Αργεντινή

Ταξονομία

Κώδικας

Σημείωση περιεχομένου

Σημείωση(εις) πηγής

Σημείωση(εις) προβολής

Ιεραρχημένοι όροι

Αργεντινή

Αντίστοιχοι όροι

Αργεντινή

Σχετικοί όροι

Αργεντινή

3 Αρχειακή περιγραφή results for Αργεντινή

3 αποτελέσματα άμεσα σχετιζόμενα Αποκλεισμός στενότερων όρων

Άννινος, Άγγελος

  • GR ELIA-MIET Μαρ-97
  • Αρχείο
  • 1891-1928

Το αρχείο περιέχει προξενική αλληλογραφία, εκθέσεις, αναφορές, διοικητικά έγγραφα και προσωπική αλληλογραφία. Παρά το μικρό όγκο του μας παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση στη Μακεδονία και τη Θράκη κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα και μετά την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου, για την πολιτική κατάσταση και την εκπαίδευση στην αγγλοκρατούμενη Κύπρο, τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συνθήκη της Λωζάνης, τις διαμάχες στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων το 1921, τους έλληνες μετανάστες στην Αργεντινή (1918) και τις σχέσεις της Ελλάδας με τις Η.Π.Α. (1926-1934). Αξίζει επίσης να αναφερθούν οι πληροφορίες για την ελληνική εκπαίδευση στην Ανδριανούπολη (1891) και για τις βλαχόφωνες κοινότητες στην περιοχή των Βιτωλίων.

Βλ. επισυναπτόμενη αναλυτική περιγραφή

Άννινος, Άγγελος

Νικολούδης, Θεολόγος

  • GR ELIA-MIET Α.Ε. 471
  • Αρχείο
  • 1924-1944

Το αρχείο αποτελείται από αποκόμματα και φύλλα εφημερίδων, αλληλογραφία και οικονομικές καταστάσεις που αφορούν κυρίως την περίοδο 1941-1945. Αποκόμματα και φύλλα ελληνικών εφημερίδων Αιγύπτου, Αμερικής και Νοτίου Αφρικής: Clio, Κήρυξ, Φώς, Σφιγξ (Κάιρο), Ταχυδρόμος-Ομόνοια, Ανατολή (Αλεξάνδρεια), Αφρικανίς, Νέα Ελλάς, Το Δελτίο (Γιοχάνεσμπουργκ), Αθήναι, Πατρίς, (Μπουένος Άιρες), Ατλαντίς (Νέα Υόρκη), Ελληνοαμερικανικόν Βήμα, Καλλιφόρνια κ.ά. Αφορούν κυρίως δημοσιεύσεις λόγων του Νικολούδη σε συνεστιάσεις διαφόρων συλλόγων στη Νότιο Αφρική με σκοπό την ενίσχυση του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού και λόγων για τις εθνικές επετείους (28η Οκτωβρίου, 25η Μαρτίου), τη δραστηριότητα διαφόρων πολιτικών (πρώην στελεχών της μεταξικής δικτατορίας: Μανιαδάκη, Δημητράτο, Κοτζιά και μελών της κυβέρνησης Τσουδερού), τα ελληνικά εθνικά δίκαια, την οργάνωση της ελληνικής προπαγάνδας στο εξωτερικό, την πολιτική της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης και το πολιτειακό ζήτημα, επικρίσεις και υπεράσπιση του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου και του εαυτού του, την κατάσταση στην Ελλάδα, την παραίτησή του από τη θέση του πρεσβευτή κ.ά.

  • Εισερχόμενη και εξερχόμενη αλληλογραφία με τον Ιωάννη Μεταξά (1924-1936), τον πρωθυπουργό Εμμανουήλ Τσουδερό, διάφορους ομοϊδεάτες, ξένους και έλληνες διπλωμάτες, εκδότες και αρχισυντάκες ελληνικών ομογενειακών εφημερίδων, την ελληνική πρεσβεία στην Πραιτόρια και άλλους. Υπομνήματα στο βασιλιά Γεώργιο Β΄ (18/11/1942 και 7/10/1943), και αντίγραφα καταστάσεων πληρωμών «εκ παγίας προκαταβολής» της ελληνικής πρεσβείας στην Πραιτόρια.

Κύρια θέματα είναι η πολιτική του κόμματος των Ελευθεροφρόνων, η υπεράσπιση του μεταξικού καθεστώτος, η πρεσβευτική του θητεία (παραίτηση, οικονομικοί λογαριασμοί πρεσβείας, απονομή σύνταξης), η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πολιτική κατάσταση και το πολιτειακό, η διάσωσή του από το αυτοκινητιστικό ατύχημα, η ανανέωση της συνδρομής του σε εφημερίδες, η οργάνωση της ελληνικής προπαγάνδας στο εξωτερικό κ.ά.

Νικολούδης, Θεολόγος

Χουρμουζιάδης, Γεώργιος

  • Α.Ε. 22/03
  • Αρχείο
  • 1899, 1957-1990

Αλληλογραφία, συμφωνητικά, αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών (και σε φωτοτυπίες), τοπογραφικά διαγράμματα, χειρόγραφα έργων, σημειώσεις, ταξιδιωτικοί χάρτες, αποδείξεις και συναλλαγματικές που αφορούν τη συγγραφική δραστηριότητα και τις προσωπικές υποθέσεις του Χουρμουζιάδη.

Χουρμουζιάδης, Γεώργιος