- GRGSA-CA- MAN062.01
- Αρχείο
- 1830-1900
Μουσικός κώδικας βυζαντινής μουσικής. Ανήκε σε μαθητή των Γρηγορίου του Πρωτοψάλτη και Χουρμουζίου του Χαρτοφύλακος.
Μουσικός κώδικας βυζαντινής μουσικής. Ανήκε σε μαθητή των Γρηγορίου του Πρωτοψάλτη και Χουρμουζίου του Χαρτοφύλακος.
Αυτόγραφα της διατριβής του Σκιαδά (1916) και άλλα γραψίματα των σπουδών του στη Χάλκη· ανέκδοτο «Εγχειρίδιον Εμπειρικής Ψυχολογίας» του δασκάλου του Βασ. Αντωνιάδη· διάφοροι λόγοι, μελέτες, στίχοι και ψαλμωδίες (με έμμονες επικλήσεις στη Μεγάλη Ιδέα)· έντυπα του Σκιαδά με ιδιόχειρες προσθήκες, εκδοτικές αγγελίες και συναφή· μαθητικές εκθέσεις από τα Λεχαινά (1936 κε.)· μερικές προσωπικές επιστολές ή έγγραφα κ.ά.
Σκιαδάς, Γεώργιος
Σχέδια επιστολών, βιογραφικά σημειώματα, μουσικά έργα (χειρόγραφες και τυπωμένες παρτιτούρες).
Ζερβουδάκης, Γεώργιος
Ηχογραφημένες εξετάσεις της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Σάμου
Εξετάσεις της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Σάμου. Ψάλλει χορός υπό τη διεύθυνση του διευθυντή Γιώργου Αγγελινάρα.
Ηχογραφημένες μαρτυρίες για τη Σάμο
Ηχογραφήσεις από τις εξετάσεις της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Σάμου και αφηγήσεις των : Μαρίας, συζύγου Δ. Γιουτλάκη, Ευγένιου Σπαθάρη, Θάλειας Ζαΐμη, Παρασκευής Νικολαΐδη. Συζήτηση σκηνοθετών με θέμα: ''Τηλεόραση και ντοκιμαντέρ''. Πρόβα Σχολής Βυζαντινής Μουσικής.
Ηχογραφημένη πρόβα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Σάμου
Ηχογραφημένη πρόβα της Σχολής Βουζαντινής Μουσικής Σάμου.
Ιδιωτική Συλλογή Νεκταρίου Θάνου
Βιβλία βυζαντινής μουσικής
Θάνος, Νεκτάριος
Tο Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο (M.Λ.A.) ιδρύθηκε το 1930 από την Mέλπω Mερλιέ (1889-1979). Eίναι το ιστορικότερο και αρχαιότερο κέντρο μελέτης της παραδοσιακής μας μουσικής, βυζαντινής, δημοτικής και ρεμπέτικης. Aπό τότε έως σήμερα, κυρίως χάρη στην έρευνα της Mέλπως Mερλιέ, αλλά και επιφανών συνεργατών της (Nίκου Σκαλκώτα, Πέτρου Πετρίδη, Γιώργου Πονηρίδη, Nικολάου Xρυσοχοΐδη, Aγλαΐας Aγιουτάντη, Δέσποινας Mαζαράκη, Samuel Baud-Bovy) συγκεντρώθηκε μοναδικό υλικό ανεκτίμητης αξίας, στο οποίο περιλαμβάνονται αδημοσίευτα χειρόγραφα και έγγραφα, δισκοθήκη, οργανοθήκη, βιβλιοθήκη και εκδόσεις.
Αναλυτικότερα:
Αδημοσίευτα χειρόγραφα και έγγραφα:
Στη βιβλιοθήκη του M.Λ.A. υπάρχουν:
Δισκοθήκη
α. Συλλογή Mέλπως Mερλιέ
Δημιουργήθηκε το 1930-1931 μέσα σε λίγους μήνες, όταν, με πρωτοβουλία της Mέλπως Mερλιέ, ηχογραφήθηκαν σε 222 δίσκους 78 στροφών (ο κάθε δίσκος βγήκε σε ελάχιστα αντίτυπα μόνο για τη χρήση των μελετητών) περίπου 600 δημοτικά τραγούδια απ' όλη σχεδόν την Eλλάδα (και τα τότε υπό ιταλική κατοχή Δωδεκάνησα), αρκετά βυζαντινά μέλη, ο Bενιζέλος να τραγουδά ριζίτικα, ο Παλαμάς ν' απαγγέλλει ποιήματά του καθώς και δείγματα από διάφορες τοπικές διαλέκτους, όπως την Ποντιακή και την Tσακώνικη.
β. Δίσκοι εμπορίου
Πλούσια συλλογή εμπορικών δίσκων δημοτικής και βυζαντινής μουσικής καθώς και ρεμπέτικων τραγουδιών. Eπίσης δίσκοι με παραδοσιακές μουσικές απ' όλο τον κόσμο.
Οργανοθήκη
Mουσικά όργανα που έχουν παιχτεί από λαϊκούς οργανοπαίχτες των αρχών του 20ού αιώνα. Ξεχωρίζουν ένα ρεμπάπ από την Aιτωλία, ένας καππαδοκικός κεμανές και μία κυπριακή κολόκα (κρουστό σαν το νοτιοαμερικάνικο μαράκας) με πέντε μινιατούρες εμπνευσμένες από την Kαινή Διαθήκη και φιλοτεχνημένες από τον λαϊκό ζωγράφο K. X. Tταμπούλα από τη Λύση της Kύπρου.
Μερλιέ, Μέλπω
Μουσικός κώδικας "Ειρμολόγιον το καλοφωνικόν" (Χφ202)
Χειρόγραφο μουσικού περιεχομένου με τίτλο: "Ειρμολόγιον το καλοφωνικόν εν ώ εμπεριέχονται πάντες οι καλοφωνικοί ειρμοί."
Συλλογή βυζαντινής μουσικής του πρωτοψάλτη Κώστα Γιαννούτσου
Οι πρωτοψάλτες Αθ. Πέττας και Κ. Γιαννούτσος ερμηνεύουν βυζαντινούς ύμνους.
Γιαννούτσος, Κώστας
Συλλογή οικογένειας Μιστριώτη (Κ129)
Συλλογή οικογένειας Μιστριώτη:
Δικαιοπρακτικά και δικαστικά έγγραφα από την Κεφαλονιά.
Φύλλο της εφημεριδάς "Κεφαλληνία".
Έγγραφο της επί της Οικονομίας Γραμματείας.
Συλλογή εγγράφων που αφορούν τον λοχαγό Νικολάου Μερεντίτη (1836-1843) σχετικά με την αντιμετώπιση ληστρικών ομάδων στην περιοχή της Φθιώτιδας και Καρπενησίου .
Αγγελτήριο μνημόσυνου Ιω. Θ. Σέρρου.
Σπάραγμα (;) μουσικού χειρογράφου βυζαντινής παρασημαντικής.
Χειρόγραφο σημείωμα του Αστυνομικού Διοικητή Κυκλάδων που αφορά τους αμνηστευόμενους για την αντιδραστική τους δράση των Λεωνίδα Χαρβαλιά και Νικόλαο Κεραντή (1917).
Προσχέδιο ποιήματος Ν. Α. Τράκα.
Φάκελος προς Γεώργιο Κρέμο.
Έγγραφα του δικαστικού Εμμανουήλ Μιστριώτη για τη θητεία του ως εκτάκτου στρατοδίκη στο Δορύλαιο και Προύσα Μ. Ασίας, στο Πρωτοδικείο Τρίπολης και αλληλογραφία με τον Αρεοπαγίτη Εμμ. Μιστριώτη.
Χειρόγραφες ιατρικές σημειώσεις ιατρού Γεωργίου Μιστριώτη.
Μιστριώτη, οικογένεια