Επιγράμματα

Ταξονομία

Κώδικας

Σημείωση περιεχομένου

Σημείωση(εις) πηγής

Display note(s)

Ιεραρχημένοι όροι

Επιγράμματα

Equivalent terms

Επιγράμματα

Σχετικοί όροι

Επιγράμματα

2 Αρχειακή περιγραφή results for Επιγράμματα

2 results directly related Exclude narrower terms

Γενική Χάρτα της Μολδοβίας, και μέρους των γειτνιαζουσών αυτή επαρχιών [General map of Moldova and of a part of the surrounding provinces]

  • GRGSA-CA- PCENGRAVI.01.IT000475.IT000001
  • Τεκμήριο
  • 1797

Το χαρακτικό αποτελεί τον ένα από τους δύο χάρτες των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών της Μολδαβίας και της Βλαχίας, που τύπωσε ο Ρήγας Βελεστινλής το 1797. Στη χαλκογραφία απεικονίζεται η Μολδαβία και τμηματικά οι περιοχές: Βλαχία, Βεσσαραβία, Τρανσυλβανία και Θυρογέται Τάταροι.

Στην επάνω δεξιά γωνία του χαρακτικού εντοπίζεται προσωπογραφία του Αλέξανδρου Καλλιμάχη, ηγεμόνα της Μολδαβίας, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο χάρτης. Η προσωπογραφία περιβάλλεται από σύμβολα του κράτους της Μολδαβίας και επίγραμμα προς τιμήν του εν λόγω ηγεμόνα.

Σχεδιαστής: Ρήγας Φεραίος - Βελεστινλής
Χαράκτης: Μήλλερ, Φρανσουά
Εκδότης: Χάρη των Ελλήνων και Φιλελλήνων
Τόπος έκδοσης χαρακτικού: Βιέννη
Τόπος έκδοσης χαρακτικού: Vienna

Σάθας, Κωνσταντίνος

  • GR ELIA-MIET A.E. 343
  • Αρχείο

Το αρχείο αποτελείται από πέντε υποφακέλους. Απαντούν τετράδια με αντιγραφές αρχαίων χειρογράφων, κείμενα ή σχόλια που αφορούν τον Πλάτωνα, τον Πλούταρχο, τον Ωριγένη, τον Λιβάνιο κ.ά., αποσπάσματα αντιγραμμένα από λατινικά χειρόγραφα, κείμενα και μεταφράσεις στα λατινικά. Επιπλέον βρίσκουμε κείμενα θεολογικά, αποκρυφιστικά, αστρολογικά, για τα αιγυπτιακά μυστήρια και τις ανατολικές θρησκείες. Συναντούμε κείμενα των νεοτέρων χρόνων, κυρίως του 17ου αιώνα, μεταγραμμένα εκκλησιαστικά έγγραφα, σύντομα «χρονικά» και βιογραφίες εκκλησιαστικών προσώπων, κυρίως των νεοτέρων χρόνων της Δύσης και της Ανατολής. Επίσης ποιήματα νεοελληνικά, γαλλικά, λατινικά και ιταλικά και παλαιά μυθιστορήματα, κυρίως γαλλικά. Κάποια υστεροβυζαντινά κείμενα, τετράδια ή μεμονωμένα κείμενα που αφορούν σε τόπους, όπως η Κρήτη και η Κύπρος. Τα περισσότερα κείμενα συνοδεύονται από σχόλια ή σημειώσεις στο περιθώριο ή στο τέλος τους.

Σάθας, Κωνσταντίνος