Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια

Ταξονομία

Κώδικας

Σημείωση περιεχομένου

Σημείωση(εις) πηγής

Σημείωση(εις) προβολής

Ιεραρχημένοι όροι

Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια

Αντίστοιχοι όροι

Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια

Σχετικοί όροι

Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια

3 Αρχειακή περιγραφή results for Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια

3 αποτελέσματα άμεσα σχετιζόμενα Αποκλεισμός στενότερων όρων

Αρχείο Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας

  • GRGSA-CA- ADM059.01
  • Αρχείο
  • 1966-2006

Το αρχείο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας περιλαμβάνει κυρίως το "αρχείο" καταργημένων ιδιωτικών σχολείων (Τμήμα Εκπαιδευτικών θεμάτων) και πράξεις του Επιθεωρητή Δημοτικής Εκπαιδεύσεως ΙΕ΄ Περιφέρειας Διαμερίσματος Δυτικής Αθήνας (δεκαετία 1970). Επίσης περιέχονται πρωτόκολλα αλληλογραφίας.

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας

Ιατρίδη και Μπουστίντουι, οικογένειες

  • GR ELIA-MIET Α.Ε. 27/00, 15/98
  • Αρχείο
  • 1883-2009

Υπο-αρχείο Βασίλειου Ιατρίδη (2 φάκελοι, 1883-1921): Εκθέσεις επιθεωρήσεων, ημερολόγια και αναφορές δασκάλων, πρακτικά εκπαιδευτικών συνεδρίων, φύλλα και αποκόμματα εφημερίδων, εγκύκλιοι που αφορούν την επαγγελματική σταδιοδρομία του Βασίλειου Ιατρίδη. Το υλικό αναφέρεται στις συνθήκες εκπαίδευσης (αξιολόγηση εκπαιδευτικών, κατάσταση κτηρίων, μέθοδοι διδασκαλίας κ.λπ.) στις περιφέρειες Ηλείας, Λακωνίας, Κέρκυρας, Παραμυθίας, Τρικάλων, Αιτωλοακαρνανίας (1902-1921) και την διεξαγωγή εκπαιδευτικών συνεδρίων στην περιφέρεια Φωκίδας, το Αγρίνιο, τη Ναύπακτο και τα Καλάβρυτα (1906-1919). Περιλαμβάνεται επίσης προσωπική αλληλογραφία (1902-1921).

Υπο-αρχείο Μίλτωνος Ιατρίδη (7 φάκελοι, 1928-1979): Υπηρεσιακή και προσωπική αλληλογραφία, αποκόμματα και φύλλα εφημερίδων, σημειώσεις παραδόσεων μαθημάτων, αποδείξεις, φωτογραφίες και υπομνήματα, σχετικά με την υπηρεσία του στο Ναυτικό πριν τον πόλεμο του 1940, τη δράση του ως κυβερνήτη του «Παπανικολής», την υπηρεσία του ως διοικητή υποβρυχίων της Ναυτικής Βάσης Βηρυτού και διοικητή Αρχιπελάγους (1944,1945), ανώτερου διοικητή στολίσκου Β. Αιγαίου (1947), διοικητή της Ναυτικής Ακαδημίας (κυρίως παραδόσεις μαθημάτων) (1947-1948), την υπηρεσία του στις Σχολές του Πολεμικού Ναυτικού στο Σκαραμαγκά (1945-1946), την αποστολή του στην Ιταλία, το ζήτημα της προαγωγής του και τις τιμητικές εκδηλώσεις μετά το θάνατό του (αποκαλυπτήρια προτομών στην Κόρινθο, 1960 και τον Πύργο, 1962) κ.ά.

Υπο-αρχείο Ανδρέα Ιατρίδη (2 φάκελοι, 1928-1967): Στον πρώτο φάκελο περιλαμβάνονται: αλληλογραφία (εμπορική και προσωπική), εκθέσεις, εγκύκλιοι, κανονισμοί εργασίας, αποδείξεις, διαφημιστικά φυλλάδια, συμβολαιογραφικά έγγραφα, φωτογραφίες, κ.ά. Αφορούν την οργάνωση της A.E.G. και του συγκροτήματος Μποδοσάκη (κυρίως την Υπηρεσία Προμηθειών Ειδών Διατροφής, την Οργάνωση Υπηρεσίας Προνοίας και Νοσηλευτικής Περιθάλψεως, την τροφοδοσία των εργαζομένων κ.ά.), την προσπάθεια για δημιουργία εμπορικού δικτύου της “Ηλεκτρομεταλλουργικής” στην επαρχία, την εργασία του στον “Καραγιάννη”, τις συνεννοήσεις του με τους Κώστα Μιχαηλίδη, Κυριάκο Λιακόπουλο και τον Reibnitz για την αντιπροσώπευση γερμανικών και γενικότερα ξένων εμπορικών οίκων στην Ελλάδα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αλληλογραφία με τη σύζυγο του Deter, για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του άνδρα της. Ο δεύτερος φάκελος περιέχει σειρά 10 αριθμημένων σημειωματαρίων (λείπει το υπ’ αριθμ. 8) (1951-1967), βιβλιάρια καταθέσεων και δελτία ιματισμού (1933 -1935).

Υπο-αρχείο Ιουλίας Ιατρίδη (18 φάκελοι, 1910-1994): Περιλαμβάνει χειρόγραφα και δακτυλόγραφα έργων και σχεδιασμάτων της, δακτυλόγραφα μεταφράσεων ισπανικής λογοτεχνίας (θέατρο, πεζογραφία, δοκίμιο), αλληλογραφία και προσωπικά τεκμήρια (1922-1994).

Υπο-αρχείο Βασίλειου Ιατρίδη (3 φάκελοι, 1961-1973): Περιλαμβάνει αλληλογραφία, υπομνήματα και σημειώματα, σχεδιαγράμματα, πίνακες εξόδων, απολογισμούς, φύλλα Εφημερίδος της Κυβερνήσεως (υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι) σχετικά με την υπηρεσία του Βασίλειου Ιατρίδη στον Ε.Ο.Τ. Αφορούν την εκμετάλλευση των Ξενία, την εκτέλεση έργων τουριστικής υποδομής, τη σύνταξη και αποστολή τουριστικών φυλλαδίων και χαρτών -γενικότερα τη διαφήμιση της Ελλάδας στο εξωτερικό-, τις προβλέψεις για την τουριστική κίνηση από την Μεγάλη Βρετανία προς την Ελλάδα κ.ά. Πληροφορίες αντλούνται επίσης για τη διοικητική διάρθρωση και τα οικονομικά του Ε.Ο.Τ. (1961-1973).

Υπο-αρχείο Ιωσήφ Μπουστίντουι (2 αρχειακά κουτιά και 1 κιβώτιο, 1895-1986): Τεκμήρια και δημοσιεύματα από την καλλιτεχνική σταδιοδρομία του Ι. Μπουστίντουι ως βιολιστή, καθηγητή μουσικής και διευθυντή ορχήστρας, αλληλογραφία και προσωπικά.

Υπο-αρχείο Μαρίας Πωπ (5 αρχειακά κουτιά και 1 κιβώτιο, 1925-2009): Τεκμήρια (προσκλήσεις, δελτία τύπου, κατάλογοι έργων, εντυπώσεις επισκεπτών, δημοσιεύματα, κριτικές) από τις ατομικές και ομαδικές εκθέσεις της ζωγράφου Μαρίας Πωπ, αλληλογραφία, προσωπικά, έργα ζωγραφικής.

Ιατρίδης, Βασίλειος

Κανάκη - Πασχαλίδου, Αφροδίτη

  • GR ELIA-MIET 1/08Θ
  • Αρχείο
  • 1911-2007

Το αρχείο παρακολουθεί τα μαθητικά χρόνια της Αφρούλας Κανάκη-Πασχαλίδου, την επαγγελματική της σταδιοδρομία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και το έργο της ίδιας και άλλων μαθητριών του Κουντουρά για την ανάδειξη του έργου του παιδαγωγού. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το υλικό από το Διδασκαλείο Θηλέων Θεσσαλονίκης (ομαδικές και ατομικές εργασίες, θεατρικά, ημερολόγια και πρακτικά συγκεντρώσεων, υλικό από εκδηλώσεις, αλληλογραφία, φωτογραφίες), καθώς φωτίζει τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου και δίνει στοιχεία για τον τρόπο που οι ίδιες οι μαθήτριες βίωναν την εμπειρία τους στο διαφορετικό αυτό σχολείο. Το αρχείο περιλαμβάνει επίσης υλικό (αντίγραφα και φωτοαντίγραφα) από το αρχείο του Μίλτου Κουντουρά. Περιέχεται ακόμη υλικό σχετικό με τις διάφορες δραστηριότητες των μαθητριών του Μίλτου Κουντουρά. Μεγάλο μέρος του αρχείου καταλαμβάνει η επαγγελματική δραστηριότητα της Αφρούλας Κανάκη-Πασχαλίδου. Εκθέσεις και απολογισμοί έργου, εργασίες, ομιλίες και εισηγήσεις, κυρίως παιδαγωγικού ενδιαφέροντος, εκπαιδευτικό υλικό και υλικό μαθητών και μαθητριών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκθέσεις και οι απολογισμοί του διδακτικού της έργου κατά τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας της (1934-1939) (ανάμεσα στα άλλα βρέθηκαν σχέδια για την καταπολέμηση της χρήσης της βουλγαρικής γλώσσας από τους μαθητές). Περιέχονται ακόμη, προσωπική αλληλογραφία, τεκμήρια σχετικά με την υπηρεσιακή και μισθολογική της εξέλιξη καθώς και οικονομικά και φορολογικά της ίδιας και του συζύγου της.

Κανάκη - Πασχαλίδου, Αφροδίτη