Constantinople [Κωσταντινούπολη]
- GRGSA-CA- PCENGRAVI.F01.000224
- Αρχείο
- 19ος αι.
Απεικονίζεται το εξωτερικό του ναού της Αγίας Σοφίας.
11 results directly related Exclude narrower terms
Constantinople [Κωσταντινούπολη]
Απεικονίζεται το εξωτερικό του ναού της Αγίας Σοφίας.
Απεικονίζεται η πόλη της Αλεξάνδρειας καθώς και μνημεία αυτής (το παλάτι της Κλεοπάτρας, ο οβελίσκος της Αλεξάνδρειας, το εσωτερικό της εκκλησίας του Αγίου Μάρκου), τα οποία συνοδεύονται από σχετική περιγραφή.
Άποψη του ισθμού της Κορίνθου και του λιμανιού των Κεγχρεών από το κάστρο του Ακροκορίνθου. Κάτοικοι της περιοχής με τοπικές φορεσιές σε πρώτο πλάνο.
Σχεδιαστής: Bartlett, W.H.
Εκδότης: Longman, Brown, Green & Longmans
Τόπος έκδοσης χαρακτικού: [London]
Τόπος έκδοσης χαρακτικού: [Λονδίνο]
Άποψη του ιερού ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.
Σχεδιαστής: Dolfino
Ο κόλπος του Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη από τον πύργο του Σερασκιέρη. Εκτός από τον κόλπο του Μαρμαρά και μνημεία της Κωνσταντινούπολης, αποτυπώνεται και στρατόπεδο εντός των τειχών του πύργου.
Σχεδιαστής: Bartlett, W. H.
Χαράκτης: Brandard, R.
Χαρακτικό με δύο θέματα.
Στο πρώτο χαρακτικό απεικονίζεται σκηνή ανεφοδιασμού ιστιοφόρου μπροστά στον πύργο του Αγίου Νικολάου στη Ρόδο.
Στο δεύτερο απεικονίζονται φρούριο και επιτύμβια μνημεία κοντά στα ερείπια της Τελμισσού, αρχαίας πόλης της Ιωνίας, στο μυχό του κόλπου της Μάκρης. (Σε πρώτο πλάνο εμφανίζονται πέντε άνδρες που συζητούν, ενώ στο βάθος, κάτω από τον πύργο, διακρίνεται έφιππος άνδρας να μεταφέρει φορτία με καμήλες.)
Χαράκτης: Pedermano
Απεικόνιση του πύργου του Αγίου Νικολάου στη Ρόδο. Σκηνή καθημερινής ζωής.
Σχεδιαστής: Choiseul-Gouffier, Comte de
Χαράκτης: Weisbrod, C.
Χαράκτης: Decquevauvillier
Κείμενα εργασιών για διάφορα θέματα τοπικής ιστορίας και άλλα. Χειρόγραφα, δακτυλόγραφα και ηλεκτρονικές εκτυπώσεις (Μεσαιωνικό φρούριο, Κασσιανή, Ναός Παναγίας Καρπενησίου, Παναγία Τροιζηνίτσα, Πατροκοσμάς)
Σταμούλης, Θωμάς
Οι πιο πολλές φωτογραφίες δείχνουν τοπία, μνημεία, καλλιτεχνήματα, επιγραφές, διακοσμήσεις και ανασκαφικά ευρήματα αρχαία, βυζαντινά, ισλαμικά ή νεότερα προπάντων απ’ την Κωνσταντινούπολη, μα και άλλα μέρη της Ανατολής (Προύσα, Άγκυρα, Ικόνιο, Νίκαια, Πέργαμο, Κασταμονή, Σεβάστεια, Γέρασα, Χαλέπι κλπ.).
Το αρχείο περιέχει και μία σειρά του δακτυλογραφημένου αγγλικού περιοδικού λευκώματος «ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ» (10 τεύχη και πρόσθετα φύλλα).
Sender, Wladimir
Αρχείο Υπηρεσίας Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνέδριου Νομού Λακωνίας
Το αρχείο περιλαμβάνει:
Α. Αλληλογραφία: Βιβλία Πρωτοκόλλου Αλληλογραφίας
Β. Δικαιολογητικά χρηματικών ενταλμάτων προϋπολογισμού: Περιφέρειας, Περιφερειακών Υπηρεσιών Υπουργείων, Δημοσίων Επενδύσεων
Γ. Δικαιολογητικά Έργων: Επισκευές στο κτίριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Αποκατάσταση Βυζαντινών Μνημείων, Επανεκθέσεις – Εξοπλισμός Μουσείων
Δ. Πληρωμές: Πληρωμή Βοηθημάτων Κοινωνικής Πρόνοιας (1889)
Ελεγκτικό Συνέδριο, Υπηρεσία Επιτρόπου Νομού Λακωνίας
Φωτογραφίες, επιστολικά δελτάρια και λευκώματα. Τα λευκώματα, πολυτελέστατα, περίτεχνα, συνήθως δερματόδετα, περιέχουν κυρίως πορτραίτα προσωπικοτήτων που ανήκουν σε επώνυμες οικογένειες όπως των Κριεζή, Φωτιάδη, Βικέλα, Οικονόμου, κ.ά. Μερικά περιλαμβάνουν απεικονίσεις διαφόρων ελληνικών περιοχών και πόλεων όπως της Αθήνας, της Κρήτης, της Κέρκυρας, της Θεσσαλίας, της Τραπεζούντας και είναι δημιουργήματα σπουδαίων φωτογράφων, των αδελφών Ρωμαΐδη, J. Berrinda, B. Borri, Δ. Μιχαηλίδη, Κ. Κακουλή και άλλων.
Το φωτογραφικό υλικό, ταξινομημένο σε παράλληλες με τα ιστορικά γεγονότα ενότητες ή σε θεματικές κατηγορίες, καλύπτει το τμήμα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας από τις αρχές του δεύτερου μισού του 19ου αι. έως τις πρόσφατες δεκαετίες. Οι φωτογραφίες, έργα των πρωτοπόρων της ελληνικής φωτογραφικής τέχνης οι παλαιότερες (Φ. Μαργαρίτη, Δ. Κωνσταντίνου, Π. Μωραΐτη, Ι. Λαμπάκη, Κ. Δημητρίου, Γ. Κολόμβου, Γ. Δαμιανού, Σπ. Βενιού, Αυγ. Κόλλα, Αδελφών Ρωμαΐδη, Π. Διαμαντόπουλου, κ.ά) και καταξιωμένων επαγγελματιών οι μεταγενέστερες (Ν. Ζωγράφου, Γ. Μπούκα, Π. Πουλίδη, Μ. Μεγαλοκονόμου, Σπ. Μελετζή, Nelly’s κ.ά.) αλλά και παραγωγές χωρίς ταυτότητα, παρέχουν στοιχεία για την εξελικτική πορεία της νεοελληνικής φωτογραφίας από την πρώτη εμφάνισή της στην Ελλάδα.
Αξιοσημείωτος είναι ο αριθμός των φωτογραφιών καταξιωμένων ξένων φωτογράφων (Beck, E. Lester, Boeringer, Bergamasco κ.ά.), που εμπλουτίζει τη συλλογή του Φωτογραφικού Αρχείου.
Η προσπέλαση στην πολιτική, στρατιωτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του 19ου αι. γίνεται μέσα από ομάδα φωτογραφιών προσωπικοτήτων, από στιγμιότυπα των αλυτρωτικών εξεγέρσεων, της επτανησιακής ενσωμάτωσης, απεικονίσεις του πολέμου του 1897, από φωτογραφίες συλλόγων, πνευματικών ιδρυμάτων κ.ά.
Το ιστορικό πλαίσιο του 20ού αι. διαγράφεται με μεγάλες φωτογραφικές ομάδες που αναφέρονται στην Κρητική Πολιτεία, στο Μακεδονικό Αγώνα, στους Βαλκανικούς πολέμους, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην εκστρατεία της Μικράς Ασίας, στον πόλεμο του 1940, την Κατοχή, τον Εμφύλιο, την ένωση της Δωδεκανήσου, την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Πλούσια αντικατοπτρίζεται και η ελληνική πολιτική δραστηριότητα. Αναφέρονται ορισμένα χαρακτηριστικά σύνολα και μεμονωμένες φωτογραφίες:
Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος