Αίγυπτος

Ταξονομία

Κώδικας

Σημείωση περιεχομένου

Σημείωση(εις) πηγής

Display note(s)

Ιεραρχημένοι όροι

Αίγυπτος

Equivalent terms

Αίγυπτος

Σχετικοί όροι

Αίγυπτος

27 Αρχειακή περιγραφή results for Αίγυπτος

Only results directly related

Dorothy Horrax Sutton Papers

  • GR-ASCSA GR GL DHS 042
  • Αρχείο

Επιστολές της Dorothy Sutton, μέλους της Near East Relief, από την Κωνσταντινούπολη, τη Νότια Ρωσία, την Ελλάδα (Λουτράκι, Κεφαλονιά, Σύρο, Θεσσαλονίκη) προς την οικογένειά της στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες αναφέρεται σε αυτά που εκείνη και η Near East Relief έκαναν για πρόσφυγες και ορφανά (1920-1926).

Horrax Sutton, Dorothy

Αρχείο William P. Henry

  • GR-ASCSA GR ASCSA WPH 082
  • Αρχείο
  • 1959-1960

Το αρχείο περιλαμβάνει 1264 διαφάνειες που δημιούργησε ο Wiliiam P. Henry το 1959-1960, τη χρονιά που παρακολούθησε το πρόγραμμα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, στην Ελλάδα και την Αίγυπτο. Συνοδεύεται από ένα ημερολόγιο που προσδιορίζει την τοποθεσία και τα πρόσωπα στις εικόνες. Επιπλέον, υπάρχουν έξι χειρόγραφα τετράδια με αφαιρούμενα φύλλα του W. P. Henry όταν ήταν φοιτητής, και ένα αντίγραφο του Greek Historical Writing.

Henry, William P.

Αρχείο Ίωνος Δραγούμη

  • GR-ASCSA GR GL ISD 024
  • Αρχείο
  • 1900-1920

Το Αρχείο χαρακτηρίζεται από πλούσια θεματολογία με κύριους άξονες τη διπλωματική, εθνική, βουλευτική και συγγραφική δραστηριότητα του Δραγούμη. Χρονικά καλύπτει τα τέλη του 19ου και τα πρώτα είκοσι έτη του 20ου , μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιόδους της νεοελληνικής ιστορίας. Το Μακεδονικό Ζήτημα αλλά και το σύνολο των εθνικών διεκδικήσεων της Ελλάδας την περίοδο αυτή φωτίζονται από το πλήθος του αρχειακού υλικού που απόκειται στις ενότητες του Αρχείου. Αφορά επίσης την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων καθώς επίσης και εκείνη του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Εμπεριέχει εξάλλου πλήθος προσωπικών στοιχείων που αποτυπώνουν γλαφυρά τη ζωή, τις ενασχολήσεις και τα ενδιαφέροντα του δημιουργού του μέσα από γραπτά του κείμενα, την αλληλογραφία του και το φωτογραφικό υλικό.

Ενότητα Ι (ΙΑ και ΙΒ): Αλληλογραφία
Στην ενότητα ΙΑ έχει ενταχθεί τμήμα της προσωπικής και της επαγγελματικής αλληλογραφίας του Ίωνα δραγούμη, σύμφωνα με την πρώτη κατάταξη του υλικού από τον Φίλιππο Δραγούμη. Η ταξινόμηση, η καταλογογράφηση, και η αναλυτική περιγραφή κάθε μίας από τις επιστολές της ενότητας αυτής πραγματοποιήθηκαν από τον Δρ. Αλέξη Μάλλιαρη. Όλες οι επιστολές έχουν ψηφιοποιηθεί και βρίσκονται στην ψηφιακή βιβλιοθήκη της ΑΣΚΣΑ (Digital Library).

Το δεύτερο μέρος της Ενότητας Αλληλογραφία ΙΒ του Ίωνα Δραγούμη αποτελεί η οικογενειακή αλληλογραφία. Ας σημειωθεί ότι σώζεται το σύνολο σχεδόν της πολυπληθούς αλληλογραφίας του αυτής, εισερχόμενης αλλά και εξερχόμενης, δεδομένου ότι ο Φίλιππος Δραγούμης φρόντισε να συγκεντρώσει και να ενσωματώσει στο αρχείο του αδελφού του και τις πρωτότυπες επιστολές του τελευταίου προς την οικογένειά του. Εξάλλου πλήθος επιστολών επαγγελματικής φύσεως απαντώνται και στις υπόλοιπες ενότητες του Αρχείου. Τα λοιπά μέρη της Αλληλογραφίας καθώς και οι ενότητες που ακολουθούν έχουν ταξινομηθεί και καταλογογραφηθεί απο την αρχειονόμο/ιστορικό Δρ. Ελευθερία Δαλέζιου.

Ενότητα ΙΙ: Ημερολόγια-Σημειωματάρια
Η ενότητα περιλαμβάνει τα τετράδια ημερολογιών του Δραγούμη, σημειωματάρια, λυτά σημειώματα και επιστολές που καλύπτουν χρονικά την περίοδο 1894-1920.

Ενότητα ΙΙΙ: Κείμενα λογοτεχνικά και πολιτικά
Η ενότητα περιλαμβάνει χειρόγραφα και τυπογραφικά δοκίμια άρθρων και βιβλίων του Δραγούμη, αλληλογραφία του Φίλιππου Δραγούμη σχετικά με την έκδοση βιβλίων και άρθρων μετά το θάνατο του Δραγούμη, συγκεντρωτικούς πίνακες δημοσιευμάτων καθώς και χειρόγραφα, προσχέδια κειμένων και σημειώσεις του Δραγούμη για πολιτικά και μη δημοσιεύματα.

Ενότητα IV: Υπηρεσιακά Υπουργείου Εξωτερικών και παράλληλες δραστηριότητες
Η ενότητα περιλαμβάνει κείμενα, σημειώσεις, έντυπα και αλληλογραφία για τις εξής θεματικές: για τον Μακεδονικό Αγώνα, τη δραστηριότητά του Δραγούμη στα ελληνικά προξενεία στη Μακεδονία, Θράκη και Ανατολική Ρωμυλία, στην Κωνσταντινούπολη και τη συμμετοχή του στην Οργάνωση Κωνσταντινουπόλεως, τα εθνικά ζητήματα καθώς και την ενασχόλησή του με τον Εκπαιδευτικό Όμιλο, τον Νουμά και την Πολιτική Επιθεώρηση.

Ενότητα V: Κοινοβουλευτική δράση - Εξορία
Η ενότητα περιλαμβάνει σημειώσεις, αλληλογραφία και έντυπο υλικό σχετικό με την κοινοβουλευτική του δράση καθώς επίσης και τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας την περίοδο 1915-1920 (ουδετερότητα της Ελλάδας, Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων στα εσωτερικά της Ελλάδας.) Στην ενότητα αυτή βρίσκεται υλικό αναφορικά με τα δύο υπομνήματα του Δραγούμη στο Συμβούλιο της Ειρήνης (1918-9 Παρίσι) κατά τη διάρκεια της εξορίας του στην Κορσική και τη Σκόπελο καθώς και αποκόμματα τύπου.

Ενότητα VI: Προσωπικά (Προσωπικά έγγραφα –φωτογραφίες- αντικείμενα)
Η ενότητα περιλαμβάνει προσωπικά έγγραφα του Δραγούμη, τετράδια μαθητικών και φοιτητικών χρόνων καθώς και φωτογραφικό υλικό.

Ενότητα VII: Ποικίλα
Η ενότητα περιλαμβάνει χειρόγραφα του Περικλή Γιαννόπουλου, του Ν. Φαρδύ καθώς και χειρόγραφο του ποιήματος ‘Πατρίδες’ του Κ. Παλαμά με ιδιόχειρο σημείωμα του ποιητή προς τον Ίωνα Δραγούμη.

Ενότητα VIII: Υλικό συγκεντρωθέν από τον Φίλιππο Δραγούμη μετά τη δολοφονία του Ίωνα
Η ενότητα περιλαμβάνει υλικό που συγκεντρώθηκε από τον Φίλιππο Δραγούμη μετά το θάνατο του αδελφού του: συλλυπητήριες επιστολές και τηλεγραφήματα, υλικό της δίκης για τη δολοφονία του Ίωνα Δραγούμη, αλληλογραφία για την ανέγερση στήλης στην μνήμη του, αποκόμματα εφημερίδων καθώς και έντυπα από την προσωπική βιβλιοθήκη του Ίωνα Δραγούμη.

Δραγούμης, Ίων

Αρχείο αποζημιώσεων/επανορθώσεων: Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία

  • Αρχείο
  • 1961 - 1984

Το αρχειακό υλικό αφορά κυρίως στις αιγυπτιακές αποζημιώσεις για τις ξένες εθνικοποιηθείσες περιουσίες. Επίσης, αποζημιώσεις Ελλήνων και Αιγυπτίων υπηκόων που υπέστησαν ζημιές από πολεμική αιτία στην Ελλάδα και Αίγυπτο, αλληλογραφία μεταξύ του ΥΠ.ΕΞ. της Ελλάδας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου σχετικά με τους ιερωμένους στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του όρους Σινά, οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Αιγύπτου, απαλλοτριώσεις γαιών ανηκουσών σε ξένους, αιτήσεις και δηλώσεις ζημιών Προξενείου Αλεξάνδρειας, κληροδοτήματα Αιγύπτου, χρονολογικός πίνακας απαλλοτριώσεων και εθνικοποιήσεων στην Αίγυπτο, περιπτώσεις εθνικοποιήσεων/μεσεγγυήσεων/απαλλοτριώσεων περιουσιακών στοιχείων.

Αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου

  • Αρ.Εισ. 173
  • Αρχείο
  • π. 1891-1936

Το αρχείο είναι ταξινομημένο σε δύο γενικές κατηγορίες: δημόσια και ιδιωτικά έγγραφα.
Δημόσια έγγραφα
α) Έγγραφα ανωτάτων αρχών και δημοσίων υπηρεσιών.
Ανώτατος Άρχοντας (1911-1932), Πρόεδρος Κυβέρνησης (1910-1930), Υπουργείο Εξωτερικών (1898-1931), Υπουργείο Οικονομίας (1917-1934), Υπουργείο Στρατιωτικών (1897-1935), Υπουργείο Δικαιοσύνης (1904-1929), Υπουργείο Εσωτερικών (1914-1933), Υπουργείο Παιδείας (1891-1928), Υπουργείο Δημοσίων Έργων (1925-1931), Υπουργείο Γεωργίας (1932-1933), Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και Υγιεινής (1918-1927), Βουλή - Γερουσία (1892-1933), Προσωρινή Κυβέρνηση Θεσσαλονίκης (1916-1917).
β) Έγγραφα και υπομνήματα Νομικών Προσώπων, προς τον πρωθυπουργό και προς τα επί μέρους υπουργεία (1907-1935).
γ) Αναφορές και επιστολές ιδιωτών προς την κυβέρνηση και προς τις δημόσιες αρχές (1911-1934).
δ) Έγγραφα Κρητικής Πολιτείας (1898-1906): αλληλογραφία Ελευθερίου Βενιζέλου με τον πρίγκιπα Γεώργιο και άλλους σχετικά με ζητήματα που αφορούν την Κρήτη.
Ιδιωτικά έγγραφα
α) Αλληλογραφία: επιστολές Ελευθερίου Βενιζέλου προς τους συνεργάτες του, προς έλληνες και ξένους πολιτικούς και προσωπικές σημειώσεις του ίδιου (1897-1935)ˑ επιστολές πολιτικών προσώπων και συνεργατών απευθυνόμενες στον ίδιο (1891, 1896-1935).
β) Επιστολές ιδιωτών προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο (1910-1935).
γ) Αλληλογραφία ανάμεσα σε τρίτους (1897-1936).
Χάρτες πολιτικοί, στατιστικοί, εθνογραφικοί, της Ελλάδας, της Μικράς Ασίας, των Βαλκανίων και της Ευρώπης (π. 1877-1925).
Έντυπα, εφημερίδες, αποκόμματα τύπου, μονόφυλλα.

Βενιζέλος, Ελευθέριος

Αρχείο Ιωάννη Λάλα

  • Αρχείο
  • 1928 - 1946

Πρόχειρες σημειώσεις, αντιγραφές κειμένων, βιβλιογραφία κ.ά. που αφορούν την Αίγυπτο και την Αλεξάνδρεια καθώς και ποικίλου περιεχομένου. Έγγραφο από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Αθηναίων προς τη Διεύθυνση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης σχετικά με θέματα λειτουργίας της Βιβλιοθήκης (19/07/1943). Αποκόμματα εφημερίδων ελληνικών, γαλλικών, αγγλικών και σκόρπια στα έτη 1928,1935, 1937, 1946 και χ.χ.

Λάλας, Ιωάννης

Αρχείο Νικολάου Μαυρή

  • GR-ASCSA GR GL ΝΜ 103
  • Αρχείο
  • [1851-1978]

Το αρχείο περιλαμβάνει έγγραφα, αλληλογραφία, φωτογραφίες, περιοδικά και τοπικές εφημερίδες σχετικά με την ιστορία και διοίκηση των Δωδεκανήσων (ιδιαίτερα τη λειτουργία του Εθνικού Δωδεκανησιακού Συμβουλίου), καθώς επίσης και υλικό σχετικά με την ίδρυση της Ελληνικής Βιβλιογραφικής Εταιρείας. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πλούσια συλλογή εφημερίδων του Ν. Μαυρή που εκδίδονταν στην Ελλάδα και το εξωτερικό σχετικά με τα Δωδεκάνησα.

Στον κατάλογο αυτόν εντάσσεται το μεγαλύτερο τμήμα της αλληλογραφίας του Ν. Μαυρή, προσωπικής και επαγγελματικής καθώς και ένα τμήμα της βιβλιογραφικής, ερευνητικής δουλειάς και των ενδιαφερόντων του. Το υλικό έχει χωρισθεί σε δεκατρείς (13) ενότητες, που διαιρούνται σε φακέλους.

Σημείωση: Στις ενότητες όπου υπάρχει αλληλογραφία ταξινομημένη και θεματικά και αλφαβητικά, ο ερευνητής θα πρέπει να ελέγχει και τους θεματικά ταξινομημένους φακέλλους αλλά και εκείνους που περιέχουν αλληλογραφία με αλφαβητική ταξινόμηση για τον εντοπισμό συγκεκριμένου επιστολογράφου.

Μαυρής, Νικόλαος

Αρχείο Νικολάου Πλαστήρα

  • Αρ.Εισ. 372
  • Αρχείο
  • 1891-1953

Γενεαλογικά κείμενα του Νικολάου Πλαστήρα· βιογραφικό κείμενο του Γεωργίου Βεντήρη για τον Νικόλαο Πλαστήρα με τίτλο «Ο Έλλην Πρωθυπουργός» (1945).
Προσωπικά έγγραφα: πλαστό διαβατήριο με το ψευδώνυμο Νικόλαος Στήβας (1934), που χρησιμοποίησε μετά το κίνημα του 1933· άδειες μετακίνησης εκδεδομένες από τις γερμανικές αρχές κατοχής στο Παρίσι (1941).
Γενική αλληλογραφία (1910-1953): επιστολές των Γεωργίου Βεντήρη, Αλέξανδρου Ζάννα, Νικολάου Δέα, Π. Κατσώτα, Έλενας Βενιζέλου, Θαλή Τσιριμώκου, Σωτηρίου Ζάννα, Οδυσσέα Παπαμαντέλου, Περικλή Αργυρόπουλου, Εμμανουήλ Τσουδερού, Πατριάρχη Αθηναγόρα, καθώς και πολλών άλλων φίλων ή πολιτών προς τον Νικόλαο Πλαστήρα (1935-1953). Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα προς τον Νικόλαο Πλαστήρα για την ανάληψη της πρωθυπουργίας το 1950· σχέδια επιστολών και απαντήσεις του Νικολάου Πλαστήρα προς διαφόρους, κυρίως πολιτικού περιεχομένου (Γεωργίου Βεντήρη, Αλέξανδρου Ζάννα) εκ των οποίων και μία επιστολή των: Νικολάου Πλαστήρα, Γεωργίου Παπανδρέου και Εμμανουήλ Τσουδερού προς τον Σοφοκλή Βενιζέλο.
Οικογενειακή αλληλογραφία (1924-1953): επιστολές του Νικολάου Πλαστήρα προς τη μητέρα του και τα αδέλφια του.
Υπομνήματα και αναφορές φυσικών και νομικών προσώπων ή οργανισμών υποβληθέντα στον Νικόλαο Πλαστήρα κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του (1944-1945, 1950).
Δηλώσεις, συνεντεύξεις και εκφωνηθέντες λόγοι του Νικολάου Πλαστήρα (1945-1950).
Ποιήματα και στιχουργήματα αφιερωμένα στον Νικόλαο Πλαστήρα.
Εκλογικά: ιδρυτικά της Ε.Π.Ε.Κ. (1949)· καταστατικό· διακήρυξη προγραμματικών κατευθύνσεων (1953)· εκλογικοί συνδυασμοί, στατιστική μελέτη εκλογικών αποτελεσμάτων, προεκλογικές αφίσες (1951-1952).
Χάρτες πολιτικοί, τοπογραφικοί, επιτελικοί (π. 1926-1944). Εφημερίδες.
Φάκελος με διάφορα έγγραφα του Κωνσταντίνου Μπουμπάρα: τετράδιο σημειώσεων, ημερολογιακές καταγραφές οικογενειακών συμβάντων (1891-1953)· σημαντικά ιστορικά γεγονότα· καταγραφές δικαστικών αγωγών.

Πλαστήρας, Νικόλαος

Αρχείο Ψύχα

  • Ψχ
  • Αρχείο
  • 1717;-1962 (κυρίως: 1858-1939)

Προεπαναστατικά δικαιοπρακτικά έγγραφα Πάρου και Νάξου· ιστορικό των προγόνων του και σύντομα απομνημονεύματα του Δ. Ψύχα (1899)· οικογενειακή αλληλογραφία (περίπου 750 γράμματα και κάρτες που περιλαμβάνουν αλληλογραφία του Δ. Ψύχα με την Αρτεμισία Βαρότση πριν και μετά το γάμο τους, γράμματα Παρθενίου Ακύλα, Παναγιώτη Βουγιούκα, Νικολάου Χατσόπουλου και Στέφανου Μαρτζώκη, καρτ-ποσταλ της Κωνσταντινούπολης από το 1905 κε., μεγάλη σειρά οικογενειακών επιστολών του Ιδομενέα Ψύχα από το Κάιρο κλπ.)· διάφορα άλλα προσωπικά έγγραφα ή ενθύμια και 63 φωτογραφίες προσώπων (περ. 1865-1945)· σχολικά τετράδια Αρχαίων (1886-1894), μαθητικά σημειωματάρια, ποιητικά χειρόγραφα και άλλα φιλολογικά κατάλοιπα του Ιδομενέα Ψύχα. Το υλικό του αρχείου περιέχει ελάχιστα ψήγματα από τα προσωπικά κατάλοιπα του Δομένικου Βαρότση (πεθερού του Δ. Ψύχα), του άλλου γαμπρού του Κων. Κονδύλη (τελευταίου προξένου της Γαλλίας στην Πάρο) και της κόρης του τελευταίου Μαριγούλας Ολυμπίου (1870-1961).

Ψύχα, οικογένεια

Βαλαχή, Ελένη

  • GR ELIA-MIET Α.Ε. 49/07
  • Αρχείο
  • 1945-1988

Αντίγραφο βραβείου μουσικού διαγωνισμού στην Αλεξάνδρεια (1945), τεκμήρια με βιογραφικά στοιχεία, προγράμματα μουσικών εκδηλώσεων (1963-1988), αποκόμματα Τύπου (1954-1983).

Βαλαχή, Ελένη

Ηχογραφημένη συνέντευξη με την Ουρανία Σειρλή

  • Αρχείο
  • 26/9/2000

Ηχογραφημένη αφήγηση: ''Νίκος Σολούνιας, Μέση Ανατολή, ελληνισμός Αιγύπτου". Συμμετέχουν οι Χ. Λάνδρος, Αριστοτέλης Σολούνιας, Βαγγέλης Δημητριάδης.

Γενικά Αρχεία του Κράτους, Αρχεία Ν. Σάμου

Θέμελης, Γιώργος

  • GR ELIA-MIET Α.Ε. 17/01
  • Αρχείο
  • 1929-1994

Αποκόμματα Τύπου για τον Γιώργο Θέμελη (1929-1948), προγράμματα συναυλιών με τη συμμετοχή του (1970-1994), προσωπικές και οικογενειακές φωτογραφίες.

Θέμελης, Γιώργος

Θεοδωράκη, οικογένεια

  • GR ELIA-MIET Α.Ε. 4/98
  • Αρχείο
  • 1848-1986 (κυρίως 1973-1984)

Το αρχείο της οικογένειας Θεοδωράκη περιλαμβάνει στον πρώτο (1ο) φάκελο το αρχειακό υλικό που σχετίζεται με την οικογένεια Θεοδωράκη (γενεαλογικά δένδρα), τους Θεόδωρο και Αναστάσιο Θεοδωράκη (έντυπες διατριβές 1848, 1854) και τον Δημήτριο και Αναστασία Θεοδωράκη (εφημερίδες με λόγους και άρθρα του Δημητρίου, βιογραφικά στοιχεία και ψηφίσματα για το θάνατό του κ.ά.)
Στον δεύτερο (2ο) φάκελο συγκεντρώθηκε το υλικό που αφορά τον Αναστάσιο και την Άννα Θεοδωράκη (τραπεζικοί λογαριασμοί, κατάλογοι βιβλίων και οικοσκευών, αλληλογραφία, προσωπικά έγγραφα, οικογενειακός τάφος Τομπάζη κλπ.)
Στον τρίτο (3ο) φάκελο συγκεντρώθηκαν τα τεκμήρια που αφορούν την αγορά, πώληση, κατασκευή οικίας, διαχείριση και εκμετάλλευση του οικογενειακού αγροκτήματος Καρελά στο Κορωπί Αττικής καθώς και τα φορολογικά και κληρονομικά ζητήματα που προέκυπταν από τις ιδιοκτησίες του κτήματος.
Στον τέταρτο (4ο) φάκελο συγκεντρώθηκε η αλληλογραφία και λογαριασμοί με τους δικηγόρους Μιχαηλίδη και Στράτη σχετικά με τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας της οικογένειας στην Αίγυπτο και ορισμένων οικονομικών ζητημάτων της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.
Στους πέμπτο (5ο) και έκτο (6ο) φάκελο συγκεντρώθηκαν τα τεκμήρια που αφορούν τον Δημήτριο Θεοδωράκη (προσωπικά, οικογενειακή αλληλογραφία, φροντίδες για Ευάγγ. Αβέρωφ, σημειώσεις και οδηγίες για την οργάνωση και ταξινόμηση των εγγράφων του αρχείου του καθώς και όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί για την παρακολούθηση των εισοδημάτων, της φορολογίας εκ κληρονομιών κλπ.

Θεοδωράκη, οικογένεια

Κουιμτζής, Σίμος

  • GR ELIA-MIET Α.Ε. 9/05
  • Αρχείο
  • 1926-1991

Επαγγελματικά έγγραφα, θεατρικά κείμενα και τεκμήρια από σκηνικές παραγωγές, αλληλογραφία κ.ά.

Κουιμτζής, Σίμος

Λεμός, Αδαμάντιος

  • GR ELIA-MIET Α.Ε. 13/03
  • Αρχείο
  • 1937-2000

Χειρόγραφα και δακτυλογραφημένα κείμενα, μακέτες σκηνικών, θεατρικά προγράμματα, ποικίλα τεκμήρια.

Λεμός, Αδαμάντιος

Πάργας, Στέφανος

  • GR ELIA-MIET Α.Ε. 306
  • Αρχείο
  • 1902-1983

Αλληλογραφία των συνεργατών των αλεξανδρινών περιοδικών Γράμματα και Παναιγύπτια κυρίως με τον εκδότη τους Στέφανο Πάργα. Κείμενα που δημοσιεύθηκαν στα περιοδικά ή αυτοτελώς από τις εκδόσεις Γράμματα, έργα ζωγραφικής και σκίτσα που δημοσιεύθηκαν κυρίως στα Παναιγύπτια, αλλά και σε αυτοτελείς εκδόσεις, φωτογραφίες των διανοουμένων που
συνεργάστηκαν με τα περιοδικά, καθώς και προσώπων και θεμάτων από τη ζωή των ελληνικών κοινοτήτων της Αιγύπτου, δημοσιεύματα με αναφορές στην εκδοτική δραστηριότητα του Στ. Πάργα, οικονομικά.

Πάργας, Στέφανος

Παπουτσάκης, Γεώργιος

  • GR ELIA-MIET Α.Ε. 305
  • Αρχείο
  • 1888-1973

Τεκμήρια από την λογοτεχνικό, μεταφραστικό και κριτικό έργο του Γ. Παπουτσάκη, κυρίως σχετικά με τον Κ.Π. Καβάφη και τη μετάφραση των ποιημάτων του στη γαλλική γλώσσα. Αλληλογραφία του ίδιου και του Αλέκου Σεγκόπουλου για την έκδοση της μετάφρασης. Αλληλογραφία, προσωπικά, οικογενειακά και οικονομικά τεκμήρια του Γ. Παπουτσάκη, λογοτεχνικά έργα τρίτων. Τεκμήρια του Κ.Π. Καβάφη ή σχετικά με τον ποιητή, πρωτότυπα και κυρίως φωτογραφικά αντίγραφα και φωτοαντίγραφα.

Παπουτσάκης, Γεώργιος

Περίδης, Μιχάλης

  • GR ELIA-MIET Α.Ε. 310
  • Αρχείο
  • 1903-1972

Χειρόγραφα και δακτυλόγραφα λογοτεχνικών έργων και μελετών του Μιχάλη Περίδη. Αλληλογραφία του Μιχάλη Περίδη με εκδότες, συνεργάτες και φίλους. Προσωπικά και επαγγελματικά τεκμήρια, κυρίως από τη ζωή του στην Αλεξάνδρεια.

Περίδης, Μιχάλης

Σεγκόπουλος, Αλέκος και Ρίκα

  • GR ELIA-MIET Α.Ε. 542, 347
  • Αρχείο
  • 1907-1925

Το τμήμα του Αλέκου Σεγκόπουλου (υποφ. 1.1) περιλαμβάνει δύο τετράδια με βιογραφικά και εργογραφικά στοιχεία ελλήνων λογίων και λογοτεχνών (χ.χ., χφα), επιστολές προς τον Α. Σεγκόπουλο (1918-1920, χφα), οικογενειακά πιστοποιητικά (1907-1915, χφα) και προγράμματα-προσκλήσεις (1919-1922, χ.χ.).
Το τμήμα της Ρίκας Σεγκοπούλου (υποφ. 1.2-1.4) περιλαμβάνει ποιήματα και σχεδιάσματα ποιημάτων (1921-1925, χ.χ., χφα), διηγήματα (χ.χ., χφα), θεατρικά έργα, δοκίμια, άρθρα, στοχασμούς και τετράδιο εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας (χ.χ., χφα). Αλληλογραφία του ζωγράφου Τάκη Καλμούχου με τον Αλέκο και τη Ρίκα Σεγκοπούλου για την έκδοση των ποιημάτων του Κ.Π. Καβάφη (1934-1935, 1937) και συναφή τεκμήρια.

Σεγκόπουλος, Αλέκος

"Σκέψεις τινές επί της οργανώσεως και των μελλοντικών κατευθύνσεων του εν Αιγύπτω Ελληνισμού" (Κ314)

  • GRGSA-CA- PRI160.01
  • Αρχείο
  • 1931

Αθανασίου Γ. Πολίτου, Σκέψεις τινές επί της οργανώσεως και των μελλοντικών κατευθύνσεων του εν Αιγύπτω Ελληνισμού, Εκδοτικός οίκος "Γράμματα", Αλεξάνδρεια, 1931.

Πολίτης, Αθανάσιος

Συλλογή Αριστομένη Ρόμπου (Κ321)

  • GRGSA-CA- COL117.01
  • Συλλογή
  • 1920-1965

Προσωπικά έγγραφα, έγγραφα και αλληλογραφία για ζητήματα του δικηγορικού γραφείου των αδελφών Ρόμπου, αλληλογραφία από Αλεξάνδρεια και Αθήνα, στρατιωτική ταυτότητα του Αριστομένη Ρόμπου που υπηρετούσε στον ελληνικό στρατό στη Μέση Ανατολή, τεύχος του περιοδικού της ΕΟΝ "Νεολαία" (18/3/1939), οδικός χάρτης της Ελλάδας της ESSO Pappas, πολιτικός χάρτης της Ελλάδος, χάρτες της Γεωγραφικής Βρετανικής Υπηρεσίας του 1920 1) της Ευρωπαϊκής Τουρκίας με την περιοχή των στενών, της Σμύρνης και των νησιών του Αιγαίου, 2) των νότιων συνόρων της Τουρκίας στην Ασία και 3) της χερσονήσου της Καλλίπολης.

Ρόµπος, Αριστοµένης

Συλλογή Μίνας Ιατρίδη

  • Αρ.Εισ. 390
  • Αρχείο
  • 1912-1935

Ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ και η βασίλισσα Όλγα σε δημόσιες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη (1912), στην Αίγυπτο και αλλού· το στρατηγείο του διαδόχου Κωνσταντίνου στο Λιβούνοβο της Ηπείρου· οι πρίγκιπες Νικόλαος και Γεώργιος στο Διοικητήριο στη Θεσσαλονίκη (1912)· στιγμιότυπα από την κηδεία του βασιλιά Γεωργίου Α΄ (1913)· ορκωμοσία του βασιλιά Κωνσταντίνου (8/21 Μαρτίου 1913)· είσοδος του διαδόχου Γεωργίου στην Κορυτσά (1913)· επιστροφή βασιλιά Κωνσταντίνου από τους Βαλκανικούς πολέμους (5/18 Αυγούστου 1913)· συμμετοχή του βασιλιά Κωνσταντίνου με τον αυτοκράτορα Γουλιέλμο και τον στρατάρχη Von Moltke σε γυμνάσια του γερμανικού στρατού (1914)· πορτρέτα και στιγμιότυπα από επισκέψεις του βασιλιά Αλέξανδρου στο Μακεδονικό μέτωπο και τη Μικρά Ασία (1919, 1920)· επίσκεψη του Ελευθερίου Βενιζέλου με τον Γιάννη Ιατρίδη και τον Βουρλούμη στο εργοστάσιο υφαντουργίας του Παπαγεωργίου στο Βόλο (18 Μαΐου 1931)· η πριγκίπισσα Ελένη, κόρη του Κωνσταντίνου· αποβίβαση του Γεωργίου Β΄ στο Φάληρο (25 Νοεμβρίου 1935).

Ιατρίδη, Μίνα

Συλλογή Νίκου Πανούσου

  • Αρχείο
  • 1909

"Χάρτης των εν Ασία, Συρία και Αιγύπτω περιφερειών των Μητροπόλεων και Επισκοπών των Ελληνικών Πατριαρχείων. Εν Κων/πόλει, Μάρτιος 1909".

Πανούσος, Νίκος

Συλλογή Νεόφυτου Πιζάνη (Κ303)

  • GRGSA-CA- COL105.01
  • Συλλογή
  • 1916-1947

Συλλογή Νεόφυτου Πιζάνη: φωτογραφίες οικογενειακές και αναμνηστικές και από την εργασία του στον Οργανισμό Βάμβακος, καρτ-ποστάλ σατιρικού περιεχομένου από την Αίγυπτο, εμπορική και προσωπική αλληλογραφία, φορτωτικές και ασφάλιστρα φορτίων βάμβακος, διαβατήρια και ταυτότητες, φοιτητική ταυτότητα από Πανεπιστήμιο της Τουλούζης, άδειες αναχώρησης ιταλικών κατοχικών αρχών, προκήρυξη του 1941 προς τον ελληνικό λαό του δημάρχου Αθηναίων, του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ..ά. σχετικά με τη συμπεριφορά προς τις κατοχικές δυνάμεις και φύλλα των εφημερίδων "Εστία" (29/7/1937 και 10/3/1941), "Απογευματινή Θεσσαλονίκης" (18/6/1942), "Αθηναϊκά Νέα" (11/7/1940 και 29/4/1941), "Καθημερινή" (23/5/1938 και 8/3/1941), "Ελεύθερο Βήμα" (3/3/1940 και 28/1/1940)," Έθνος" (20/2/1947 και 30/11/1939), "Βραδυνή" (22/5/1941), "The National Herald - Εθνικός Κήρυξ Νέας Υόρκης" (Ιούνιος 1932), "Η Φωνή της Δωδεκανήσου" (1/1/1924), "Images", Numero Special La Grece Heroique (Κάιρο, 2/12/1940), "Ο Ρωμηός" (22/11/1914).

Πιζάνης, Νεόφυτος

Συλλογή φωτογραφιών Αιγύπτου (Κ384)

  • GRGSA-CA- PRI028.76
  • Συλλογή
  • 1919-1956

20 φωτογραφίες, κυρίως αντίγραφα από περιοδικά, όπως το L’ Illustration, που απεικονίζουν την καθημερινή ζωή στην Αίγυπτο, την Αλεξάνδρεια, σκηνές από στρατιωτικές επιχειρήσεις ή ασκήσεις και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Νάσσερ σε διάφορες εκδηλώσεις. Στη συλλογή περιλαμβάνεται και μία πρόσκληση του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών σε εκδήλωση για τον Καβάφη.

Σύμμεικτα (1874, 1881, 1883, 1884,1885, 1879,1901)

  • Αρ.Εισ. 413
  • Αρχείο
  • 1874, 1881, 1883, 1884,1885, 1879,1901

α) 1874, Ιανουαρίου 31: Τίτλος ιδιοκτησίας (Μυτιλήνη).
Έγγραφο του δικαστή Ιμπραχίμ περί ιδιοκτησίας ελαιώνα στα σύνορα των χωρίων Χαλκά και Αγίας Σοφίας των Δημητρίου Κόνιαρη, γιου της Βασιλείας και του Ιωάννη, κατοίκου της συνοικίας Αγιατάρμπ στη Μυτιλήνη, και του Νικολάου, κατοίκου του χωριού Χαλκά της κωμόπολης Λίμνης.
β) 1881, Απριλίου 5: Διαμονητήριο, εκδεδομένο από το Υποπροξενείο της Ελλάδας (Σιμπίν Ελ Κομ, Αίγυπτος, με το οποίο παρέχεται στον Σταύρο Ιγγλεζέλη άδεια παραμονής ενός έτους στην Αίγυπτο. (Υπογρ. [Μάντης].
γ-δ) 1883, 1884: Διαμονητήριο, εκδεδομένο από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Αίγυπτο (Αλεξάνδρεια), με το οποίο παρέχεται στον Σταύρο Ιγγλεζέλη άδεια παραμονής ενός έτους.
ε) 1884, (έτος εγίρας 1300): Βεβαίωση φόρου ακίνητης περιουσίας.
Βεβαίωση πληρωμής φόρου ύψους είκοσι οκτώ γροσίων για το οικονομικό έτος 1300 (χριστιανικό 1884) έναντι δύο ακινήτων από τον Αγιασούλη Ν. Ιγγλεζέλη, κάτοικο Αγίου Γεωργίου Μυτιλήνης.
Περίοδοι απόδοσης φόρων: 1η δόση Απρίλιος – 10η δόση Ιανουάριος.
στ) 1885 (έτος εγίρας 1301): Βεβαίωση φόρου εμπορικού κέρδους.
Βεβαίωση πληρωμής ποσοστιαίου φόρου ύψους είκοσι δύο γροσίων για το οικονομικό έτος 1301 (χριστιανικό 1885) έναντι ετήσιου κέρδους εβδομήντα πέντε γροσίων, από τον Αγιασούλη Ν. Ιγγλεζέλη, κάτοικο Αγίου Γεωργίου Μυτιλήνης.
Περίοδοι απόδοσης ποσοστού επί του κέρδους: 1η πληρωμή Απρίλιος, 10η Ιανουάριος.
ζ) 1895, Μαρτίου 12: Διαβατήριο του Σταύρου Ν. Ιγγλεζέλη, εκδεδομένο από το Υποπροξενείο της Ελλάδας (Τάντα, Αίγυπτος).
η) 1901, Ιουλίου 3: Προσωρινός τίτλος ιδιοκτησίας (Κολαζάρ Μυτιλήνης).
Προσωρινός τίτλος ιδιοκτησίας οικίας με αυλή, την οποία αγόρασε ο Στρατής Παπαδημητρίου, Σακελαρίου. Το έγγραφο προέρχεται από το αυτοκρατορικό κτηματολόγιο, αρ. 5.
θ-κγ) 1879-1908: Αποδείξεις είσπραξης φόρου (Μυτιλήνη).
Πληρωμή ετήσιων φόρων: εξαγοράς στρατιωτικού φόρου, φόρου οδοποιίας, νοσοκομείου και σχολείου.

Ιγγλεζέλη, οικογένεια

Σύμμεικτα (Χ.χ)

  • Αρ.Εισ. 142
  • Αρχείο
  • χ.χ.

Διορισμός του Σπυρίδωνα Χαλκοκονδύλη ως προξένου πρώτου βαθμού στην Αίγυπτο την εποχή του βεζίρη Ισμαήλ Πασά. Καθορίζονται με κάθε λεπτομέρεια τα καθήκοντα και τα δικαιώματά του.