Αντικομμουνισμός

Ταξονομία

Κώδικας

Σημείωση περιεχομένου

Σημείωση(εις) πηγής

Display note(s)

Ιεραρχημένοι όροι

Αντικομμουνισμός

Equivalent terms

Αντικομμουνισμός

Σχετικοί όροι

Αντικομμουνισμός

19 Αρχειακή περιγραφή results for Αντικομμουνισμός

19 results directly related Exclude narrower terms

Έγγραφα Νομαρχίας Θεσσαλονίκης για την περίοδο της Κατοχής, της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου (Κ119)

  • GRGSA-CA- COL027.154
  • Συλλογή
  • 1940-1950

Συλλογή εγγράφων της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης της περιόδου 1940-1950:
Έκθεση για τα γεγονότα της περιόδου 1940-1950 στο χωριό Νυμφόπετρα Θεσσαλονίκης, προπαγανδιστική ιταλική προκήρυξη, εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών του Οκτωβρίου του 1940, λίστα επιταχθέντων ζώων από τις στρατιωτικές αρχές το 1941. Μήνυμα της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας προς την κοινότητα Χαλάστρας για τη βοήθεια που προσέφεραν σε Νεοζηλανδούς στρατιώτες. Έγγραφα της Επαρχίας Λαγκαδά και κοινοποιήσεις σε δήμους και κοινότητες εγκυκλίων ελληνικών αρχών και γερμανικών κατοχικών αρχών σχετικά με την ύπαρξη Σοβιετικών αιχμαλώτων πολέμου και ομήρων που παρέμειναν στην Ελλάδα μετά το τέλος του πολέμου, την αποστολή εργατών σε έργα της Γερμανικής Στρατιωτικής Διοίκησης Λαγκαδά, την εφαρμογή του γερμανικού ποινικού δικαίου στην κατεχόμενη Ελλάδα και την υποχρέωση τοπικών αρχών να φροντίζουν τους τάφους των Γερμανών στρατιωτών. Έγγραφα της Γενικής Διοίκησης Μακεδονίας προς τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Μακεδονίας σχετικά με την εντολή των γερμανικών αρχών για τη συγκέντρωση στοιχείων για τις βιομηχανίες της επαρχίας Θεσσαλονίκης καθώς και έγγραφα σχετικά με την προστασία των εγκαταστάσεων της Α.Ε. Χρυσωρυχεία Βορείου Ελλάδος στο Κιλκίς. Εκθέσεις πεπραγμένων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για τη λειτουργία παιδικών συσσιτίων, την ενίσχυση των απόρων φυματικών και των ιδρυμάτων προστασίας του παιδιού την περίοδο της Κατοχής και την ενίσχυση στρατιωτικών μονάδων, μαχομένων και των οικογενειών τους και "συμμοριοπλήκτων" την περίοδο του Εμφυλίου. Έγγραφα του Υπουργείου Οικονομικών για την απονομή πολεμικών συντάξεων σε εκτελεσθέντες από Γερμανούς, Βούλγαρους και Τάγματα Ασφαλείας, έγγραφα στρατιωτικών αρχών για προαγωγή επί ανδραγαθία πεσόντων οπλιτών και βεβαιώσεις βομβοπλήκτων και ανταρτοπλήκτων. Διαταγή της Ανωτέρας Διοίκησης Χωροφυλακής Κεντρικής Μακεδονίας προς την Επαρχία Λαγκαδά σχετικά με τη γνωστοποίηση εμφάνισης "συμμοριτών". Εγκύκλιοι της Γενικής Επιθεώρησης Μέσης Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης σχετικά με τη συμμετοχή των μαθητών σε εράνους υπέρ μαχομένου στρατού, ιδρυμάτων και σχολείων που καταστράφηκαν από "συμμορίτες". Έγγραφα σχετικά με την παροχή βοήθειας από UNRA, Greek War Relief Association, Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και Σχέδιο Μάρσαλ για την αποκατάσταση ύδρευσης Θεσσαλονίκης, τη χορήγηση βοηθημάτων στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης Άγιος Στυλιανός. Αντικομμουνιστικά έντυπα και φυλλάδια της Διεύθυνσης Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Φωτογραφία του Γεωργίου Πάλλα αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, αντίγραφα φωτογραφιών της περιόδου της Κατοχής και σημειώματα του Πάλλα για την Κατοχή και την Εθνική Αντίσταση.

Νομαρχία Θεσσαλονίκης

Έντυπα Μικτού Γυμνασίου Μεσσήνης (Κ116γ)

  • GRGSA-CA- ADM479.01
  • Αρχείο
  • 1944-1952

Συλλογή εντύπων από το Μικτό Γυμνάσιο Μεσσήνης: 1. Σ.Α.Σ.Κ.Ε. (Σύνδεσμος Αλληλοβοήθειας Σφαγιασθέντων Κρατουμένων Εθνικιστών) "Έργα και ημέραι των Κομμουνιστών", 1944, 2. Ξ. Π. Παπαλεξάνδρου "Ο ήρως βασιλεύς", 1947, 3. Ι. Πανουτσόπουλου "Μια σελίς από την δράσιν του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στον Μωρηά", 1949, 4. "Τον καιρό του ΟΧΙ", 1952, 5. "Προδοτική δράσις ΕΑΜ-ΕΛΑΣ κατά την Κατοχή".

Μικτό Γυμνάσιο Μεσσήνης

Αρχεία Υπουργείου Γεωργίας, Συμβουλίων Νομιμοφροσύνης εποπτευόμενων φορέων

  • GRGSA-CSA- ADM441.01
  • Αρχείο
  • 1948-1974

Πρόκειται για τα αρχεία των παρακάτω Συμβουλίων Νομιμοφροσύνης: Υπουργείου Γεωργίας (Κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες), ΑΤΕ και Συνεταιρισμών, ΝΠΔΔ (1972-1974, πιθανόν μετονομασία του Συμβουλίου Νομιμοφροσύνης ΑΤΕ και Συνεταιρισμών). Περιέχονται αποφάσεις (φάκελοι υπαλλήλων αλφαβητικοί και κατά υπηρεσία), πρακτικά, ευρετήρια αποφάσεων, ευρετήρια νομιμοφρόνων και μη νομιμοφρόνων, πρωτόκολλα αλληλογραφίας, έγγραφα και βιβλία γραμματειακής υποστήριξης κ.ά.

Υπουργείο Γεωργίας, Συμβούλια Νομιμοφροσύνης

Αρχεία Υπουργείου Γεωργίας, Συμβουλίων Νομιμοφροσύνης εποπτευόμενων φορέων

  • GRGSA-CSA- ADM441.02
  • Αρχείο
  • 1948-1974

Πρόκειται για τα αρχεία των Συμβουλίων Νομιμοφροσύνης εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Γεωργίας: ΑΤΕ και Συνεταιρισμών, ΝΠΔΔ (1972-1974, πιθανόν μετονομασία του Συμβουλίου Νομιμοφροσύνης ΑΤΕ και Συνεταιρισμών). Περιλαμβάνονται κυρίως αποφάσεις. Φάκελοι υπαλλήλων αλφαβητικοί και κατά υπηρεσία.

Υπουργείο Γεωργίας, Συμβούλια Νομιμοφροσύνης

Αρχείο Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών (ΓΓΤΠ)

  • GRGSA-CSA- ADM371.02
  • Αρχείο
  • 1934 - 1998

Το περιεχόμενο του αρχείου προέρχεται από ποικίλες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών και προκάτοχες υπηρεσίες. Το αρχειακό υλικό αφορά την αποστολή των υπηρεσιών που σε γενικές γραμμές ήταν η ενημέρωση / "διαφώτιση " της ελληνικής και διεθνούς κοινής γνώμης για ελληνικά θέματα και η χάραξη επικοινωνιακής πολιτικής, η εποπτεία και ο έλεγχος στη ραδιοτηλεόραση, τον Τύπο και τα δημόσια θεάματα (κινηματογράφος, θέατρο, μουσική), η συλλογή πληροφοριών. Στο υλικό περιλαμβάνονται, κυρίως, φάκελοι Γραφείων Τύπου εξωτερικού (πληροφορίες/ "διαφώτιση ", ξένος τύπος, οικονομικά/διαχειριστικά), αποκόμματα ελληνικού Τύπου -σχόλια ελληνικού Τύπου για εθνικά και άλλα θέματα, φάκελοι σχετικοί με τη νομοθεσία περί Τύπου και σχετικά με την ατέλεια τυπογραφικού χάρτου, φάκελοι σχετικά με τη νομοθεσία ραδιοφώνου και τηλεόρασης, δελτία ραδιοφωνικών εκπομπών και άλλα θέματα αρμοδιότητας ΓΓΤΠ. Τέλος περιλαμβάνονται τεκμήρια για την οικονομική διαχείριση και τη διοικητική οργάνωση των υπηρεσιών.

Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών (ΓΓΤΠ)

Αρχείο Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών (ΓΓΤΠ)

  • Αρχείο
  • 1934 - 1998

Αρχειακό υλικό που αφορά την Υπηρεσία Πληροφοριών, τα Γραφεία Τύπου, τη λογοκρισία κινηματογραφικών ταινιών, τα Πρακτικά Συνεδριάσεων της Επιτροπής Ελέγχου Μουσικών Τεμαχίων. Επίσης, φωτογραφίες και φωτογραφικές πλάκες, οι περισσότερες εκ των οποίων απεικονίζουν δημόσια έργα σε όλη την επικράτεια και είχαν στόχο την προβολή του έργου της κυβέρνησης, ενώ άλλες σχετίζονται με τα Δεκεμβριανά, τα Ιουλιανά, εκδηλώσεις της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, το Κυπριακό, τον ελληνικό στρατό στη Μέση Ανατολή (περίοδος 1942-1944), την έκδοση βιβλίου για την ελληνική τέχνη. Οι φωτογραφίες καλύπτουν τη χρονική περίοδο 1930 – 1970 και είναι γνωστών φωτογράφων όπως των Βερβέρη, Παπαϊωάννου, Μελετζή, Μεγαλοκονόμου κ.ά.

Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών (ΓΓΤΠ)

Αρχείο Νομαρχίας Πρεβέζης

  • GRGSA-CSA- ADM031.01
  • Αρχείο
  • 1945 - 1950

Το αρχείο της Νοµαρχίας Πρεβέζης περιλαµβάνει υλικό για την περίοδο 1945-1950, µιας περιόδου όπου δεσπόζει, βεβαίως, η εµφύλια σύγκρουση. Μέσα από τα έγγραφα του αρχείου αποτυπώνεται η µικροϊστορία της εµφύλιας σύρραξης στην περιοχή της Πρέβεζας. Η οργάνωση του Τάγµατος Εθνοφυλακής Αµύνης Πρέβεζας, οι καταγγελίες για στήριξη των κοµµουνιστών από κατοίκους χωριών που διεκδικούσαν κάποιο τοπικό αξίωµα, οι εκκενώσεις ορεινών χωριών εξαιτίας των συγκρούσεων και τα προβλήµατα που δηµιούργησε η συγκέντρωση των ποιµνίων των «συµµοριοπλήκτων» στα πεδινά, οι καταστροφές κτηρίων και αρχείων από τους αντάρτες, η εκκαθάριση των υπηρεσιών του δηµοσίου τοµέα από κοµµουνιστές υπαλλήλους και τα µέτρα δίωξης ή αποστέρησης δικαιωµάτων υποστηρικτών του ΚΚΕ, αλλά και η κυβερνητική προπαγάνδα κατά των «συµµοριτών» είναι, µερικές µόνο, από τις πτυχές του Εµφυλίου στην Πρέβεζα που ξεδιπλώνονται από τα έγγραφα του αρχείου. Κυρίως, όµως, το αρχείο περιγράφει την προσπάθεια της κυβερνητικής πλευράς να αποκόψει το ΚΚΕ από τα ερείσµατά του στον πληθυσµό της υπαίθρου προσπαθώντας να δηµιουργήσει υποστηρικτικές και προνοιακές δοµές. Στο πλαίσιο αυτό, δίνονται επιδόµατα, διανέµονται τρόφιµα και εφόδια, υπάρχει πρόνοια για τη στέγαση και την αποκατάσταση κοινωφελών δοµών, την καλλιέργεια χωραφιών κ.λπ. «συµµοριοπλήκτων», εφέδρων, οικογενειών στρατευθέντων και νεκρών στρατιωτών κ.ά. Βεβαίως, για την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για την εκτέλεση αυτής της πολιτικής, επιβάλλονταν στους πολίτες και η ανάλογη φορολογία µε τα προβλήµατα και τις διαµαρτυρίες που συνόδευσαν αυτή την προσπάθεια. Μετά το τέλος του Εµφυλίου και µέχρι το 1950, το υλικό του αρχείου σκιαγραφεί τις προσπάθειες ανασυγκρότησης της χώρας, της αποκατάστασης των ζηµιών της πολεµικής περιόδου 1940-1949 και του επαναπατρισµού των πληθυσµών της υπαίθρου που εγκατέλειψαν τις εστίες τους την περίοδο του Εµφυλίου. Παράλληλα, το αρχείο της Νοµαρχίας παρέχει πληροφορίες για την περίοδο της Κατοχής και της πρώτης φάσης του Εµφυλίου (1944), όπως καταστροφές δηµοσίων κτηρίων και αρχείων, χρησιµοποίηση εργατών από τις αρχές Κατοχής, καταγγελίες για συνεργασία µε τις κατοχικές δυνάµεις κ.ά. Επιπλέον, µέσα από τα τεκµήρια του αρχείου δίνεται µία εικόνα για την προσπάθεια ανασυγκρότησης της δηµόσιας διοίκησης, την αποκατάσταση των δοµών της οικονοµίας, της γεωργικής παραγωγής, της εκπαίδευσης, των δοµών υγειονοµικής περίθαλψης κ.ά. αµέσως µετά το τέλος της Κατοχής και εν µέσω της εµφύλιας σύρραξης. Τέλος, στο υλικό του αρχείου της Νοµαρχίας Πρεβέζης αποτυπώνονται διάφορες όψεις της καθηµερινότητας και της οργάνωσης του βίου στην πόλη της Πρέβεζας και στην ύπαιθρο του Νοµού.

Νομαρχία Πρεβέζης

Αρχείο Οδυσσέα Γιαννόπουλου

  • GRGSA-ARK PRI38.1
  • Αρχείο
  • 1965 - 1978

Αποφάσεις "εκτοπίσεως", προκηρύξεις, κομματικό βιβλιάριο, αφίσες της παρανομίας, δελτίο αναγνώρισης "Ριζοσπάστη", φωτογραφίες (τεκμήρια σε ψηφιακή μορφή, 33,4 MB)

Γιαννόπουλος, Οδυσσέας

Αρχείο Πολιτικού Γραφείου Πρωθυπουργού

  • GRGSA-CSA- ADM014
  • Αρχείο
  • 1917-1928

Στις αρμοδιότητες του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού εντασσόταν κυρίως η διευκόλυνση της επικοινωνίας των πολιτών με τους φορείς της δημόσιας διοίκησης και η προώθηση των υποθέσεών τους. Κατά συνέπεια ο κύριος όγκος του υλικού αποτελείται από αιτήσεις πολιτών, συλλόγων, σωματείων, ενώσεων, κοινοτήτων κ.λπ. οι οποίες διεκπεραιώνονταν από το Πολιτικό Γραφείο στα αρμόδια υπουργεία και στις υπηρεσίες, που με τη σειρά τους έστελναν τις σχετικές απαντήσεις στα αιτήματα και στις καταγγελίες αυτές. Τα αιτήματα αφορούσαν κυρίως διορισμούς, μεταθέσεις και προαγωγές δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών, πληρωμή αποζημιώσεων, διευκολύνσεις σε εμπόρους, εταιρείες και ιδιώτες, ενώ συχνές ήταν οι καταγγελίες για υπερβασίες εκπροσώπων των αρχών. Ανάλογος ήταν και ο ρόλος του Γραφείου στις σχέσεις κεντρικής και τοπικής εξουσίας. Πρόεδροι κοινοτήτων, νομάρχες και γενικοί διοικητές απευθύνονταν στο Πολιτικό Γραφείο ώστε να ασκήσουν πιέσεις στα διάφορα υπουργεία για τη λύση των προβλημάτων των περιοχών δικαιοδοσίας τους.

Βέβαια, το Πολιτικό Γραφείο αποτελούσε και τμήμα του κομματικού μηχανισμού της πολιτικής παράταξης που κάθε φορά βρισκόταν στην εξουσία, προωθώντας τις υποθέσεις των «ημετέρων» ή φροντίζοντας για την εκκαθάριση των αντιφρονούντων από τη δημόσια διοίκηση και το στράτευμα. Άλλωστε, το Πολιτικό Γραφείο ιδρύθηκε σε μια περίοδο που ο Εθνικός Διχασμός βρισκόταν στο απόγειό του. Το Σεπτέμβριο του 1917, οπότε και ψηφίστηκε ο ιδρυτικός νόμος της υπηρεσίας, ο Βενιζέλος μόλις είχε εγκατασταθεί στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη επιτυγχάνοντας –με την απαραίτητη βοήθεια των συμμαχικών στρατευμάτων– την ενοποίηση του ελληνικού κράτους. Οι οπαδοί των Φιλελευθέρων ζητούσαν πλέον εκδίκηση και αποκατάσταση για τις διώξεις που υπέστησαν κατά τα Νοεμβριανά ή από τις φιλοβασιλικές οργανώσεις των Επιστράτων. Με τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920 και την ήττα του Βενιζέλου οι ρόλοι του θύτη και του θύματος αντιστράφηκαν. Οι φάκελοι του αρχείου απεικονίζουν πλήρως το κλίμα του Εθνικού Διχασμού στη χώρα, περιέχοντας πληθώρα υποθέσεων με διώξεις και απελάσεις «αντιδραστικών» πολιτών, υπαλλήλων και στρατιωτικών.

Παράλληλα, το Πολιτικό Γραφείο λειτουργούσε και ως ένα είδος προπαγανδιστικού μηχανισμού στήριξης της εκάστοτε κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό πολίτες, σύλλογοι και σωματεία έστελναν τηλεγραφήματα και ψηφίσματα με τα οποία εξέφραζαν την επιδοκιμασία τους σε ενέργειες της κυβέρνησης, τη στήριξή τους στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και του εκάστοτε καθεστώτος και την αποδοκιμασία τους σε ενέργειες πολιτικών αντιπάλων. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των φακέλων του αρχείου με τα τηλεγραφήματα καταδίκης της απόπειρας δολοφονίας του Ε. Βενιζέλου στο Παρίσι ή με τα τηλεγραφήματα στήριξης του καθεστώτος του Θ. Πάγκαλου.

Επιπλέον, το Πολιτικό Γραφείο λειτουργώντας επικουρικά στο έργο του πρωθυπουργού διεκπεραίωνε και υποθέσεις που σχετίζονταν με την εξωτερική πολιτική του ελληνικού κράτους. Έτσι, στο αρχείο έχουν διασωθεί σημαντικά έγγραφα που σκιαγραφούν τις ενέργειες της ελληνικής διπλωματίας, ιδιαίτερα της περιόδου 1917-1923. Υπενθυμίζεται ότι κατά την παραπάνω περίοδο σημειώθηκαν γεγονότα-ορόσημα για τη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους: η συμμετοχή της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η εδαφική επέκταση στη Θράκη και τη Μικρά Ασία, η υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών, η στρατιωτική ήττα στο Μικρασιατικό Μέτωπο, ο ξεριζωμός του ελληνικού πληθυσμού και η υπογραφή της Σύμβασης ανταλλαγής των πληθυσμών και της Συνθήκης Ειρήνης στη Λωζάννη. Το Πολιτικό Γραφείο ήταν επίσης μέρος του προπαγανδιστικού μηχανισμού στήριξης των διεκδικήσεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται φάκελοι του αρχείου, όπως για παράδειγμα, εκείνοι που συγκεντρώνουν τηλεγραφήματα διαμαρτυρίας για το βομβαρδισμό της Κέρκυρας από τους Ιταλούς ή την απέλαση του Οικουμενικού Πατριάρχη από την τουρκική κυβέρνηση.

Η υπηρεσία του Πολιτικού Γραφείου συγκέντρωνε ακόμη και πληροφορίες που αφορούσαν τις επιχειρήσεις και την οργάνωση του ελληνικού στρατεύματος, αλλά και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Έτσι, υπάρχουν φάκελοι με πληροφορίες για τις επιχειρήσεις των ελληνικών δυνάμεων στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη Μικρασιατική Εκστρατεία με χάρτες διάταξης των ελληνικών, συμμαχικών και εχθρικών στρατευμάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι φάκελοι εκείνοι που συγκεντρώνουν πληροφορίες για τη δράση κομμουνιστικών ομάδων, αντιφρονούντων, μειονοτικών ομάδων και κάθε είδους προπαγάνδας στο εσωτερικό της χώρας. Άλλωστε, στο πλαίσιο του Πολιτικού Γραφείου λειτουργούσαν υπηρεσίες που αποτελούσαν στην ουσία τους προδρόμους της ΕΥΠ, όπως η Υπηρεσία Πληροφοριών του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού και η Υπηρεσία Γενικής Ασφάλειας του Κράτους.

Η ενασχόληση με ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας και η αντικομμουνιστική υστερία της περιόδου διασώζουν στα έγγραφα του αρχείου σημαντικά στοιχεία για τη δράση και την πολιτική σοσιαλιστικών και κομμουνιστικών ομάδων, εργατικών ενώσεων και συνδικάτων, ενώ δίνουν μια εικόνα για το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα και για την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στην εργατική τάξη και την πολιτική της εκπροσώπηση. Στο αρχείο λοιπόν φυλάσσονται σοσιαλιστικά και κομμουνιστικά έντυπα, προκηρύξεις του ΚΚΕ, ψηφίσματα και υπομνήματα της ΓΣΕΕ, Εργατικών Κέντρων, συνδικάτων, σωματείων και άλλο παρόμοιο υλικό.
Σημαντικά στοιχεία μπορούν να αντληθούν, επίσης, από το υλικό του αρχείου για την κοινωνική ιστορία της χώρας. Για παράδειγμα, η αποκατάσταση των προσφύγων μετά το 1922, ο πόνος του χαμού συγγενών τους και η εχθρική διάθεση των ντόπιων απέναντί τους είναι ζητήματα που διαπερνούν το υλικό του αρχείου. Υπάρχουν λοιπόν φάκελοι της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων και της Ανώτατης Διεύθυνσης Προσφύγων, πληθώρα υπομνημάτων προσφυγικών οργανώσεων, ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στους φακέλους με αιτήσεις συγγενών ελλήνων στρατιωτών και προσφύγων με τις οποίες ζητούσαν πληροφορίες για την τύχη των δικών τους που δεν είχαν επιστρέψει από τη Μικρά Ασία.

Το αρχείο του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού καλύπτει ακόμη ζητήματα οικονομικής και τοπικής ιστορίας, της καλλιτεχνικής ζωής του τόπου, ενώ παρέχει κάποιες πληροφορίες για τις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού. Εκτός από τα έγγραφα, οι παραπάνω πληροφορίες μπορούν να αντληθούν από διάφορα έντυπα, φυλλάδια, περιοδικά, εφημερίδες και φωτογραφικό υλικό.

Πολιτικό Γραφείο Πρωθυπουργού (1917-1928)

Αρχείο φυλακών Γυάρου

  • GRGSA-CA- JUS009.01
  • Αρχείο
  • 1945-1952

Το αρχείο αποτελείται από 42 βιβλία ενώ με βάση το περιεχόμενό τους μπορούν να διακριθούν σε 4 μεγάλες κατηγορίες:1) Ευρετήρια, 2) Βιβλία δια χρέη κρατουμένων, 3) Βιβλία Υποδίκων, 4) Βιβλία Καταδίκων.

Φυλακές Γυάρου

Γρανιτσιώτης, Κωνσταντίνος

  • GR ELIA-MIET αρ. comp.764
  • Αρχείο
  • 1950-1961 (κυρίως 1958-1961)

Το αρχείο περιέχει προκηρύξεις, εγκυκλίους και έντυπα, που σχετίζονται με τη συμμετοχή του Γρανιτσιώτη σε πολιτικές οργανώσεις της Δεξιάς (Ομοσπονδία Εθνικής Κοινωνικής Εξορμήσεως, Πανελλήνιος Επιτροπή δια την Προάσπισιν των Ελευθεριών των Λαών), και επαγγελματικά σωματεία (Σύνδεσμος Αυτοκινητιστών, Εμποροϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών). Επίσης περιέχονται συμβολαιογραφικά έγγραφα και πιστοποιητικά που αφορούν την προσωπική του κατάσταση.

Γρανιτσιώτης, Κωνσταντίνος

Λυκουρέζος, Παυσανίας

  • GR ELIA-MIET A.E. 13/11
  • Αρχείο
  • 1951-1954

Το αρχείο περιέχει υλικό που αναφέρεται κυρίως σε ζητήματα εσωτερικής κρατικής ασφάλειας (αντικομμουνισμός, μειονοτικά), διοικητικά θέματα των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομία Πόλεων, Χωροφυλακή), καθώς και των νομαρχιών.

Λυκουρέζος, Παυσανίας

Ποίημα του Θ. Μ. Τσακαρελίδη (Κ190)

  • GRGSA-CA- PRI049.01
  • Αρχείο
  • 1/9/1946

Μονόφυλλο με σατιρικό ποίημα "Στον Ζαχαριάδη", Λαμία 1 Σεπτεμβρίου 1946, υπογράφεται από τον Θ.Μ. Τσακαρελίδη.

Τσακαρελίδης, Θ.

Σοϊμοίρης, Δημήτριος

  • GR ELIA-MIET Α.Ε.
  • Αρχείο
  • 1949-1967

Περιλαμβάνει υπηρεσιακή και προσωπική αλληλογραφία από την υπηρεσία του ως διοικητή στο τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδος, αποκόμματα εφημερίδων, δακτυλόγραφες αναφορές και σημειώσεις σε σχέση με την παρακολούθηση της κομμουνιστικής δραστηριότητας στην Εύβοια, φυλλάδια και δακτυλόγραφα κείμενα της Ε.Δ.Α. και της Δημοκρατικής Ένωσης.

Σοϊμοίρης, Δημήτριος

Συλλογή Ιωάννας Ανδριανοπούλου (Ζαναντρίς) (Κ117)

  • GRGSA-CA- COL131.01
  • Αρχείο
  • 1940-1958

Συλλογή εγγράφων και εντύπων της Ζαναντρίς (Ιωάννας Ανδριανοπούλου):

  1. Αντίγραφα εξήντα δύο (62) εγγράφων της περιόδου 1940-1958 που αναφέρονται στις υπηρεσίες που προσέφερε στην πατρίδα.
  2. Δεκαέξι (16) αντίγραφα απονεμηθέντων διπλωμάτων τιμητικών διακρίσεων για τη δράση της.
  3. Επτά (7) βιβλία:
    α."Εθνική Δράσις και Αντίδρασις Πόλεμος - Κατοχή", 1947,
    β. "Ελληνικός Παλμός", 1946,
    γ. "Έλληνες αδελφοί μου ας πολεμήσωμεν..."1948,
    δ. "Ανάμεσα στα θύματα του Συμμοριτισμού", 1952,
    ε. "Στην Κλαγγή των όπλων. Ματωμένη Κύπρος", 1956,
    ζ. "Ο εθναπόστολος Σπύρος Ματσούκας", 1958,
    η. "Μορφή των ήχων" (ποιήματα).

Ανδριανοπούλου, Ιωάννα (Ζαναντρίς)

Συλλογή Νομαρχίας Μεσσηνίας (Κ115η)

  • GRGSA-CA- COL027.148
  • Συλλογή
  • 1940-1950
  1. Αντίγραφο μηνύματος του Διοικητή του Β΄ Νεοζηλανδικού Εκστρατευτικού Σώματος προς τους κατοίκους Αχλαδοχωρίου Μεσσηνίας.
  2. Οκτώ (8) διαφωτιστικά έντυπα της Στρατιωτικής Διοίκησης Πελοποννήσου του 1949.

Νομαρχία Μεσσηνίας

Σφαέλλος, Δημήτριος

  • GR ELIA-MIET Α.Ε. 118, 366, 506
  • Αρχείο
  • 1902-1950

Το αρχείο περιέχει άρθρα και ομιλίες του Δ. Σφαέλλου καθώς και αλληλογραφία από την περίοδο δράσης του στον Εθνικό Παμφοιτητικό Σύλλογο, οργανωτικά και αλληλογραφία της Ε.Ε.Ε. Αθηνών, προκηρύξεις, προσκλήσεις και διάφορα έγγραφα σχετικά με τις εκλογές του 1946, αλληλογραφία της περιόδου 1945-1948, αλληλογραφία σχετική με τις αγαθοεργίες που έκανε, οικογενειακή αλληλογραφία και προσωπικά έγγραφα. Περιέχει επίσης έναν φάκελο σχετικό με την βιομηχανία νημάτων και υφασμάτων «Ο Βάμβαξ».
[Βλ. επισυναπτόμενη αναλυτική περιγραφή]

Σφαέλλος, Δημήτριος