Φωτογράφοι

Ταξονομία

Κώδικας

Σημείωση περιεχομένου

Σημείωση(εις) πηγής

Display note(s)

Ιεραρχημένοι όροι

Φωτογράφοι

Equivalent terms

Φωτογράφοι

Σχετικοί όροι

Φωτογράφοι

7 Αρχειακή περιγραφή results for Φωτογράφοι

7 results directly related Exclude narrower terms

Αρχείο φωτογράφου Νίκου Νόου

  • Αρχείο
  • 1945

Εκτυπωτική μηχανή ασπρόμαυρου φιλμ και άλλα εργαλεία εκτύπωσης φωτογραφιών, 2 ασπρόμαυρα φιλμ, εφημερίδα "Λαοκρατία", μία μπροσούρα. Ανήκαν στον σαμιώτη φωτογράφο Νίκο Νόο.

Νόος, Νίκος

Σεραϊδάρη, Έλλη και Άγγελος

  • GR ELIA-MIET Α.Ε. 5/23
  • Αρχείο
  • 1919-1994

Το υλικό του αρχείου αφορά κυρίως την αμερικανική περίοδο του ζεύγους. Περιέχει επιστολές, καρτ ποστάλ, πιστοποιητικά, δακτυλόγραφα κείμενα που δημοσιεύθηκαν, λογιστικά κατάστιχα, και φωτογραφικά τεκμήρια.

Nelly's

Συλλογή Γιάννη Μεργιανιώτη

  • GRGSA-SER COL037.01
  • Συλλογή
  • 1915 - 1985

Φωτογραφίες από τις οποίες οι 29 (9Χ14 εκ.) καρτ -ποστάλ. Τα θέματά τους αναφέρονται σε ιστορικά κτήρια της πόλης των Σερρών. Μία φωτογραφία(χ. χ.) αποτυπώνει όψη της κατεστραμμένης από τους Βούλγαρους πόλης των Σερρών και μια άλλη, εορτάζοντες στη γιορτή του Πάσχα του 1933. Οι καρτ -ποστάλ προέρχονται από τη Συνεργατική φωτογράφων, και τους φωτογράφους των Σερρών Τσακίρη και Σιαμίδη.

Μεργιανιώτης, Γιάννης

Συλλογή Γεωργίου Σιούλα (Κ424)

  • Συλλογή
  • Πρώτο μισό 20ού αιώνα

Τετράδιο σημειώσεων της Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (Nelly’s) στα γερμανικά με τεχνικής φύσεως πληροφορίες για την εκτύπωση φωτογραφιών, κατά πάσα πιθανότητα την περίοδο που σπούδαζε φωτογραφία στη Δρέσδη (1920-1924).
Φωτογραφία μητέρας με βρέφος με σφραγίδα του πρώτου φωτογραφικού εργαστηρίου της Nelly’s στην οδό Ερμού στην Αθήνα (περίοδος 1924 – 1939).
Φωτογραφία του λόφου του Αρείου Πάγου στην Αθήνα με σφραγίδα του φωτογραφικού εργαστηρίου της Nelly’s στη Νέα Υόρκη (περίοδος 1939 – 1966).

Σιούλας, Γεώργιος

Συλλογή φωτογραφιών

  • Συλλογή
  • 19ος - 20ος αιώνας

Οι πρώτοι φωτογράφοι στην Ελλάδα και οι φωτογραφίες τους. 230 φωτογραφίες-πορτρέτα προσωπικοτήτων από τον ευρωπαϊκό και ελληνικό χώρο (κυρίως πολιτικοί αλλά και στρατιωτικοί, καλλιτέχνες, διανοούμενοι). Μεταξύ των οποίων: Βασιλιάς Γεώργιος Α΄, Βασίλισσα Όλγα, διάδοχος Κωνσταντίνος, Δ. Ράλλης, Χαρ. Τρικούπης, Ανδρ. Συγγρός, Θεόδ. Δεληγιάννης, Αλέξ. Κουμουνδούρος, Σπ. Ματσούκας, Χρυσ. Λούη, Πιότρ Καπότκιν, Αράπ-Ογλού Μερτζάν, Ρίχαρντ Βάγκνερ, Τζουζέπε Γκαριμπάλντι κ.ά. Δύο (2) άλμπουμ φωτογραφιών με τοπία και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Πρόσωπα και γεγονότα των δεκαετιών 1920-1950, μεταξύ των οποίων: Γεώργιος Α', Βασιλιάς Αλέξανδρος, Πρίγκηπας Ανδρέας, Σπ. Μαρκεζίνης, Σ. Σκίπης, Λάμπρος Τριανταφυλλίδης, Κορνήλιος Αγγελίδης, Μεχμέτ Φουάτ Κιοπρουλού, Κονσταντίν Πόποβιτς, Τζον Πιουριφόυ, Άντονι Ήντεν, η δίκη των Έξι, Α΄Αγροτικό Συνέδριο (1926), βόμβα στην Αγγλική Πρεσβεία (1922), η Βουλή των Ελλήνων (1933), Δίκη Ν. Ζέρβα (1926), κατεδάφιση Λυρικής Σκηνής (1945). Σκίτσα προσώπων Χρ. Δέδε, μεταξύ των οποίων: Γ. Δροσίνης, Σ. Σταυρολαίμης, Δ. Ψαθάς, Μίνως Ανδρουλιδάκης, Χρ. Δέδες, Ασημάκης Γιαλαμάς, Α. Θεοφιλόπουλος, Λαλάκης Χαιρόπουλος, Φωκίων Δημητριάδης, Σ. Πολενάκης, Ν. Καστανάκης, Βέτα Μυκονιάτη, Γ. Ρούσσος, Δήμος Τσέλιος, Γ. Γιαννακόπουλος, Μίμης Τραϊφόρος, Πέτρος Χάρης. Σκίτσα του Μίνου Αργυράκη: Θ. Σοφούλης, Παναγ. Τσαλδάρης, Γ. Παπανδρέου, Ναπ. Ζέρβας, Σπ. Μαρκεζίνης.
Πρόσωπα, γεγονότα, κτίρια, μνημεία, στιγμιότυπα της καθημερινότητας, μεταξύ των οποίων: απεργιακό κίνημα (1931-1936), πολεμικοί ανταποκριτές και στιγμιότυπα από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο (1940-1941). Γεγονότα από τον Μεσοπόλεμο: στην πλατεία Ελευθερίας – Θεσσαλονίκη (1936), δίκη σε στρατοδικείο (1935), φοιτητική απεργία (1929), ελληνοτουρκικές συνομιλίες Κεμάλ Ατατούρκ και Παναγή Τσαλδάρη, Ελευθέριος Βενιζέλος (1928-1930), Γεώργιος Καφαντάρης, Γ. Μεταξάς και Λ. Πορφύρας. Δεκαετίες 1950 και 1960, μεταξύ των οποίων: μέλη της βασιλικής οικογένειας, ο Ντε Γκωλ στην Ελλάδα, απελαθέντες παιρνούν τη γέφυρα της ελληνοτουρκικής μεθορίου (1964), Δραπετσώνα, Τουρκοβούνια, Βιβλιοθήκη Ψυχάρη, εσωτερική είσοδος Πανεπιστημίου Αθήνας, η τελευταία φωτογραφία της κυβέρνησης Στεφανόπουλου – Μητσοτάκη – Νόβα (21.12.1966), Μιχάλης Τόμπρας, Νικόλαος
Πλαστήρας, Δημ. Τσάμης, το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Παρασκευόπουλου, ο πρέσβυς της Τουρκίας Ικσέλ, Τσάνσελλορ – γενικός διευθυντής Πρακτορείου Reuters, Αλ. Παπανικολάου κ.λπ. Ξένες προσωπικότητες μεταξύ των οποίων Τσώρτσιλ και Αιζενχάουερ, και άλλα θέματα.

Φωτογραφικό Αρχείο

  • -
  • Αρχείο
  • π. 1850-2000

Φωτογραφίες, επιστολικά δελτάρια και λευκώματα. Τα λευκώματα, πολυτελέστατα, περίτεχνα, συνήθως δερματόδετα, περιέχουν κυρίως πορτραίτα προσωπικοτήτων που ανήκουν σε επώνυμες οικογένειες όπως των Κριεζή, Φωτιάδη, Βικέλα, Οικονόμου, κ.ά. Μερικά περιλαμβάνουν απεικονίσεις διαφόρων ελληνικών περιοχών και πόλεων όπως της Αθήνας, της Κρήτης, της Κέρκυρας, της Θεσσαλίας, της Τραπεζούντας και είναι δημιουργήματα σπουδαίων φωτογράφων, των αδελφών Ρωμαΐδη, J. Berrinda, B. Borri, Δ. Μιχαηλίδη, Κ. Κακουλή και άλλων.
Το φωτογραφικό υλικό, ταξινομημένο σε παράλληλες με τα ιστορικά γεγονότα ενότητες ή σε θεματικές κατηγορίες, καλύπτει το τμήμα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας από τις αρχές του δεύτερου μισού του 19ου αι. έως τις πρόσφατες δεκαετίες. Οι φωτογραφίες, έργα των πρωτοπόρων της ελληνικής φωτογραφικής τέχνης οι παλαιότερες (Φ. Μαργαρίτη, Δ. Κωνσταντίνου, Π. Μωραΐτη, Ι. Λαμπάκη, Κ. Δημητρίου, Γ. Κολόμβου, Γ. Δαμιανού, Σπ. Βενιού, Αυγ. Κόλλα, Αδελφών Ρωμαΐδη, Π. Διαμαντόπουλου, κ.ά) και καταξιωμένων επαγγελματιών οι μεταγενέστερες (Ν. Ζωγράφου, Γ. Μπούκα, Π. Πουλίδη, Μ. Μεγαλοκονόμου, Σπ. Μελετζή, Nelly’s κ.ά.) αλλά και παραγωγές χωρίς ταυτότητα, παρέχουν στοιχεία για την εξελικτική πορεία της νεοελληνικής φωτογραφίας από την πρώτη εμφάνισή της στην Ελλάδα.
Αξιοσημείωτος είναι ο αριθμός των φωτογραφιών καταξιωμένων ξένων φωτογράφων (Beck, E. Lester, Boeringer, Bergamasco κ.ά.), που εμπλουτίζει τη συλλογή του Φωτογραφικού Αρχείου.
Η προσπέλαση στην πολιτική, στρατιωτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του 19ου αι. γίνεται μέσα από ομάδα φωτογραφιών προσωπικοτήτων, από στιγμιότυπα των αλυτρωτικών εξεγέρσεων, της επτανησιακής ενσωμάτωσης, απεικονίσεις του πολέμου του 1897, από φωτογραφίες συλλόγων, πνευματικών ιδρυμάτων κ.ά.
Το ιστορικό πλαίσιο του 20ού αι. διαγράφεται με μεγάλες φωτογραφικές ομάδες που αναφέρονται στην Κρητική Πολιτεία, στο Μακεδονικό Αγώνα, στους Βαλκανικούς πολέμους, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην εκστρατεία της Μικράς Ασίας, στον πόλεμο του 1940, την Κατοχή, τον Εμφύλιο, την ένωση της Δωδεκανήσου, την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Πλούσια αντικατοπτρίζεται και η ελληνική πολιτική δραστηριότητα. Αναφέρονται ορισμένα χαρακτηριστικά σύνολα και μεμονωμένες φωτογραφίες:

  • Το δαγγεροτυπικό πορτραίτο του Όθωνα αποδιδόμενο στον Φ. Μαργαρίτη, 1848-1850.
  • Η σειρά φωτογραφιών των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 (σύγχρονη δωρεά του Δ. Βικέλα) καθώς και της Μεσολυμπιάδας του 1906.
  • Πλούσιο σύνολο φωτογραφιών που μεταφέρουν την εικόνα της αλλοτινής Αθήνας.
  • Ικανός αριθμός απεικονίσεων διαφόρων άλλων πόλεων ή τοποθεσιών. Ενδεικτικά αναφέρεται η συλλογή φωτογραφιών της Κύπρου (πόλεις, αρχαιότητες, ηθογραφικές και λαογραφικές εικόνες) προσφορά προς την ΙΕΕΕ του Πατριωτικού Συνδέσμου των Κυπρίων, ύστερα από την Παγκύπρια Έκθεση στην Αθήνα το 1901.
  • Ενότητα φωτογραφιών που απεικονίζουν βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία. Πραγματικά καλλιτεχνήματα Γερμανών φωτογράφων, είχαν εκτεθεί στο ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Έκθεσης της Ρώμης το 1911.
  • Σώμα φωτογραφιών από τη Μικρασιατική Εκστρατεία (περισσότερες από 6.000), μέρος του οποίου είναι προϊόν οργανωμένων φωτογραφικών συνεργείων οπλιτών της ελληνικής στρατιάς. Οι τελευταίες, τραβηγμένες και τυπωμένες (πολλές μεγάλων διαστάσεων) από το Δεκέμβριο του 1920 έως τον Ιανουάριο του 1922, αποδίδουν όχι μόνο τις φάσεις των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Μικρασιατικό Μέτωπο αλλά και την ανθρώπινη διάσταση της καθημερινής ζωής του Έλληνα στρατιώτη. Τεκμηριώνουν ακόμη την έντονη ελληνική παρουσία στη Μικρά Ασία (ελληνικοί οικισμοί, ελληνικές αρχαιότητες, βυζαντινά μνημεία κ.ά.).
  • Έντυπα φωτογραφικά λευκώματα, παλαιότερα ή νεότερα, όπως το σύνολο σχεδόν της έντυπης δημιουργίας του Fr. Boissonnas, που με ρομαντισμό καταγράφει την Ελλάδα της πρώτης εικοσαετίας του 20ού αι.

Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος

Φωτογραφικό αρχείο Γιώργου Πούπη

  • Αρχείο
  • 1970-2017

Το αρχείο αποτελείται από φωτογραφίες, τραβηγμένες από τον παραγωγό σε όλη την Ελλάδα, κυρίως δε στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και τη Σίφνος, τη Λέσβο κ.ά. στο διάστημα 1980-2017.

Περιλαμβάνει επίσης φωτογραφίες της περιόδου 1970-1980 από την Ιταλία και την Γαλλία, καθώς και μεταγενέστερες ταξιδιωτικές λήψεις από την Αίγυπτο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και αρχαιολογικούς χώρους των παραλίων της Μικράς Ασίας, της Καππαδοκίας και της Ιορδανίας. (Μέρος του αρχείου που σχετίζεται με το Άγιο Όρος έχει ήδη παραδοθεί από την κ. Παναγιώτα Πούπη στην Αγιορειτική Εστία στη Θεσσαλονίκη.)

Το φωτογραφικό αρχείο συμπληρώνουν πολυάριθμες διαφάνειες και αρνητικά.

Πούπης, Γιώργος