια βιογραφίας των προγόνων της.
Τέλος στο αρχείο του ακαδημαϊκού και ιστορικού Μιχαήλ Β. Σακελλαρίου εντοπίζονται έγγραφα, επιστολές, χειρόγραφα και ανάτυπα από τις πολυάριθμες δημοσιεύσεις του παραγωγού.
Σακελλαρίου, Μιχαήλ Γ. (1948- )
Ναξιώτικα δικαιοπρακτικά έγγραφα (κυρίως της Τουρκοκρατίας), τμήματα των νοταριακών αρχείων Καλλέργη (Πάρου) και Κόκκου (Νάξου), «τοπικοί νόμοι» Νάξου, κατάστιχα και έγγραφα των υποπροξενείων Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, αλληλογραφία, διατριβές, ποιήματα, εγκύκλιοι κλπ. (μερικά σε αντίγραφα).
Το αρχείο περιέχει αυτόγραφα σχεδιάσματα και αποσπάσματα έργων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: Ιστορικό Μυθιστόρημα [Το Λάβαρον], Η Γυφτοπούλα, Η Μετανάστις, Στο Χριστό στο Κάστρο, Η Νοσταλγός, [Ο Αυτοκτόνος], Παιδική Πασχαλιά, μαθητικά τετράδια με τα νεανικά του σχέδια, οικογενειακή αλληλογραφία (1869-1897) του συγγραφέα αλλά και του αδελφού του Γεώργιου, κειμήλια της οικογένειας όπως το κατάστιχο του εφημέριου πατέρα (1886-1894) και το ναυτικό βιβλιάριο (1820) του εκ πατρός πάππου, αγγελίες δημοσίευσης έργων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη καθώς και φιλολογικά κατάλοιπα του Γ. Βαλέτα και άλλων.
Στο Φιλολογικό Αρχείο της ΕΒΕ, όπου εντάχθηκε, προϋπήρχαν, από αγορά του 1990, αυτόγραφα των έργων Ο Αλιβάνιστος και Βαρδιάνος στα Σπόρκα, καθώς και το Απολυτήριο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από το Ελληνικό Σχολείο Σκοπέλου (1866).
Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος
Αρχείο Πορφύρα (συλλογή Αγνής Πικιώνη)
1 (Φ 1890). Έγγραφα και ενθύμια του Λάμπρου Πορφύρα, 1886-1932: σχολικός έλεγχος, φοιτητική ταυτότητα, εκλογικά βιβλιάρια, τιμητικά διπλώματα, εκδοτικό συμφωνητικό του 1926 και 5 γράμματα του ποιητή προς το δικηγόρο Θ. Σεργάκη.
2 (Φ 1891). Έγγραφα συγγενών του Πορφύρα, 1872-1965: προικοσύμφωνο των γονιών του με σφραγίδα του ελληνικού προξενείου Χίου, γράμμα του πατέρα του από την Καλκούτα και 3 του αδερφού του από το Ντάρμπαν, στρατολογικά έγγραφα του τελευταίου.
3 (Φ 1892). Στίχοι: μονόστιχα Σολωμού και Ουγκώ, σατιρικά στιχάκια για το Χιώτη ποιητή Παντ. Πρώιο, δακτυλόγραφα, φφ.με ποιητικές μεταφράσεις του Πορφύρα και αγγλική μετάφραση στίχων του (1966).
4 (Φ 1893). Διάφορα γράμματα προς το Θόδωρο Σύψωμο με μνείες του ποιητή ή εκδηλώσεων στη μνήμη του, 1938-1975 (κυρίως: 1964-1966, 1971 κ.ε.)· μεταξύ των αποστολέων: Γ. Σταυρόπουλος, Θ. Δρακοπούλου (Μυρτιώτισσα), Ι. Παναγιωτόπουλος.
5 (Φ 1894). Αποκόμματα και φύλλα εφημερίδων της Αθήνας, του Πειραιά και της Χίου με μνείες του ποιητή ή εκδηλώσεων στη μνήμη του, 1964-1973.
6 (Φ 1895). Διάφορα μεταθανάτια σχετικά με τον Πορφύρα: επιστολή σχετική με την έκδοση των Απάντων του (1956), προγράμματα εκδηλώσεων και ιστορικά στοιχεία για την οικογένεια Σύψωμου.
7 (Φ 1896). Φωτογραφίες (περ.1880-1992). Οι πιο παλιές (περίπου 20) είναι του ίδιου του Πορφύρα ή των συγγενών του, οι υπόλοιπες από μεταθανάτιες εκδηλώσεις (και κυρίως από φιλολογική βραδιά που μάλλον έγινε το 1964 στην ταβέρνα του Γουζούαση).
Πορφύρας, Λάμπρος
Οι πιο πολλές φωτογραφίες δείχνουν τοπία, μνημεία, καλλιτεχνήματα, επιγραφές, διακοσμήσεις και ανασκαφικά ευρήματα αρχαία, βυζαντινά, ισλαμικά ή νεότερα προπάντων απ’ την Κωνσταντινούπολη, μα και άλλα μέρη της Ανατολής (Προύσα, Άγκυρα, Ικόνιο, Νίκαια, Πέργαμο, Κασταμονή, Σεβάστεια, Γέρασα, Χαλέπι κλπ.).
Το αρχείο περιέχει και μία σειρά του δακτυλογραφημένου αγγλικού περιοδικού λευκώματος «ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ» (10 τεύχη και πρόσθετα φύλλα).
Sender, Wladimir
Αυτόγραφα της διατριβής του Σκιαδά (1916) και άλλα γραψίματα των σπουδών του στη Χάλκη· ανέκδοτο «Εγχειρίδιον Εμπειρικής Ψυχολογίας» του δασκάλου του Βασ. Αντωνιάδη· διάφοροι λόγοι, μελέτες, στίχοι και ψαλμωδίες (με έμμονες επικλήσεις στη Μεγάλη Ιδέα)· έντυπα του Σκιαδά με ιδιόχειρες προσθήκες, εκδοτικές αγγελίες και συναφή· μαθητικές εκθέσεις από τα Λεχαινά (1936 κε.)· μερικές προσωπικές επιστολές ή έγγραφα κ.ά.
Σκιαδάς, Γεώργιος
Κατάστιχα λογαριασμών, αντίγραφα αλληλογραφίας και ποικίλα έγγραφα του Σταύρου Ιωάννου ως το 1823, κοινοτικοί ισολογισμοί του βαροσιού και του βιλαετιού Ιωαννίνων, κώδικας Καπλανείου σχολής και φάκελοι για τα γιαννιώτικα λάσα (κληροδοτήματα), κατάστιχα και έγγραφα για την κληρονομιά του Αλέξη Νούτσου (γαμπρού του Σταύρου) και άλλα κατάλοιπα Σωτηρίου Σταύρου.
Σταύρου, οικογένεια
Προσωπική και πολιτική αλληλογραφία, υπομνήματα διάφορα, αποφάσεις, εγκύκλιοι, πανεπιστημιακά κλπ.·(τα λίγα παλιότερα είναι των Μ. και Ι. Αργυρόπουλου, δραγουμάνων του Στόλου)
Σχινάς, Κωνσταντίνος
Αρχείο της Ελληνικής Κοινότητας Λειψίας
Το αρχείο περιλαμβάνει τον βαρύτιμο δερματόδετο κώδικα «Α» (1805-1873) του αρχείου της κοινότητας, καθώς και τρεις ακόμη τέτοιους κώδικες (που όμως περιέχουν αρκετά άγραφα φύλλα), με λιγοστά λυτά έγγραφα που βρέθηκαν μεταξύ των σελίδων τους.
Επίσης περιλαμβάνει αντίγραφα κοινοτικής αλληλογραφίας του 19ου αι., πίνακες των συνδρομών που μάζευε η ελληνορθόδοξη «καπέλλα» του Αγίου Γεωργίου της Λειψίας στα ετήσια πανηγύρια «Λαμπρής» και «Μιχαήλ», απογραφές υλικού, πρακτικά συνελεύσεων ως το 1885, και κυρίως το ληξιαρχικό αρχείο της Ελληνικής Κοινότητας Λειψίας από το 1800 ως το 1941. Σε αυτό το τελευταίο εντοπίζονται βιβλία ή «δίπτυχα» βαφτίσεων, γάμων και θανάτων, καταγράφονται δε - εκτός από βαφτίσεις, γάμους και θανάτους που λάμβαναν χώρα στη Λειψία- συμβάντα στη Δρέσδη, ενίοτε το Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη ή και άλλα μέρη της Γερμανίας. Τα τελευταία κατάλοιπα του αρχείου συμπίπτουν σχεδόν με την καταστροφή της εκκλησίας και των γραφείων της παροικίας κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Καλλίνικος, αρχιμανδρίτης εφημέριος ελληνορθόδοξης «καπέλλας» Αγίου Γεωργίου Λειψίας
Περιλαμβάνει την αυτοβιογραφική μαρτυρία του Νίκου Τσιρώνη για την αντιστασιακή του δράση ως μέλους του Α’ τμήματος της Εθνικής Πολιτοφυλακής των ανατολικών συνοικιών Θεσσαλονίκης κατά την Κατοχή και για τη φυγάδευσή του στη Γιουγκοσλαβία
(Μπούλκες) από το Φεβρουάριο του 1945 ως το φθινόπωρο του 1946. Συνοδεύεται από πρόσθετα κείμενα των φίλων και συναγωνιστών του Σωκράτη και Κώστα Σιαπέρα, και από σύντομη μαρτυρία της συζύγου του Φρύνης Κανάκη-Τσιρώνη για την ίδια περίοδο στην Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη.
Τσιρώνης, Νίκος
Κατάλοιπα της συλλογής Ι. Χότζη και άλλων ιδιωτικών αρχείων (Γαργαλίδη, Γεωργαντά, Καλλιφρονά, Καστόρχη, Παραμυθίας Αθηναγόρα, Αθηνών Δωροθέου), ποικίλα έγγραφα Ηπείρου, Νάξου, Ύδρας, Ζακύνθου, Καλαμάτας κλπ., κατάλοιπα Χ. Φιλητά, διάφορα επαναστάσεων 1821 και 1843 κ.ά.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον κατάλογο του Παναγιώτου Νικολόπουλου:
Α 11525-Α 11546 Έγγραφα διάφορα και φορτωτικά διάφορα
Α 11547-Α 11564 Προικοσύμφωνα, ομόλογα, επιστολαί κ.λ.π. από του έτους 1772 (Ηπείρου)
Α 11565-Α 11572 Συμφωνίαι, προικοσύμφωνα χωρίων Παροναξίας των ετών 1786-1815
Α 11573-Α 11585 Έγγραφα Ζακύνθου, έγγραφα ελληνικά και ιταλικά των ετών 1667 και 1880
Α 11586-Α 11592 Έγγραφα και επιστολαί προς τον Ιγνάτιον Ουγγροβλαχίας.
Α 11597-Α 11641 Επιστολαί καραβοκυραίων και πραγματευτάδων προς τον εν Ύδρα πρόξενον της Γαλλίας (1784-178;)
Α 11642-Α 11672 Διάφορα έγγραφα (διαθήκαι, ομολογίαι, παραχωρητήρια, πωλητήρια, προικοσύμφωνα) των ετών 1646-1836. (Νάξου κ.ά.)
Α 11673-Α 11692 Διάφορα έγγραφα ( προικοσύμφωνα, πωλητήρια, ομόλογα) των ετών1666-1834 (Νάξου κ.ά.)
Α 11693-Α 11694 Καλάμαι (1829)
Α 11694-Α 11705 Καλάμαι (1825-1831) Οικογένεια μητροπολίτου Γερασίμου Παγώνη
Α 11706-Α 11713 Καλάμαι (1825-1831) Οικογένεια μητροπολίτου Γερασίμου Παγώνη, σπαράγματα εγγράφων, επιστολών
Α 11714-Α 11801 Σπαράγματα Αρχείου οικογενείας Γαργαλέα ή Γαργαλίδου
Α 11802-Α 11900 Κτηματικοί λογαριασμοί Ηπείρου και των υιών του Αλή Πασά Μουχτάρ και Βελή, ετών 1812-1817
Α 11901-Α 11918 Κτήματα μονής Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς της διαλελυμένης
Α 11919-Α 11920 Έγγραφα προς τους καπεταναίους της Ελλάδας και της Ηπείρου
Α 11921-Α 12004 Εκ του Αρχείου Αντωνίου Γεωργαντά (γραμματεύς του Οδ. Ανδρούτσου και έπειτα του Γκούρα)
Α 12005-Α 12033 Διάφορα έγγραφα της Ελληνικής Επαναστάσεως
Α 12034-Α 12127 Διάφορα Ελληνικής Επαναστάσεως
Α 12128 Προυπολογισμοί-Απολογισμοί του Κράτους των ετών 1836-1837, 1842-1843
Α 12129-Α 12135 Όλα ομού συνερραμμένα, Δακτυλογραφημένη επιγραφή “Δίκη του Κωνσταύλου (ή Κοντοσταύλου) Γ.”
Α 12136-Α 12145 Δακτυλογραφημένη επιγραφή “Τινά της Γ΄ Σεπτεμβρίου 1843”
Α 12146-Α 12163 Δακυλογραφημένη επιγραφή “Συνεδριάσεων διάφορα 1836-1844
Α 12164-Α 12173 Επιγραφή δακτυλογραφημένη “Εθνική Συνέλευσις 1844”
Α 12174-Α 12192 “Διάφορα 1843-1844”
Α 12193-Α 12205 “Διάφοροι προτάσεις αναγνωσθείσαι κατά την Συνεδρίασιν της 16ης Μαρτίου 1844”
Α 12206-Α 12238 “Διάφορα έγγραφα. Αναφοραί. 1845-1864”
A 12239-A 12256 Μεταγενέστερα διάφορα έγγραφα των ετών 1850-1880
Α 12257 Πρακτικά της τελευταίας Συνόδου της Γερουσίας, 8 Σεπτ. 1862
Α 12258-Α 12262 Κατάλογοι χειρογράφων του διδασκάλου του Γένους Χριστοφόρου Φιλητά και τινα σημειώματα
Α 12263 Διάφορα Χρ. Φιλητά και άλλων
Α 12264 Διάφορα απόγραφα σημειώσεων περί της βιβλιοθήκης Βησσάνης Πωγωνίου υπό Ευαγγέλου Ιω. Σαβράμη
Α12265-Α 12270 Οικογενείας Κοτσυφά εξ Ηπείρου διάφορα ελεγεία, επιτύμβια, επιτάφια κλπ. (1848-1878)
Α 12271-Α 12274 Διάφορα Δ. Βικέλα
Α 12275 Αντίγραφον. Επιστολή Αριστοτέλους Βαλαωρίτου προς τον Τιμολέοντα (Φιλήμονα;)
Α 12277-Α 12289 Προσφύγων διάφορα (Καλύμνου, Μυτιλήνης, Εφέσου, Κυδωνιών)
Α 12290-Α 12294 Σπύρου Ματσούκα, εθνικού βάρδου (1912-1913)
Α 12295-Α 12305 Μιχαήλ Καλλιφρανάς (1833-1902). Έγγραφα Αττικής κ.ά.
Α 12306-Α 12320 Επιστολαί και ποιήματα διαφόρων
Α 12322-Α 12348 Αλληλογραφία Ιερείας(;) Τιβερίου μοναχής Ι. Μονής Τήνου μετά Γεωργίου και Εμμ. Λαμπάκη
Α 12350-Α 12358 Έγγραφα των ετών 1844-1900 και έν έντυπον (1907) οικογενείας Ψαρρού-Βαρουξή, Πύργος Ηλείας
A 12359-A 12403 Αρχείον Χώτζη. Έγγραφα τουρκικά, εβραϊκά, μελέται, διάφοροι επιστολαί, σημειώσεις κ.ά.
Α 12404-Α 12429 Αρχείον Δωροθέου (Κοτταρά) Αθηνών Α 12430-Α 12488 Αρχείον Παραμυθίας Αθηναγόρου (διάφοροι μελέται, σημειώσεις, απόγραφα, φωτογραφίαι χειρογράφων, Αλή Πασιάς, Ηπειρωτικά, Επιστολαί σχετικαί, Μονή Ευαγγελιστρίας Σκιάθου, Μοναί εν τη επαρχία Ιωαννίνων, ημερολόγιον Αρχιμανδρείου Ιωαννίνων, Περί του ιερού λειψάνου του αγίου Σπυρίδωνος εν Κερκύρα κ.ά.)
Φάρης, Γεώργιος
Κείμενα, σημειώσεις, έντυπα κ.ά. για ποικίλα εκκλησιαστικά και θεολογικά ζητήματα, «βιογραφία Φαρμακίδου» (φάκελος 39), διάφορα έγγραφα για τη δράση του (φάκελος 28), διπλώματα και «αλληλογραφία» (φάκελος 35).
Φαρμακίδης, Θεόκλητος
Επίσημα έγγραφα, επιστολές κλπ. του Αγώνα και υστερότερα από τα αρχεία των Δημ. Υψηλάντη, Διον. Ρώμα, Π. Αναγνωστόπουλου κ.ά., αρχείο του συνοικισμού των Χίων στον Πειραιά, βιογραφίες, διατριβές και απομνημονεύματα (Σπυρομίλιου κ.ά.), σχέδια για άρθρα και άλλα τεκμήρια των ιστορικών ερευνών του Φιλήμονα.
Φιλήμων, Ιωάννης
Αρχείο Φιλήμονος (παραλειπόμενα)
Ιδιωτικά έγγραφα του Φιλήμονα, έγγραφα Π. Αναγνωστόπουλου, έντυπα αποδείξεων συνδρομών με υπογραφή Α. και Ν. Υψηλάντη (1/1/1821), τεσκερέδες επάρχου Τριπολιτσάς Κων. Ράδου (1825), λογαριασμοί, τελωνειακά και άλλα διάφορα Οθωνικής περιόδου.
Πιο αναλυτικά (από κατάλογο Λίνου Πολίτη):
Παραλειπόμενα του Αρχείου:
1.Διάφορα έγγραφα (Φλ 1-20)
Φιλήμων, Ιωάννης
Αρχείο Φιλελληνικού Κομιτάτου Λονδίνου
Περιέχει κυρίως την αλληλογραφία του Κομιτάτου (1823 κε.), εκθέσεις, φυλλάδια, σημειώματα, εφημερίδες και πρακτικά, μαζί με μερικά μεταγενέστερα και άσχετα χαρτιά του Μπάουρινγκ (ιδίως για τα διπλωματικά ζητήματα του βασιλείου της Χαβάης)
Μπάουρινγκ, Τζων
Ιδιωτική αλληλογραφία του ζεύγους Φωτιάδη κατά τα χρόνια της εξορίας του Δημήτρη (1948-1951). Οι δύο σύζυγοι, υπό το βάρος της λογοκρισίας, γράφουν για όσα τους επιτρέπονται - τις πρακτικές ανάγκες και τα τρέχοντα ζητήματα της καθημερινότητάς τους, και μοιράζονται τα συναισθήματά τους - την ανησυχία, την αγάπη και τη νοσταλγία του ενός για τον άλλον. Στα 371 δελτάρια του Δημήτρη βρίσκουμε αποσπασματικά στοιχεία για τους τόπους εξορίας (Ικαρία, Μακρόνησο, Άη Στράτη) ή για πρόσωπα - παλιούς συνεργάτες και φίλους του συνεξόριστους. Η Κατίνα Φωτιάδη (441 δελτάρια) μεταφέρει τον αγώνα της για την οικονομική επιβίωσή τους, τα νέα των φίλων και συγγενών και τον απόηχο της αστικής ζωής στην Αθήνα της εποχής.Υπάρχουν και 2 δελτάρια του Ν. Ματσακά (;) και του Ροζέ Μιλλιέξ.
Φωτιάδης, Δημήτρης
Έγγραφα, εκθέσεις, επιστολές κλπ. που απευθύνονται ή αφορούν το Χρηστίδη και τον Κωλέττη. (Ορισμένα «παραλειπόμενα» του ίδιου αρχείου έχουν καταταχτεί στον κωδικό Μ 1).
Χρηστίδης, Δημήτριος
Προεπαναστατικά δικαιοπρακτικά έγγραφα Πάρου και Νάξου· ιστορικό των προγόνων του και σύντομα απομνημονεύματα του Δ. Ψύχα (1899)· οικογενειακή αλληλογραφία (περίπου 750 γράμματα και κάρτες που περιλαμβάνουν αλληλογραφία του Δ. Ψύχα με την Αρτεμισία Βαρότση πριν και μετά το γάμο τους, γράμματα Παρθενίου Ακύλα, Παναγιώτη Βουγιούκα, Νικολάου Χατσόπουλου και Στέφανου Μαρτζώκη, καρτ-ποσταλ της Κωνσταντινούπολης από το 1905 κε., μεγάλη σειρά οικογενειακών επιστολών του Ιδομενέα Ψύχα από το Κάιρο κλπ.)· διάφορα άλλα προσωπικά έγγραφα ή ενθύμια και 63 φωτογραφίες προσώπων (περ. 1865-1945)· σχολικά τετράδια Αρχαίων (1886-1894), μαθητικά σημειωματάρια, ποιητικά χειρόγραφα και άλλα φιλολογικά κατάλοιπα του Ιδομενέα Ψύχα. Το υλικό του αρχείου περιέχει ελάχιστα ψήγματα από τα προσωπικά κατάλοιπα του Δομένικου Βαρότση (πεθερού του Δ. Ψύχα), του άλλου γαμπρού του Κων. Κονδύλη (τελευταίου προξένου της Γαλλίας στην Πάρο) και της κόρης του τελευταίου Μαριγούλας Ολυμπίου (1870-1961).
Ψύχα, οικογένεια
ΑΡΧΕΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ
Σχετικά Δήμου Νέας Πέλλης, εν τη επαρχία Λοκρίδος, περιοχή του Δήμου Αταλάντης. Σχετικά Βελλείου κληροδοτήματος. (Μ18 113-118) Αλλότρια. Σχετικά Αμπελακίων. Σχετικά Αρχείου Ρ (Τυρνάβου).
Άγνωστος
Ι. Έγγραφα επισήμων αρχών 1830-1880 (Μ10 1-66)
ΙΙ. Διπλώματα επιστημονικών Σωματείων (Μ10 67-86)
ΙΙΙ.Επιστολαί, Εκθέσεις, Διάφορα (Μ10 87-99) Χαρ. Τικούπη (1882), Εκθέσεις εκ Πετρουπόλεως κ.ά. Δημητρίου Στ. Μπουντούρη ή Βουδούρη (υδραίου φυσικού,
διπλωμάτου, βουλευτού,υπουργού)
Μπουντούρης, Δημήτριος
Αρχείον Γ. Δοκού, πρώτου Γραμματέως του Πανεπιστημίου και βουλευτού Ύδρας (κυρίως Αλληλογραφία 1845-47 – και τινα Γεωργίου Δαμιανού, Υδραίου).
Δοκός, Γεώργιος
Διάφορα έγγραφα των ετών 1834-1835, Ναυτικού Διευθυντηρίου Πόρου (Α. Μιαούλη), άλλων Γραμματειών, Διατάγματα Αντιβασιλείας κλπ. Υποβολή αιτήσεων εκδουλεύσεων διαφόρων ναυτικών αγωνιστών
Γραμματεία των Ναυτικών
Παραλειπόμενα. Το κύριο σώμα του Αρχείου βρίσκεται στο Αρχείο Α 3629-4306
Χρηστίδης, Δημήτριος
ΑΡΧΕΙΟΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Διπλώματα Πανεπιστημίων, τα περισσότερα σε μεμβράνη, κυρίως Ιταλικών 17ου και 18ου αι.
Άγνωστος
ΑΡΧΕΙΟΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΒΕΝΕΤΙΚΩΝ
Συμφωνητικό γράμμα, γράμματα, συμβόλαια, συμβολαιογραφική πράξις, έγγραφα δουκών της Βενετίας κ.ά.
Άγνωστος
Ομόλογα και ιδιωτικά έγγραφα, κατά το πλείστον αναφερόμενα εις τας καθολικάς οικογενείας της Νάξου και της αρχιεπισκοπικής Καγκελαρίας. 18. και 19. αι.
Περιέχει 10 εγγραφές: Αυτόγραφα έργα του Α. Εφταλιώτη, πεζά, ποιήματα, ιστορικές συγγραφές, Ομήρου Οδύσσεια, κείμενο και μετάφραση του ιδίου, αυτόγραφα σχόλια Π. Βλαστού στη μετάφραση της Οδύσσειας του Εφταλιώτη κ.ά.
Εφταλιώτης, Αργύρης
Συνεταιρισμού Αγιάς, εσφαλμένως «Αμπελακίων».
Εμπορική Συντροφιά Αγιάς 1781-1801 («αδέλφια Χατζηϊωάννου και Σία»)
Α. (Θ 1-142) Αρχείον της συντροφιάς των ετών 1781-1785:
Φιλάρετος, Γ.
Συλλογή πατριαρχικών τακριρίων (εγγράφων προς τον Σουλτάνον τουρικιστί ) και ιστορικών εγγράφων φαναριωτών ηγεμόνων.
Α΄. Τακρίρια:
Ι. Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως, 1686-1841 (Χ 1-147)
ΙΙ. Συνόδου, 1797-1826 (Χ 148-228)
ΙΙΙ. Τακρίρια με υπογραφάς τριών πατριαρχών (Κωνσταντινουπόλεως, Ιεροσολύμων και Αντιοχείας) 1723 (Χ 229, 230)
IV. Τακρίρια πατριαρχών Ιεροσολύμων κλπ. 1686-1890; (Χ 231-237)
V. Ξένων πατριαρχών (σχέσιν έχοντα με τα πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως, Ιεροσολύμων και τους ορθόδοξους ραγιάδες) (Χ 238-299)
Β΄. Ελληνικά έγγραφα Φαναριωτών Ηγεμόνων (Χ 301-374):
Ι. Σκαναβή προς τον Ηγεμόνα Ν. Μαυρογένη (Χ 301-319)
ΙΙ. Αναφοραί Κουμπάρη προς τον Ηγεμόνα Ν. Μαυρογένη (Χ 320-331)
III. Ηγεμόνων ή δραγουμάνων οικογενείας Σούτσου (Χ 332-335)
IV. Λογαριασμοί κάσσας κοινού (Χ 336-343)
V. Επιστολαί πατριαρχών και δεσποτών προς Φαναριώτας (Χ 344-374)
VI. Ομόλογα μητροπολιτών Άρτης και Λαρίσσης (Χ 375-430)
Παραλειπόμενα: Κατάλογοι, Πρακτικά, Αλληλογραφία, Αντιγραφαί,
μεταφράσεις κ.ά.
Χώτζης, Ιωάννης
ΑΡΧΕΙΟΝ ΚΟΖΑΚΗ – ΤΥΠΑΛΔΟΥ (υιού)
I. Επιστολαί, έγγραφα, σημειώσεις, αναφερόμενα εις την ιδιωτικήν και δημοσίαν δράσιν:
Τυπάλδος-Κοζάκης, Γεώργιος
Κυρίως σημειώσεις, έργα, ημερολόγια, Ικεσίου Γ. Λάτρου εξ Ερμουπόλεως ή Σμύρνης, πολιτευομένου, ως φαίνεται, και δημοσιογράφου, πλουσίου (επιχειρήσεις ατμοπολοίων;) ετών περίπου 1840-1870. (+1799).
Λάτρος, Ικέσιος
Τετράδια (54 ιχνογραφίας, 5 καλλιγραφίας, 2 γερμανικών ποιημάτων) και αποδεικτικά (30) του εν Μονάχω ιδρυθέντος Ελληνικού Λυκείου, 1831-1836.
Λύκειο Μονάχου
Ι. Κατάστιχα μεγάλου σχήματος, εν οις καταγράφονται αι συμβολαιογραφικαί πράξεις (Ν 01-017) ετών 1831-1836. (βλ. κατάλογο)
ΙΙ. Έγγραφα σχετικά συμβολαίων, αντίγραφα ή και (εις τα τελευταία) και
Φάκελος εγγράφων αρχών περί μνημόνων (1831-1846)
Φάκελος διαθηκών 1825
Φάκελος περιέχων ολίγα έγγραφα 1837/38 και τινα
Μνήμων Ναυπλίας
Κυρίως αι επιστημονικαί σημειώσεις του Τάσου Νερούτσου (1826-1892) αι σχετικαί με τας αρχαιολογικάς του εργασίας κατά κύριο λόγο μετά την συνταξιοδότησή του το 1882 (σχετικά με την Αλεξάνδρεια, τόπο διαμονής του Νερούτσου, αλληλογραφία, αποκόμματα εφημερίδων, η διατριβή του “Οι Θεοί των Ρωμαίων” στη γερμανική και σε μετάφραση κ.ά. - βλ. κατάλογο).
Νερούτσος, Τάσος